Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 3 2023

Ευμορφίδης: Ο νέος… Μαντωνανάκης; *Ευρω-γκολ από Μυτιληναίο *ΑΝΕΚ & Μάριος: Το «ζουμί» του 2ου επεισοδίου

Ευμορφίδης: Ο νέος… Μαντωνανάκης; *Ευρω-γκολ από Μυτιληναίο *ΑΝΕΚ & Μάριος: Το «ζουμί» του 2ου επεισοδίου

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Μπορεί οι εκτιμήσεις για γρήγορη επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας να τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας, η έκθεση της ΤτΕ ωστόσο περιέχει και επισημάνσεις που θα πρέπει να προβληματίσουν.

«Παρά τη βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας την τελευταία πενταετία, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να κατατάσσεται ακόμη σχετικά χαμηλά στους διεθνείς δείκτες διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, λόγω χρόνιων εγγενών αδυναμιών», διαβάζουμε.

Και συνεχίζει: «Παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο τα τελευταία έτη στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος στους πολίτες, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, η γραφειοκρατία και η αναποτελεσματικότητα που εξακολουθεί να υπάρχει σε ορισμένους τομείς της δημόσιας διοίκησης (λ.χ. στις μεταβιβάσεις ακινήτων, στην εκπόνηση χωροταξικών σχεδίων, στην ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου), η υστέρηση σε βασικές υποδομές όπως στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, η ανεπαρκής καταπολέμηση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, οι οιονεί ολιγοπωλιακές συνθήκες σε συγκεκριμένες αγορές αγαθών και υπηρεσιών που μειώνουν τον ανταγωνισμό και οι στρεβλώσεις στον μηχανισμό διαμόρφωσης τιμών στην αγορά ενέργειας είναι μερικές από τις καταστάσεις οι οποίες δημιουργούν αντικίνητρα στην πραγματοποίηση επενδύσεων, ιδιαίτερα από το εξωτερικό».

Πεδίο δόξης λαμπρό για τη νέα κυβέρνηση…

 

ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ: Οξύνονται τα προβλήματα με το ξενοδοχείο στην Ακρόπολη. Από εκτενές ρεπορτάζ της Καθημερινής, προκύπτει ότι το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ επιμένει στην άμεση κατεδάφιση κάποιων ορόφων, ορίζοντας ότι εντός μιας εβδομάδας η πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων θα πρέπει να επανεκδώσει την απόφαση ανάκλησης αδείας, με αναδρομική ισχύ.

Η απόφαση αυτή θα να κοινοποιηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ως αρμόδια για την κατεδάφιση και ειδικότερα στο Σώμα Επιθεώρησης του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Καλεί επίσης το υπουργείο Τουρισμού να ανακαλέσει μερικώς την άδεια λειτουργίας ως προς το τμήμα του ξενοδοχείου άνω των 24 μέτρων. Ταυτόχρονα εγκαλεί τον Δήμο Αθηναίων ότι δεν συμμορφώθηκε ορθώς με την απόφαση του ΣτΕ και ορίζει δικαστή του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου να παρακολουθεί την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης!

Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι εάν οι απαραίτητες ενέργειες της διοίκησης δεν έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε ένα τρίμηνο (με εξαίρεση την κατεδάφιση), θα επιβάλλονται χρηματικές ποινές υπέρ εκείνων που προσέφυγαν εναντίον του ξενοδοχείου, καθώς και κυρώσεις και λοιπά μέτρα κατά των εμπλεκόμενων υπαλλήλων.

Όπως θα καταλάβατε, «πάτησε πόδι» το ΣτΕ.

Το ερώτημα είναι αν και πότε θα αποζημιωθεί η εταιρεία, η οποία υποστηρίζει ότι πήρε κανονικότατα τις άδειες από τις νόμιμες αρχές και βρίσκεται τώρα να πρέπει να γκρεμίζει.

Αν μάλιστα έχουμε καταλάβει καλά τις δηλώσεις που έκανε η ηγεσία της, δηλαδή οι αδελφοί Ευμορφίδη (με τον Πωλ όμως να δείχνει αποστασιοποιημένος λόγω πολιτικών φιλοδοξιών και τον Μιχάλη να βγαίνει πιο μπροστά), μπορεί να έχουμε νέα υπόθεση… Μαντωνανάκη σε σμίκρυνση, με την εταιρεία να διεκδικεί δικαστικά ζημίες και διαφυγόντα κέρδη.

Θυμίζουμε σε όσους ίσως το έχουν ξεχάσει ότι ο όμιλος Μαντωνανάκη διεκδικεί αποζημίωση 620 εκατ. ευρώ (συν τους τόκους όσο καθυστερεί η εκτέλεση της απόφασης), η οποία του έχει επιδικαστεί με τελεσίδικη απόφαση από τα διαιτητικά δικαστήρια το 2021, εις βάρος της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

 

ΑΝΕK: Όπως σας είχαμε προειδοποιήσει, ξεκίνησε το δεύτερο επεισόδιο όχι όμως με την ένταση πλοκής που αναμέναμε.

