ΣΥΡΙΖΑ: Η φράση «φαγητό φτιάχνεις με τα υλικά που έχεις» μάλλον ταιριάζει στις επιλογές του νέου προέδρου Στέφανου Κασσελάκη για τους τομείς του κοινοβουλευτικού έργου. Από τους 26 τομεάρχες και αναπληρωτές τομεάρχες, οι 19 είναι νεοεκλεγμένοι βουλευτές. Αποτέλεσμα όχι μόνο της διάθεσης για ανανέωση, αλλά και της άρνησης αρκετών βουλευτών της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» να αναλάβουν ευθύνες.
Επίσης, στις τελευταίες εκλογές έχασαν το εισιτήριο της Βουλής αρκετοί «πασοκογενείς» (Σπίρτζης, Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης, Μωραΐτης), οπότε ο αριθμός τους ανάμεσα στους νέους τομεάρχες περιορίζεται στους εξής… δύο: τη Νίνα Κασιμάτη, τομεάρχη Μετανάστευσης-Ασύλου (που εκλέγεται όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2015) και τον Συμεών Κεδίκογλου, τομεάρχη Κλιματικής Κρίσης-Πολιτικής Προστασίας, που αποτελεί και την πιο φρέσκια «μεταγραφή» στο κόμμα.
Με την ευρεία έννοια πάντως, προερχόμενη από το (όχι οργανωμένο) ΠΑΣΟΚ θεωρείται και η νέα τομεάρχης Παιδείας Αθηνά Λινού, η οποία έγινε πανελληνίως γνωστή επί πανδημίας ως καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας. Ερώτημα το γιατί βρέθηκε στο Παιδείας, αντί του Υγείας.
Περισσότερη σημασία για την «πιάτσα» μας, ωστόσο, έχουν οι τομεάρχες στον ευρύτερο οικονομικό κύκλο.
Ο τομεάρχης Οικονομικών Νίκος Παππάς δεν χρειάζεται ιδιαίτερες… συστάσεις. Διάσημος ως δεξί χέρι του Τσίπρα, περιβόητος ως ο κύριος «13-0» για τους πολιτικούς του αντιπάλους, έχει σοβαρές σπουδές και μεταπτυχιακά στα Οικονομικά, ενώ εργάστηκε και ως ερευνητής. Έχει επίσης και επαφές με την αγορά, σε υψηλά και μη επίπεδα.
Ο νέος τομεάρχης Ανάπτυξης Χρήστος Γιαννούλης «σπούδασε φιλολογία και εργαζόταν ως δημοσιογράφος» πριν την εκλογή του στη Βουλή το 2019. Στο παρελθόν ήταν αναπληρωτής τομεάρχης Μεταφορών-Υποδομών, με «προϊστάμενο» τον Νίκο Παππά. Θα πρέπει να δουλέψει σκληρά για να μάθει τα «ντεσού» του πολύ απαιτητικού νέου τομέα.
Ο νέος τομεάρχης Περιβάλλοντος-Ενέργειας Μίλτος Ζαμπάρας έχει σημαντικές επιστημονικές «περγαμηνές»: ερευνητής στο Ίδρυμα Έρευνας & Τεχνολογίας-Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής, διδάκτορας Πολυτεχνικής Σχολής Πατρών, κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων και με πλούσιο συγγραφικό έργο για το Περιβάλλον.
Ο τομεάρχης Μεταφορών & Υποδομών Χάρης Μαμουλάκης είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός με Master στη Διοίκηση και Διαχείριση Έργων και εργασιακή εμπειρία στον χώρο. Άσχετος δηλαδή, δεν είναι, ενώ υπήρξε και πρωταθλητής Ελλάδας στο σκάκι!
Για τον τομεάρχη Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Αλέκο Αυλωνίτη, οι όποιες γνώσεις προέρχονται -με την ευρεία έννοια- από τη δικηγορική ιδιότητα και τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, ενώ την προηγούμενη τετραετία ήταν αναπληρωτής τομεάρχης Τουρισμού. Μένει να φανεί πώς (και αν) θα αντιμετωπίσει τα ζόρικα ζητήματα του νέου «χαρτοφυλακίου», έστω ως αντιπολίτευση.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Δεύτερη μέρα που «παιχνίδι» έγινε από τα «ισχυρά χέρια», με στήριγμα την ανοδική τάση στις διεθνείς αγορές.
Κίνηση ηπιότερη και περισσότερο εστιασμένη σε συγκεκριμένες μετοχές. Ο ΓΔ κέρδισε επιπλέον 1,55%, σε μια συνεδρίαση χωρίς εντυπωσιακές αποδόσεις από μετοχές μεσαίας-μικρής κεφαλαιοποίησης, αλλά με οκτώ μετοχές του FTSE 25 να κερδίζουν πάνω από 3%.
Αυτό που δεν αλλάζει, είναι η συγκέντρωση του τζίρου σε ελάχιστες μετοχές. Κάτι παραπάνω από τον μισό τζίρο (53%) έκαναν οι πέντε πρώτες μετοχές, ενώ οι δέκα απέσπασαν αθροιστικά το 83%.
Υ.Γ. Δεύτερη σερί συνεδρίαση που η Mytilineos κατατάχθηκε πρώτη σε συναλλαγές. Εφτασαν τα 14,3 εκατ. και μάλιστα χωρίς πακέτα, με τη Citi να «υποψιάζεται» θετικό καταλύτη πίσω από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων εννεαμήνου.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΙΙ: Εν τω μεταξύ, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η ιδιότυπη κούρσα για το «αργυρό» στις κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων, πίσω από την πρωτοπόρο Coca Cola, με αξία 9,3 δισ. ευρώ.
