Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 15 2023

Τέμπη: Οι... άφωνοι αρμόδιοι και το «κάδρο» των ευθυνών - Ποιες τράπεζες προτιμά η Société - Σφηνάκια για Attica Bank, Interwood

Τέμπη: Οι... άφωνοι αρμόδιοι και το «κάδρο» των ευθυνών - Ποιες τράπεζες προτιμά η Société - Σφηνάκια για Attica Bank, Interwood

ΤΕΜΠΗ: Τώρα που όλοι ξεψαχνίζουμε το χάος και το χάλι (εκφράσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, όχι δικές μας) που επικράτησε στους σιδηροδρόμους, καλό θα ήταν να βάλουμε στο πραγματικό κάδρο των ευθυνών κι αυτούς που εμφανίζονται ή εμφανίζονταν να έχουν επισήμως την αρμοδιότητα της εποπτείας. Διότι, ως γνωστόν, η ευθύνη δεν μπορεί παρά να πηγαίνει παρέα με την αρμοδιότητα εποπτείας.

Μπορεί ο Κώστας Αχ. Καραμανλής να ανέλαβε όπως όπως την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη», αλλά δεν ήταν μόνος του στο υπουργείο Υποδομών, γι' αυτό και ως ανώτατη ηγεσία, μοίραζε με αποφάσεις του αρμοδιότητες εποπτείας.

Κάνοντας μια μικρή έρευνα, βλέπουμε ότι τις επίσημες αρμοδιότητες για ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και συναφή... χάλια τις μοιράζονταν αρχικά σε επίπεδο γενικού γραμματέα, ο Υποδομών (τότε) Γιώργος Καραγιάννης (φωτ.) και ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος. Ο τελευταίος παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2021 για «προσωπικούς» λόγους, αν και οι «κακές γλώσσες» έλεγαν ότι δεν τα πήγαινε καλά με τον Καραμανλή και ότι δεν παρήγαγε έργο. Στη θέση του ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους η κα Μαρία Έλλη Γεραρδή.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021, ως υφυπουργός πλέον Υποδομών την ευθύνη της «εποπτείας και ρύθμισης» οργανωτικών θεμάτων (κάτι πρέπει να μας λέει αυτό, έτσι;) της ΕΡΓΟΣΕ (και ΓΑΙΟΣΕ) φέρεται να έχει επισήμως ο κατά τα λοιπά πολύ γνωστός της αγοράς μας Γιώργος Καραγιάννης, μαζί με τον «σχεδιασμό και υλοποίηση έργων υποδομών».

Ομοίως ο συνάδελφός του υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος φέρεται να έχει την αρμοδιότητα (άρα και την ευθύνη) για τον ΟΣΕ.

Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί όλοι οι παραπάνω εμφανίζονται να έχουν πάθει… αφωνία, όλο το διάστημα μετά την τραγωδία στα Τέμπη, κι ενώ γράφονται σημεία και τέρατα για τους οργανισμούς που έχουν ή είχαν στην αρμοδιότητά τους. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν όλοι οι παραπάνω θα κληθούν να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Και το τρίτο, τι θα... πουν!

Πώς φτάσαμε να το ψάχνουμε; Το ζήτημα των ευθυνών, του ποιοι ήξεραν για τα… χάλια, το έθιξε ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε δηλώσεις του χθες στον ΣΚΑΪ, λέγοντας, «όλη η αλυσίδα των υπευθύνων, από τη διοίκηση του ΟΣΕ μέχρι τον υπουργό, έχει ευθύνη».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «προφανώς σε επίπεδο πρωθυπουργού η εικόνα αυτή δεν είχε φτάσει. Προφανώς οι αρμόδιοι έπρεπε να ξέρουν. Δεν είχε μεταφερθεί τέτοια εικόνα στον πρωθυπουργό, δεν είχε μεταφερθεί το χάος».

Τους... έδωσε κανονικά, που λένε.

 

ATTICA BANK: Στο limit down (10%, όπως ορίζει το νέο πλαίσιο για τις μετοχές χαμηλής διασποράς) βρέθηκε η μετοχή μετά την είδηση για την απόφαση της Thrinvest να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία του περιβόητου «5ου τραπεζικού πόλου».

Το εντυπωσιακό είναι πως η μετοχή έπεσε με συναλλαγές μόλις 153 τεμαχίων ή 2.310 ευρώ. Ακόμα πιο εντυπωσιακή, όμως, είναι η πτώση της κεφαλαιοποίησης της τράπεζας μετά και το reverce split που προηγήθηκε, καθώς σήμερα έχει χρηματιστηριακή αξία 150,5 εκατ. ευρώ, ενώ σε κάποια στιγμή στην πρόσφατη περίοδο κερδοσκοπικής έξαρσης είχε περάσει και τα 500 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο ξεφούσκωμα συνεχίζεται... 

 

INTERWOOD: «Αλλαγή φρουράς» στην εισηγμένη, με το τιμόνι της να περνάει πλέον από τους παλαιότερους στη νεότερη γενιά.

Έτσι, ανακοινώθηκε χθες η παραίτηση του Αλέξανδρου Παππά από τη θέση του προέδρου και η αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Γεράρδη (παραμένει στην εταιρεία ως μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.) από τον γιο του Νικόλαο.

Ο Νικόλαος Γεράρδης γνωρίζει «από μέσα» πολύ καλά την Interwood-Ξυλεμπορία, καθώς μέχρι χθες κατείχε τη θέση του γενικού διευθυντή.

 

SOCIETE GENERALE: Οι πτωχεύσεις στις ΗΠΑ δεν τρομάζουν τον γαλλικό οίκο, καθώς εκτιμά ότι τα οφέλη για τον κλάδο από την αύξηση των επιτοκίων υπερισχύουν πιθανών ζημιών από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων ή τις υψηλότερες αθετήσεις πληρωμών.

Η Société Générale παρακολουθεί 41 μεγάλους ομίλους οι οποίοι έχουν μέσο δείκτη κεφαλαίων CET 1 στο 13,5% και καταγράφει περιθώρια για περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας στο σημερινό περιβάλλον.

Τα top picks του οίκου είναι οι BNP Paribas, Nordea Bank, Natwest Group, Banco Santander και UBS.

 

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: Δύο εταιρικά ομόλογα που είναι εισηγμένα στο ΧΑ εκπνέουν το 2023 και ακόμη δεν έχουμε ακούσει κάτι για ενδεχόμενη ανανέωσή τους. Πρόκειται για τις πενταετείς εκδόσεις της -θυγατρικής της Motor OilCoral (λήγει τον προσεχή Μάιο) και της εταιρείας ενδυμάτων BSB (μέσα στο καλοκαίρι).

Το τελευταίο εταιρικό ομόλογο που πέρασε την πόρτα του ΧΑ ήταν το δεύτερο της CPLP Shipping του Βαγγέλη Μαρινάκη, τον περυσινό Ιούλιο. Η εκτίναξη του κόστους του χρήματος και η πρόβλεψη πως αυτό θα αρχίσει πιθανότατα να αποκλιμακώνεται από το 2024 δυσκολεύει την προσέλκυση νέων σχετικών εκδόσεων.

Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι και το περιεχόμενο της σχετικής έκθεσης που εκπόνησε η Euroxx Χρηματιστηριακή και δημοσίευσε το Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v