Τη νεότερη πρόταση των εταιρειών, συμφερόντων του Μάριου Ηλιόπουλου, μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ αναλυτικά. Το «ζουμί» πάντως στην πράξη είναι ότι αφορά αύξηση του τιμήματος κατά μόλις 1 εκατ. ευρώ, ενώ εξακολουθεί να απαιτεί δάνειο ύψους 55 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες, τις οποίες σημειωτέον περνάει «γενεές δεκατέσσερεις» στην ίδια επιστολή, με κύριο αποδέκτη την Πειραιώς.

Δεν μας έχει τύχει να ζητάει κάποιος δάνειο και ταυτόχρονα να επιτίθεται στους εν δυνάμει πιστωτές του, οι τραπεζίτες πάντως (που έλαβαν την νέα πρόταση από την Παρασκευή) λένε ότι δεν απαντά πειστικά στα ζητήματα που είχαν θέσει στην απορριπτική απάντησή τους, δηλαδή σε ό,τι αφορά το execution risk και το operational risk του εγχειρήματος. Προϊδεάζοντας ότι δεν αλλάζει τίποτα στην απόφασή τους.

Η άλλη πλευρά ζητά συναντήσεις και συζητήσεις επί της πρότασης -και εμμέσως προειδοποιεί για νομικές κινήσεις. Στο μεταξύ βέβαια πλησιάζει ο χρόνος για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Λιγότερο από 10 μέρες έχουν μείνει, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την περαιτέρω λειτουργία της προβληματικής ΑΝΕΚ.

 

ΔEH: Σε νέα υψηλά 19 μηνών ο τίτλος την Παρασκευή, χωρίς διάθεση… διόρθωσης μετά και την αναβάθμιση των προβλέψεων για τα φετινά λειτουργικά κέρδη από τον CEO Γ. Στάσση.

Ο επικεφαλής της Επιχείρησης δεσμεύθηκε την Πέμπτη για συνέχιση των εξαγορών αλλά και για διανομή μερίσματος το 2024.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους αναλυτές, επόμενη μεγάλη αντίσταση για τη μετοχή είναι τα 11 ευρώ, ενώ όσο ο τίτλος παραμένει πάνω από τα 10,24 ευρώ, η τάση είναι επιθετική.

 

OPTIMA BANK: Στη δωρεάν διάθεση 985.507 μετοχών της Optima Bank στον Γ. Τανισκίδη (πρόεδρο Δ.Σ), εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ,, στελέχη και εργαζόμενους αποφάσισε η τράπεζα σε πρόσφατη γενική συνέλευση.

Οι μετοχές προήλθαν από κεφαλαιοποίηση κερδών χρήσης 2022.

 

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ: Οταν τον περασμένο Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να εξαιρέσει το αλουμίνιο από το CRM Act (Critical Raw Material Act), προκλήθηκε τεράστια αναστάτωση στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Κι αυτό γιατί το αλουμίνιο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέταλλα για τον εφοδιασμό όχι μόνο των άλλων βιομηχανιών, αλλά και από τις πιο σημαντικές κρίσιμες πρώτες ύλες για την ενεργειακή μετάβαση.

Μπροστά σε αυτή την αρνητική εξέλιξη, δεν έμεινε άπραγη η ευρωπαϊκή βιομηχανία. Με επικεφαλής τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, που είναι πρόεδρος της Eurometaux, επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόμου, με πολλές επαφές και δημόσιες παρεμβάσεις, ώστε στο επόμενο στάδιο να μη μείνει το αλουμίνιο εκτός αποφάσεων.

Οι συντονισμένες προσπάθειες έπιασαν τόπο και την προηγούμενη Παρασκευή το Συμβούλιο των αρχηγών των κρατών-μελών αποφάσισε να προσθέσει και το αλουμίνιο στο CRM Act. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επιτυχία της Eurometaux υπό την προεδρία του Ευάγγελου Μυτιληναίου, ο οποίος, μάλλον, αναστάτωσε τα ήρεμα νερά της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, που δεν είναι τόσο συνηθισμένη στην έντονη κριτική από οργανισμούς όπως η Eurometaux.

Η Eurometaux θυμίζουμε ότι είναι ένας σύνδεσμος με μέλη 200 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων κολοσσοί όπως οι Alcoa, Glencore, Hydro και Rio Tinto, που απασχολούν μισό εκατομμύριο εργαζομένους και έχουν ετήσιο τζίρο 120 δισ. ευρώ.

Δεν το λες, λοιπόν, μικρή επιτυχία για τον Έλληνα επιχειρηματία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v