Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο νόμου για τους τηλεοπτικούς σταθμούς

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημοπράτηση των αδειών. Συστήνεται η ΕΡΤnet για τον χώρο της ψηφιακής και μητρώο για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Ανατροπές και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Απαγορεύεται η παράλληλη απασχόληση για δημοσιογράφους της ΓΓΕΕ και του ΑΠΕ.

Το σχέδιο νόμου για τους τηλεοπτικούς σταθμούς

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών, όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός την Παρασκευή από το Βήμα της Βουλής με στόχο να συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος και να ψηφιστεί πιθανότατα το Σάββατο. 

Με το νομοσχέδιο:

1. Ρυθμίζεται η διαδικασία αδειοδότησης των παροχών περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας και συγκεκριμένα ορίζονται:

- ο τρόπος αδειοδότησης των παροχών περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης [κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας μέσω δημοπρασίας από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.), το οποίο εκδίδει τη σχετική προκήρυξη],

- η έννοια των παροχών περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης,

- τα είδη των χορηγούμενων αδειών (διακρίνονται σε εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, ανάλογα με τη γεωγραφική κάλυψη που αυτές αφορούν),

- το πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησής τους. Με κανονιστικές διοικητικές πράξεις καθορίζονται ο αριθμός και η τιμή εκκίνησης των δημοπρατούμενών αδειών,

- η χρονική διάρκεια των αδειών (δεκαετής, από την ημερομηνία της έκδοσής τους),

- η νομική μορφή των υποψηφίων για αδειοδότηση,

- το ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο των υποψηφίων για τη χορήγηση άδειας εθνικής εμβέλειας (καθορίζεται σε 8.000.000 ευρώ όταν η άδεια αφορά ενημερωτικό πρόγραμμα γενικού περιεχομένου, 5.000.000 ευρώ όταν η άδεια αφορά ενημερωτικό πρόγραμμα θεματικού περιεχομένου και 2.000.000 ευρώ όταν αφορά μη ενημερωτικό πρόγραμμα).

Με κ.υ.α. καθορίζεται το ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο των υποψήφιων για τη χορήγηση άδειας παροχών περιεχομένου περιφερειακής εμβέλειας.

- η υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών υπό τις οριζόμενες εξαιρέσεις,

- οι ασυμβίβαστες ιδιότητες και το πόθεν έσχες των μετόχων, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και των νόμιμων εκπροσώπων τους, των υποψήφιων εταιριών,

- ο τεχνολογικός εξοπλισμός και η κτηριακή υποδομή που πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία αδειοδότησης,

- το ελάχιστο περιεχόμενο εκπεμπόμενου προγράμματος,

- ο ελάχιστος αριθμός και οι ειδικότητες του απασχολούμενου προσωπικού των υποψήφιων παροχών,

- οι λοιποί όροι συμμετοχής στη διαδικασία αδειοδότησης των υποψήφιων παροχών (να μην τελούν σε πτώχευση, εκκαθάριση, αναγκαστική διαχείριση, να είναι οι ίδιοι και οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι, να καταβάλουν παράβολο του Ελληνικού Δημοσίου για την εξέταση της υποψηφιότητάς τους κ.λπ.),

- οι όροι και η διαδικασία χορήγησης των αδειών, οι οποίοι καθορίζονται με την προκήρυξη του Ε.Σ.Ρ., η διαδικασία προεπιλογής από το Ε.Σ.Ρ. των αιτήσεων συμμετοχής των υποψηφίων, το πλαίσιο διεξαγωγής της δημοπρασίας, οι όροι των χορηγούμενων αδειών και οι λόγοι ανάκλησης αυτών.

Η ΕΡΤnet

Συνιστάται ανώνυμη εταιρία συνδεδεμένη με την ΕΡΤ Α.Ε. με την επωνυμία «ΕΡΤ Δίκτυο Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής - EPTnet Α.Ε.» (στο εξής «Εταιρία»). Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προβλέπονται: 

α) ο σκοπός σύστασής της, ήτοι:

- η εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση, εκμετάλλευση, διαχείριση και ανάπτυξη δικτύου μετάδοσης σημάτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής,

- η παροχή υπηρεσιών πολυπλεξίας και μετάδοσης ψηφιακού τηλεοπτικού περιεχομένου κ.λπ.

