Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες και το ακορντεόν του λογαριασμού

Η βελτίωση των παραδοχών για την αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού και η μάχη για το πού θα τεθεί ο πήχης ελάχιστα αποδεκτής κεφαλαιακής επάρκειας. Ποια είναι τα ανοιχτά ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι τράπεζες και το ακορντεόν του λογαριασμού

Στις 25 Οκτωβρίου ή την 1η Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης για τις συστημικές και μη τράπεζες (Αττικής και συνεταιριστικές), ενώ μερικές ημέρες πριν οι τράπεζες θα πάρουν στα χέρια τους τα αναλυτικά αποτελέσματα της αξιολόγησης ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review-AQR).

Το κλίμα που υπάρχει, τις τελευταίες ημέρες, είναι πιο αισιόδοξο για το αποτέλεσμα του AQR.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) δείχνει να κάνει πίσω ως προς κάποιες αυστηρές παραδοχές, εξέλιξη που εφόσον δεν ανατραπεί εκ νέου, θα μειώσει τις ζημίες που θα προκύψουν από την αξιολόγηση.

Αυτό, όμως, δεν συνεπάγεται, αυτόματη μείωση του συνολικού λογαριασμού.

Ο,τι κερδίσουν οι τράπεζες από το AQR, μπορεί να το χάσουν από το stress test, ιδιαίτερα αν ο SSM επιμείνει στην προσέγγισή του να θέσει ως ελάχιστο πήχη για τον Common Equity Tier I το 10% του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού, για το βασικό σενάριο.

Επειδή, όμως, τον τελευταίο λόγο τον έχει η ΕΚΤ και η οποιαδήποτε απόφαση θα θεωρηθεί από τις αγορές ως προοίμιο για το τι θα ισχύσει στην πανευρωπαϊκή άσκηση της επόμενης χρονιάς, εκτιμάται ότι η σκληρή γραμμή του SSM δεν θα περάσει, τουλάχιστον αυτούσια.

Το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό CET I αναμένεται να διαμορφωθεί κάπου ανάμεσα στο 8% με 10%, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι τράπεζες επικαιροποιούν τα εσωτερικά μοντέλα τους με τα οποία υπολογίζουν τις κεφαλαιακές ανάγκες και εντείνουν τις επαφές με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Πειραιώς, Alpha και Eurobank έχουν ήδη διενεργήσει αρκετές παρουσιάσεις.

Στον αντίποδα, η Εθνική Τράπεζα κινείται με πολύ χαμηλούς ρυθμούς. Προφανώς αναμένει τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης, την πρόοδο της διαδικασίας διερεύνησης ενδιαφέροντος για τη Finansbank και τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τις προνομιούχες, για να δει τι μέρος των κεφαλαιακών αναγκών καλύπτονται και εν συνεχεία να κλιμακώσει τις επαφές της με επενδυτές.

Από τις μέχρι τώρα επαφές έχει γίνει κατανοητό ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ότι αν το κεφαλαιακό έλλειμμα βασικού σεναρίου και AQR ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, δύσκολα θα αποφευχθεί η εθνικοποίηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v