Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 20 2015

Μετρό: Πώς ξεμπλέκεται το κουβάρι με τον ΦΠΑ

Μετρό: Πώς ξεμπλέκεται το κουβάρι με τον ΦΠΑ

Λύση στο αδιέξοδο με το έργο επέκτασης του μετρό Αθήνας στο τμήμα Χαϊδάρι-Πειραιάς δίνει το υπουργείο Υποδομών, με ρύθμιση που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τα έργα στο συγκεκριμένο τμήμα είχαν στην ουσία σταματήσει καθώς υπήρχε εμπλοκή με τον ΦΠΑ που έπρεπε να καταβληθεί στην κατασκευαστική κοινοπραξία.

Τα προβλήματα για το έργο ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2014, με μια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για την απόδοση ΦΠΑ.

Η τότε ρύθμιση προέβλεπε πως φορείς του Δημοσίου οι οποίοι εκτελούν και εκμεταλλεύονται έργα απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ. Στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης εντάχθηκε εκ παραδρομής και η Αττικό Μετρό, η οποία δεν εκμεταλλεύεται τα έργα που κατασκευάζει.

Ετσι η Αττικό Μετρό σταμάτησε να αποδίδει ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να σωρευτεί μια οφειλή αρκετών εκατομμυρίων ευρώ απέναντι στην κατασκευαστική κοινοπραξία.

Με τη νέα ρύθμιση θα καταβληθεί κανονικά ο ΦΠΑ, καθώς η Αττικό Μετρό είχε τα διαθέσιμα αλλά αδυνατούσε να πληρώσει εξαιτίας του θεσμικού πλαισίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v