β) οι υποχρεώσεις της σε σχέση με την εγκατάσταση του Δικτύου και το σύνολο των χαρακτηριστικών που οφείλει να παρέχει,

γ) το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας (7.000.000 ευρώ). Το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, για το οποίο εκδίδεται μία ονομαστική και αναπαλλοτρίωτη μετοχή,

δ) οι πόροι λειτουργίας της,

ε) τα όργανα διοίκησης (7μελές Διοικητικό Συμβούλιο και ο Διευθύνων Σύμβουλος)

Η ΓΓΕΕ

Για τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (Γ.Γ.Ε.Ε.), προβλέπεται η κατάρτιση τριετούς στρατηγικού σχεδίου για την επίτευξη των στόχων της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής που είναι δεσμευτική για τους φορείς του Δημοσίου. Συνιστάται Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής (Σ.Ε.Ε.Π.) με τις αναφερόμενες αρμοδιότητες και καθορίζεται η σύνθεσή του.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι δημοσιογράφοι της ΓΓΕΕ και του ΑΠΕ δεν επιτρέπεται να απασχολούνται παράλληλα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή παροχή υπηρεσιών σε μέσα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Παράλληλα, μειώνεται η δαπάνη για την κάλυψη των διδάκτρων σε ξενόγλωσσα σχολεία της ημεδαπής για τα τέκνα των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, που επιστρέφουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Ειδικότερα, προβλέπεται η καταβολή για κάθε ανήλικο τέκνο και για μία 3ετία, ποσοστού 75% κατ' ανώτατο όριο επί των διδάκτρων φοίτησης στα ανωτέρω σχολεία ή σε όσα παρέχουν ξενόγλωσσο σύστημα σπουδών προσχολικής, α'βάθμιας και β'βάθμιας εκπαίδευσης (σήμερα καλύπτεται για 3 χρόνια ποσοστό 50% επί των διδάκτρων και εφόσον ο υπάλληλος συνεχίσει να υπηρετεί στην Κεντρική Υπηρεσία, για 2 ακόμη έτη καταβάλλεται ποσοστό 75%). Επιπλέον, το δικαίωμα καταβολής εξαρτάται από την προηγούμενη φοίτηση του τέκνου σε ξενόγλωσσο σχολείο της αλλοδαπής, τα δύο (2) αμέσως προηγούμενα χρόνια από την εκάστοτε μετάθεση ή απόσπαση των γονέων του στην Ελλάδα.

Μητρώο για ηλεκτρονικά ΜΜΕ

2. Στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας συνιστάται Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, στο οποίο καταχωρίζονται σε ειδικές μερίδες τα στοιχεία των Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης.

Καθορίζεται ο τρόπος εγγραφής (προαιρετικά μετά από αίτηση των επιχειρήσεων), τα στοιχεία προς καταχώρηση στο εν λόγω Μητρώο, καθώς και τα προνόμια των επιχειρήσεων που θα εγγράφονται.

Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν αποσαφηνίζει πολλά από τα έσοδα που θα εισρεύσουν στο Δημόσιο από τις επιμέρους ρυθμίσεις. Προβλέπεται όμως εφάπαξ δαπάνη 7 εκατ. ευρώ, από τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΡΤ Δίκτυο Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής - EPTnet Α.Ε. και ετήσια εξοικονόμηση ύψους 11.768.000 ευρώ περίπου (11.600.000 ευρώ από τη μείωση θέσεων προσωπικού που υπηρετεί στα Γ.Τ.Ε. (142 θέσεις συνολικά) και 168.000 ευρώ από τη μείωση των θέσεων επιτόπιου προσωπικού (120 θέσεις συνολικά) που προσλαμβάνεται στα Γ.Τ.Ε).

 

***Αναλυτικά, η Αιτιολογική-Εισηγητική Έκθεση, Το Σχέδιο Νόμου και η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v