Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξετάζεται μοντέλο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Εκδόθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη διαμάχη με ELFE, η οποία βρίσκεται στο στάδιο καθαρογράφησης. Τα σενάρια που εξετάστηκαν για την ιδιωτικοποίηση, ποια απορρίφθηκαν και ποια είναι στο τραπέζι.

Εξετάζεται μοντέλο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Το μοντέλο του Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» εξετάζεται για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ο σχεδιασμός αυτός διευκολύνεται πλέον και από την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου, που θέτει τέλος στη μακρόχρονη δικαστική διαμάχη της εταιρείας με την ELFE και ήδη αναμένεται άμεσα να καθαρογραφεί.

Αυτή η αντιπαράθεση ήταν που έβαλε στον πάγο τη διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας από το ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, ο εκ των μετόχων, η Helleniq Energy, που διαθέτει το 35% (το 65% ελέγχει το Ταμείο), επιδίωκε να απεμπλακεί από την εταιρεία, μετά το ναυάγιο του διαγωνισμού.

Το τελευταίο διάστημα διέρρευσαν διάφορα σενάρια για την αξιοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία, στο μεσοδιάστημα από τις απόπειρες πώλησής της, πραγματοποίησε επιθετικές επενδυτικές κινήσεις και μετεξελίσσεται σε έναν καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο.

Ένας ακόμη λόγος να θέλει να αποχωρήσει η Helleniq Energy, αφού η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι πλέον ανταγωνιστής της. Είναι παρούσα όχι μόνο στην εμπορία φυσικού αερίου αλλά και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, εισήλθε στην αγορά των ΑΠΕ, συμμετέχει στο FSRU της Αλεξανδρούπολης και από το 2025 θα είναι και παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, μετά τη συμμετοχή της (29%) στο σχήμα κατασκευής μονάδας φυσικού αερίου στην ίδια πόλη.

Ένα από τα σενάρια που μελετήθηκαν για την άμεση απεμπλοκή της Helleniq Energy από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ήταν να αγοράσει το ποσοστό της το ελληνικό δημόσιο. Εγκαταλείφθηκε, ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, γιατί διαπιστώθηκε ότι είναι περίπλοκο, άρα και δύσκολο να υλοποιηθεί.

Τώρα, στο τραπέζι, με ισχυρές πιθανότητες υιοθέτησης, βρίσκεται το μοντέλο του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Όπως είναι γνωστό, η εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) οδεύει προς την Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, με εισαγωγή προς διαπραγμάτευση του 30% των μετοχών, ποσοστό που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Έτσι, αντί της πώλησής του από το Ταμείο, επιλέχθηκε να αξιοποιηθεί η συμμετοχή του Δημοσίου στη ΔΑΑ μέσω της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο.

Κάτι αντίστοιχο, λένε οι πληροφορίες του Euro2day.gr, μπορεί να γίνει και με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Να εισαχθεί η εταιρεία στο Χρηματιστήριο με αρχική δημόσια προσφορά (IPO) για το 35% που ανήκει στη Helleniq Energy, με πολλαπλά οφέλη. Η τελευταία θα αντλήσει σημαντικά έσοδα, η ελληνική κεφαλαιαγορά θα ενισχυθεί με μία υποσχόμενη αναπτυξιακά εταιρεία, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ θα αποκτήσει μετρήσιμη αξία η συμμετοχή του δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά που συζητούνται αυτή τη στιγμή αναμένεται να λάβουν οριστική μορφή στο επόμενο εξάμηνο. Θα έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο με τις απαιτήσεις της ELFE, καθώς οι νομικοί σύμβουλοι της ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένουν να πάρουν στα χέρια τους καθαρογραμμένη την απόφαση του Αρείου Πάγου για να τη μελετήσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v