Ετσι, στη χθεσινή συνεδρίαση η πτώση του ΟΤΕ κατά 1,27% σε συνδυασμό με την άνοδο του ΟΠΑΠ κατά 0,8% έφερε το… προσπέρασμα, με τη δεύτερη θέση να ανήκει πλέον στον OΠΑΠ με αξία 5,654 δισ. ευρώ, έναντι 5,647 δισ. ευρώ για τον ΟΤΕ.
Η διαφορά στα… σημεία, ήτοι σε μόλις 7 εκατ. ευρώ!
Από κοντά και η Eurobank με αξία 5,5 δισ. ευρώ, μια απόσταση που ενδέχεται να περιοριστεί ή και να εξανεμιστεί, αν διατηρηθεί το ανοδικό momentum και η υπεραπόδοση των τραπεζικών τίτλων έναντι των blue chips.
Ιδωμεν.
ALPHA BANK: Στα 3 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας, με τη Eurobank στα 5,5 δισ. ευρώ και την Eθνική κοντά στα 5 δισ.
Είναι πολύ αμφίβολο αν το χάσμα αυτό δικαιολογείται από τα θεμελιώδη.
ΗΠΑ: Με τα επιτόκια στα ύψη και την οικονομία να φρενάρει, οι αιτήσεις πτώχευσης αυξάνουν με ρυθμό που μπορεί να μετατρέψει το 2023 στη χειρότερη χρονιά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Η S&P Global Market Intelligence κατέγραψε 62 αιτήσεις πτώχευσης τον Σεπτέμβριο, ανεβάζοντας το σύνολο για φέτος στις 516. Είναι ήδη περισσότερες απ' ό,τι σε όλη τη διετία 2021-2022, ενώ απειλείται και το ρεκόρ του 2010 (827).
Η SmileDirectClub Inc. ήταν η μεγαλύτερη χρεοκοπία το τελευταίο τρίμηνο, καθώς η εταιρεία που κινούνταν στον χώρο της στοματικής υγείας είχε υποχρεώσεις άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
ERGO HELLAS: Εγκαινιάζεται σήμερα στην Αγία Παρασκευή το δεύτερο κατάστημα της εταιρείας, μετά το πρώτο της Νέας Σμύρνης. Στόχος είναι η σταδιακή δημιουργία πλήρως ψηφιοποιημένου δικτύου εύκολα προσβάσιμων καταστημάτων, που θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο και θα προσφέρουν ευρεία γκάμα ασφαλιστικών προϊόντων στις τοπικές κοινωνίες.
Να σημειωθεί ότι η Ergo Hellas συγκαταλέγεται σε εκείνες τις ασφαλιστικές που θα επιβαρυνθούν σε μεγάλο βαθμό από τις φετινές καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, λόγω της έντονης παρουσίας της σε αγροτικές περιοχές (είχε εξαγοράσει την Αγροτική Ασφαλιστική).
Ωστόσο, η καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων θα γίνει χωρίς πρόβλημα, με δεδομένη την υψηλή φερεγγυότητα της θυγατρικής του γερμανικού ομίλου.
OPTIMA: Χαρακτηριστικά… «ομολόγου» επιδεικνύει η μετοχή στα πρώτα της βήματα στο ταμπλό. Οι περισσότερες συνεδριάσεις από τις 4 Οκτωβρίου που εισήλθε στο ταμπλό χαρακτηρίστηκαν από έντονες διακυμάνσεις, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Ο τίτλος, ωστόσο, «αδιαφόρησε» κλείνοντας είτε αμετάβλητος είτε με οριακή κίνηση.
Ετσι, χθες παρέμεινε στα 7,16 ευρώ (τιμή εισαγωγής τα 7,2 ευρώ), με αποτέλεσμα στις δύο ανοδικές συνεδριάσεις του ΧΑ να έχει κερδίσει μόλις 0,02 ευρώ.
Στα αξιοσημείωτα, δύο πακέτα για συνολικά 85.000 τεμάχια στα 7 ευρώ, τιμή που δεν έχει δει σε κλείσιμο.
OPTIMA II: 540 χιλιάδες δωρεάν μετοχές πήρε ο Γιώργος Τανισκίδης από τις 985.507 που αποφάσισε να μοιράσει το καλοκαίρι η Optima Bank, ως επιβράβευση για τα κέρδη χρήσης 2022.
Ο μη εκτελεστικός πρόεδρος αλλά και φερόμενος ως πρωταγωνιστής της μετατροπής της σε εμπορική τράπεζα έλαβε τη μερίδα του λέοντος, με μετοχές αξίας 3,86 εκατ. ευρώ. Φαντάσου, δηλαδή, να ήταν και... εκτελεστικός.
Ο CEO Δ. Κυπαρίσσης έλαβε 35.050 δωρεάν μετοχές (αξίας 250.000 ευρώ) και οι επικεφαλής Wholesale Banking (Πάρις Οικονόμου) και Retail Networks (Παπαγεωργόπουλος Δημήτρης) από 19.110 μετοχές.
Οι μετοχές, που διατέθηκαν δωρεάν, εκδόθηκαν με κεφαλαιοποίηση 3,39 εκατ. ευρώ από τα κέρδη χρήσης 2022. Το σώμα των μετόχων αποφάσισε, επίσης, τη συμμετοχή των μελών του Δ.Σ στα κέρδη χρήσης 2023.