Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 15 2023

Κυβέρνηση: Μπάχαλο και με το νέο τέλος - Ο πληθωρισμός απληστίας και η φάκα - Αεροπορικά εισιτήρια στη... στρατόσφαιρα

Κυβέρνηση: Μπάχαλο και με το νέο τέλος - Ο πληθωρισμός απληστίας και η φάκα - Αεροπορικά εισιτήρια στη... στρατόσφαιρα

ΜΠΑΧΑΛΟ: Όλα ξεκίνησαν προχθές, με μια αναφορά του Κωστή Χατζηδάκη (φωτ.) στον ΣΚΑΪ για το σλοβενικό μοντέλο χρηματοδότησης ζημιών από φυσικές καταστροφές, με έκτακτη εισφορά, μια αναφορά που έβαλε φωτιά στα σενάρια.

Στη συνέχεια, το βράδυ, πηγές του ΥΠΟΙΚ επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις μιλώντας περί «εθελοντικής εισφοράς», με έμφαση σε επιχειρήσεις και ευκατάστατους ιδιώτες. Τη… σκυτάλη πήρε χθες το πρωί ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Αλέξης Πατέλης, ο οποίος μίλησε (πάλι στον ΣΚΑΪ) για ένα «δίκαια κατανεμημένο» ειδικό τέλος, λέγοντας ότι περισσότερα θα πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Βραδινές ώρες χθες, άλλη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι θα είναι ένα μικρό τέλος συνδεδεμένο με κάποια υπηρεσία (της τάξεως του 1 ευρώ τον μήνα), που δεν θα αφορά όλο τον πληθυσμό αλλά θα αθροίζεται σε 100-150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Εδώ, βεβαίως, «δεν βγαίνουν τα νούμερα» Με 1 ευρώ τον μήνα (12 ευρώ τον χρόνο), θα έπρεπε να επιβαρυνθεί περίπου όλος ο πληθυσμός της χώρας μαζί με τα… μωρά για να βγουν τα 100-150 εκατ. ευρώ, με 2 ευρώ τον μήνα ο μισός πληθυσμός -κι όχι με την κατά Πατέλη «δίκαιη κατανομή».

Τι συμπέρασμα βγάζουμε εμείς; Η ατάκα Χατζηδάκη για το σλοβενικό μοντέλο έδειξε ότι «ψήνεται» κάτι σε τέλος, εισφορά κ.λπ., κι έτσι άνοιξε πρόωρα τον ασκό της ειδησεογραφίας. Έκτοτε βγαίνουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και λέει ο καθένας το δικό του, δημιουργώντας μπάχαλο, μάλλον χωρίς να ξέρουν ακόμη ποιο θα είναι ακριβώς το μέτρο, που εντέλει θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός.

Δεν το λες κι ό,τι καλύτερο! 

ΥΓ:
Δεν έχουμε σχετική πληροφόρηση, αλλά αν πρόκειται για μικρό (σχετικά) ποσό και με κάποιας έννοιας «δίκαιη» κλιμάκωση, μας μυρίζει νέο τέλος μέσω ΔΕΗ και συναφών παρόχων. Δεν θα είναι άλλωστε το μόνο, ούτε το πρώτο. Μέχρι και τον ΕΝΦΙΑ είχαν βάλει προηγούμενες κυβερνήσεις.

  

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Διπλή ώθηση για την εισηγμένη, που έκλεισε χθες με κέρδη στα 35,5 ευρώ. Πρώτη η συμμετοχή σε ένα πολύ δυνατό project στη Μεγάλη Βρετανία. Δεύτερη, αλλά όχι λιγότερο σημαντική, η συμπερίληψη του αλουμινίου στις «στρατηγικές πρώτες ύλες» της Ευρώπης.

Στα 38,28 ευρώ το υψηλό στις 29 Αυγούστου και με τον πήχη στα 45 ευρώ από Citi και Morgan Stanley.

 

MOODY’S: Ο «πληθωρισμός της απληστίας» βρέθηκε πλαγίως στο επίκεντρο ανάλυσης του οίκου αξιολόγησης. Προβλέπει ότι το 2023 η κερδοφορία των επιχειρήσεων τροφίμων θα συνεχίσει να βελτιώνεται, καθώς, προφανώς οι εταιρείες σπεύδουν να βάλουν το χεράκι τους στο πληθωριστικό πάρτι.

Η Moody’s, ωστόσο, βλέπει και πιο μακριά. Επισημαίνει ότι σε ορίζοντα 12-18 μηνών η περιορισμένη ζήτηση μπορεί να βλάψει την ταχεία ανάπτυξη των κερδών.

Με απλά λόγια: το πάρτι κάποτε τελειώνει.

 

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Δεν είναι μόνο η βενζίνη, όπου όπως σας ενημερώσαμε χθες, κάνουμε πρωταθλητισμό ακρίβειας. Η χώρα μας «κατέκτησε» μία θέση στο βάθρο και σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η εταιρεία Mabrian, σε παγκόσμια κλίμακα οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 31,2% τα τελευταία δύο χρόνια. Στη μεσογειακή «γειτονιά» μας, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις έχουν καταγραφεί στην Πορτογαλία. Ακολουθεί η Ισπανία και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα. Τουρκία και Ιταλία έπονται.

Ενδιαφέρον έχει πάντως και η διαφορά που εντοπίζεται στις αυξήσεις των εισιτηρίων μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους και των παραδοσιακών, αφού οι τιμές των πρώτων εμφανίζονται αυξημένες κατά 40%, ενώ των low cost αεροπορικών μόλις κατά 6%.

 

MORGAN STANLEY: Μόνο συγγνώμη δεν έχουν ζητήσει οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου που υποστήριζαν ότι οι μετοχές θα ταλαιπωρηθούν φέτος, χρονιά που ο S&P έχει ανέβει 16%.

Αν όμως, ξεκινήσεις στραβά, το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχίσεις έτσι. Εκτός από τις μετοχές, η Morgan Stanley φαίνεται πως την πάτησε και με τα ομόλογα, προτείνοντας στους επενδυτές να αγοράσουν.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού treasury ανέβηκε κατά 43 μονάδες βάσης φέτος και η απόδοση του 30ετούς, 40 μονάδες βάσης.

Ως γνωστόν, όταν ανεβαίνουν οι αποδόσεις, πέφτουν οι τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v