Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 19 2023

Το ατού του Στέφανου Κασσελάκη και ο… Μάο - Γιατί έχει ακεφιές το χρηματιστήριο - Πώς έπεσε στο καναβάτσο η ΑΛΜΥ

Το ατού του Στέφανου Κασσελάκη και ο… Μάο - Γιατί έχει ακεφιές το χρηματιστήριο - Πώς έπεσε στο καναβάτσο η ΑΛΜΥ

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όταν το ότι κατέβηκε να πιει καφέ στη γειτονιά του με τον Τάιλερ και τον σκύλο τους παίζει παντού, από εκπομπές lifestyle μέχρι τον μισό φιλοκυβερνητικό Τύπο, όταν αυτός και οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχούν στην πολιτική επικαιρότητα (ακόμη και στα ΜΜΕ της συμπολίτευσης), την επόμενη μέρα από τη διήμερη παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, μάλλον δεν είναι να απορούμε για την έκταση του «φαινομένου».

Το παράδοξο είναι ότι διάφοροι αρθρογράφοι και δημοσιολογούντες (που παγίως υποστηρίζουν οτιδήποτε άλλο εκτός από ΣΥΡΙΖΑ) δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη ότι γράφοντας εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη και υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου, στην πράξη… θάβουν την τελευταία και εκτοξεύουν τον πρώτο.

Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για αρκετούς από την κυβέρνηση (με πρώτο πρώτο τον Άκη Σκέρτσο χθες), που φαίνεται να μην κατάλαβαν γιατί ο Κυριάκος απέφυγε να σχολιάσει οτιδήποτε για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ρωτήθηκε σχετικά την Κυριακή.

Δηλαδή τι περιμένουν; Ότι θα επηρεαστεί ο οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ από το ποιον προτιμά ο παλιός φίλος της στήλης Άρης Πορτοσάλτε, ο Σάκης Μουμτζής κι ο συμπαθής κατά τα λοιπά Άκης Σκέρτσος; Μήπως έχουν ξεχάσει τι αποτέλεσμα έφερε η -όχι και τόσο διακριτική- υποστήριξη προς τον Ανδρέα Λοβέρδο, στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ;

Ήδη έχουν προσφέρει τεράστιο «ατού» στον Κασσελάκη, γιατί όταν ένα κόμμα με φιλοδοξίες εξουσίας ψάχνει αρχηγό, δεν κοιτάει ποιος έχει κολλήσει τα περισσότερα κομματικά ένσημα ή ποιος ξέρει την πολιτική θεωρία «νεράκι», αλλά ποιον φοβάται ο αντίπαλος. Θεωρώντας ότι εκείνος είναι ικανός να φέρει τη νίκη.

Ότι είναι η «γάτα που πιάνει τα ποντίκια», κατά την παλαιά ρήση του Nτενγκ Σιαοπίνγκ.

Η πλάκα είναι ότι ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος πόσα ποντίκια θα πιάσει τελικά στην πολιτική ο Κασσελάκης. Σε αυτή την περίοδο όμως το «σοκ και δέος» που έχει προκαλέσει, λειτουργεί ως... υπερόπλο.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Μπορεί η αγορά να μην το μέτρησε σε όλο του το βάθος, ωστόσο το σαββατοκύριακο ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα ακόμα μέτρο που, παρά το θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία, έχει κόστος για τις επιχειρήσεις.

Το ξεπάγωμα των τριετιών συνεπάγεται δυνητικά αυξήσεις 10% για 800.000 εργαζόμενους σταδιακά από την επόμενη χρονιά. Επιπρόσθετα κόστη σημαίνει φυσικά και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου (σήμερα στα 95 δολάρια το brent, προσεχώς στα 100 δολάρια, λένε οι ειδικοί).

Από την άλλη πλευρά, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το κόστος για τον προϋπολογισμό και την οικονομία από τη Θεσσαλία. Χαρακτηριστική η επιφυλακτικότητα που διατύπωσε η UBS.

Και ενώ η εγχώρια αγορά, ακόμα και σήμερα, ξεχωρίζει σε αποδόσεις σε επίπεδο έτους, σειρά εξελίξεων που αναμένονται σημαίνουν «εξαγωγή» ρευστότητας: αποεπένδυση από ΤΧΣ στις τράπεζες, εισαγωγή της Optima Bank και κάποιων ΑΕΕΑΠ.

Και απ' ό,τι φαίνεται, η υπόθεση της επενδυτικής βαθμίδας σε μεγάλο βαθμό έχει προεξοφληθεί, όχι μόνο στην αγορά ομόλογων.

Κερασάκι στην τούρτα, το διεθνές κλίμα και η παγίωση της πεποίθησης ότι τα επιτόκια αν δεν αυξηθούν περαιτέρω, σίγουρα θα παραμείνουν υψηλά περισσότερο.

