Γνωστές, εδώ και καιρό, είναι οι αιτιάσεις των φορέων της αγοράς για βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Τα αιτήματα κατατέθηκαν στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο ελάχιστα έκανε αποδεκτά.
Ο εξωδικαστικός, όμως, δημιούργησε και... εργασιακά αιτήματα, τα οποία κατατέθηκαν από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Διαμεσολαβητών (ΣΕΔΙ) κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα.
Τι ζητούν οι Διαμεσολαβητές;
«Έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες συμβιβασμού οφειλέτη και πιστωτών». Πάντως το πώς θα γίνει πιο ουσιαστικός ο ρόλος τους δεν αναφέρεται.
Αντίθετα, αναφέρεται ότι θα πρέπει να καταργηθεί το αριθμητικό όριο των 320 διαμεσολαβητών και να αξιοποιηθούν όλοι οι διαμεσολαβητές του σχετικού μητρώου του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να ανταποκριθούν στον προσδοκώμενο όγκο αιτήσεων.
Βέβαια κλαδικό αίτημα χωρίς να υπάρχει αναφορά στην αμοιβή δεν υπάρχει. Γι' αυτό και ο ΣΕΔΙ ζητεί «να επανεξεταστεί το ύψος της αμοιβής, το οποίο είναι εξαιρετικά χαμηλό για μια διαδικασία που απαιτεί πολλές ώρες εργασίας, διατυπώσεων, εξόδων, ευθύνης και χρόνου συντονισμού».
Πόση είναι η προβλεπόμενη αμοιβή; 200 ευρώ για τις χαρακτηριζόμενες μικρές επιχειρήσεις και 400 ευρώ για τις μεγάλες. Και την καταβάλλει προκαταβολικά, πριν ακόμα τον έλεγχο πληρότητας της αίτησης, το μέρος που προκάλεσε την αίτηση.