Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δείτε παραδείγματα για την αύξηση μισθού λόγω τριετίας

Κατατίθεται αυτή την εβδομάδα η ρύθμιση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ποιες είναι οι θέσεις του υπουργείου για τις κλαδικές συμβάσεις.

Δείτε παραδείγματα για την αύξηση μισθού λόγω τριετίας

Έως το τέλος της εβδομάδας, θα ψηφιστεί στη Βουλή η διάταξη με την οποία επανέρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2024 όλες οι προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας, που παραμένουν «παγωμένες» από τις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Όπως μάλιστα επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, η σχετική διάταξη θα ξεκαθαρίζει όλα τα θέματα προκειμένου να διασφαλίζεται η καταβολή των επιδομάτων και των μισθολογικών ωριμάνσεων που συνοδεύουν τον κατώτατο μισθό, για όλους τους νέους εργαζόμενους που τα δικαιούνται, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που οι εργοδοτικές οργανώνεις έχουν εκφράσει σημαντικές ενστάσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε επίσης ότι:

  • Η νέα ρύθμιση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
  • Το υπουργείο Εργασίας ενθαρρύνει πολιτικά την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων για την καταβολή των μισθολογικών ωριμάνσεων, χωρίς ωστόσο να μπορεί να την επιβάλλει.
  • Επίσης, υπό εξέταση βρίσκεται το θέμα της υπογραφής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης από τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, χωρίς την εμπλοκή της εκάστοτε κυβέρνησης.

Όπως εκτιμάται, η προσαύξηση αφορά δυνητικά τουλάχιστον 800.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Εξ αυτών, περίπου 600.000 αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και άλλοι περίπου 200.000 με 300.000 λαμβάνουν βασικούς μισθούς κλαδικών συμβάσεων.

 

*Δείτε τα αναλυτικά παραδείγματα του υπ. Εργασίας για το ξεπάγωμα των τριετιών στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v