 

ΝΗΣΟΣ: «Πράσινο φως» στη χορήγηση ειδικής άδειας για την έκδοση το επόμενο εξάμηνο κοινού, μη εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου, ανώτατου ποσού 250.000 ευρώ, με ημερομηνία λήξης 28 Φεβρουαρίου του 2024 και ετήσιο επιτόκιο ίσο με το άθροισμα του επιτοκίου Euribor (τριμήνου) και σταθερού περιθωρίου 2,5%, άναψε η Μικροζυθοποιία Κυκλάδων στην Τήνο, που παράγει τη γνωστή μπίρα «Νήσος».

Το δάνειο, στο οποίο θα συμβληθεί ως ομολογιούχος ο Αλέξανδρος Κουρής, θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση αναγκών κεφαλαίου κίνησής της. Ο ομολογιούχος είναι μέτοχος πλειοψηφίας και πρόεδρος του Δ.Σ.

Τη σχετική απόφαση έλαβε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η γενική συνέλευση των μετόχων της μικροζυθοποιίας.

 

ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ: Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να παραπέμψει τη διαμάχη με την ELFE πίσω στο Εφετείο, κάτι που σημαίνει ότι η υπόθεση θα εκδικαστεί ξανά. Για τυπικούς λόγους, μαθαίνει η στήλη, ελήφθη η απόφαση.

Ανεξάρτητα από το γιατί, πάντως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι προβλέπεται νέα καθυστέρηση για να τελεσιδικήσει η πολύχρονη αυτή δικαστική κόντρα. Και στο μεταξύ, μπλοκάρονται άλλη μια φορά οι προσπάθειες για την αξιοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, αλλά και η απεμπλοκή της Helleniq Energy από την εταιρεία.

Πώς να σχεδιάσεις το μέλλον της εταιρείας, όταν δεν ξέρεις τι θα βγάλει μία νέα δικαστική απόφαση, αν θα πάει ξανά στον Άρειο Πάγο και ούτω καθεξής.

Προβληματισμός επικρατεί, συνεπώς, στους εμπλεκόμενους μετόχους. Το ΤΑΙΠΕΔ, που έχει «παγωμένο» τον διαγωνισμό πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας εδώ και τρία χρόνια, δεν γνωρίζει αν πρέπει να προχωρήσει στην ακύρωσή του. Η Helleniq Energy, που επιθυμεί διακαώς να απαλλαγεί από το 35% της συμμετοχής της, απώλεσε τουλάχιστον άμεσα τη δυνατότητα μίας λύσης, που φαινόταν εφικτή. Έγραψε σχετικά το Euro2day.gr.

Χάνεται πολύτιμος χρόνος για ένα asset που θα μπορούσε να έχει πολλαπλά οφέλη.

 

ΑΛΟΥΜΥΛ: Με καθόλου καλό μάτι δεν υποδέχτηκε η χρηματιστηριακή αγορά δηλώσεις του προέδρου Γιώργου Μυλωνά που αφορούσαν τις σχέσεις της εταιρείας με servicer που κατέχει μεγάλο τμήμα του δανεισμού της και τα προσκόμματα που σύμφωνα με τον ίδιο βάζουν στις επενδύσεις του ομίλου.

Συνδυάστηκαν με την ανακοίνωση το απόγευμα της Παρασκευής πιεσμένων αποτελεσμάτων εξαμήνου. Ο όμιλος εμφάνισε κέρδη μετά φόρων €2,9 εκατ. έναντι €25,3 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ τα EBITDA ήταν €17,3 εκατ. έναντι €39,8 εκατ.

Αμφότερες οι εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα τη χθεσινή συμπεριφορά της μετοχής (-22,7%, με το 1,4% του συνόλου των τίτλων να αλλάζει χέρια). Μάλιστα, ορισμένοι στην αγορά συνέδεσαν την πτώση της μετοχής και τα όσα προαναφέραμε με το ενδεχόμενο να χρειαστεί σημαντική αύξηση κεφαλαίων.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την πτώση, η Αλουμύλ παραμένει κερδοφόρος, διαθέτει ικανοποιητική κυκλοφοριακή ρευστότητα και σημειώνει EBITDA σαφώς υψηλότερο από το σύνολο των χρεωστικών τόκων, ακόμη και τώρα που τα επιτόκια έχουν εκτιναχθεί. Ειδικότερα, στο πρώτο μισό του 2023, το EBITDA του ομίλου διαμορφώθηκε στα 17,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι χρεωστικοί του τόκοι στα 6,1 εκατ. ευρώ.

Μελλοντικά επίσης, ο όμιλος μπορεί να προσβλέπει σε καλύτερες μέρες, μέσα από μια γενικότερη άνοδο των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v