Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 1 2024

Η κατάλυση του (επιτελικού) κράτους - Νέες γκρίνιες για τον Βορίδη - Tips για ΕΤΕ και ΟΛΠ - H απάντηση Planet περί Latsco

Η κατάλυση του (επιτελικού) κράτους - Νέες γκρίνιες για τον Βορίδη - Tips για ΕΤΕ και ΟΛΠ - H απάντηση Planet περί Latsco

ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ: Ακόμη και μεταξύ των στελεχών της κυβερνητικής παράταξης διάχυτη είναι η αγωνία για τις αλλαγές στον τρόπο (και την αποτελεσματικότητα) διακυβέρνησης, μετά και τις «παραιτήσεις» του Σταύρου Παπασταύρου και του Γιάννη Μπρατάκου, που επέφεραν νέο βαρύ πλήγμα στο λεγόμενο «επιτελικό κράτος».

Οι αρρυθμίες που άρχισαν να διαπιστώνονται μετά την «παραίτηση» του Γρηγόρη Δημητριάδη (φωτ.) είναι γνωστές σε όλους. Εκείνος άλλωστε, λένε οι πληροφορίες, ήδη από την περίοδο της πανδημίας είχε το γενικό πρόσταγμα, ενεργώντας σχεδόν ως «αντ’ αυτού» σε όλα τα θέματα. Πλην της Covid, στην οποία είχε επικεντρωθεί τότε ο Άκης Σκέρτσος.

Πέραν των ικανοτήτων, βασικό ρόλο έπαιζε σε αυτό και η βαθιά (και συγγενική) σχέση εμπιστοσύνης του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι διάδοχοί του, παρότι δύο τον αριθμό (και ενεργώντας συχνά ως δίδυμο), δεν φάνηκε να φέρνουν αντίστοιχου επιπέδου αποτελέσματα. Πλην όμως η αντικατάστασή τους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Κι αυτό φαίνεται από το ότι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, προωθούνται μεσοβέζικες λύσεις, που είτε δεν έχουν το «ειδικό βάρος», είτε τη σχέση απόλυτης εμπιστοσύνης που απαιτείται, είτε και τα δύο.

Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για πρώιμη χαρά εκ μέρους υπουργών -και των πολιτικών τους φίλων- που έχουν νιώσει «ασφυκτικά» υπό την πίεση των επιτελικών… εντολών (καθώς οι ιδιωτικές διαμαρτυρίες κάποιων υπουργών ότι είναι μόνο κατ' όνομα έχουν κυκλοφορήσει από καιρό), αλλά αρκετοί στην παράταξη θεωρούν πως οι πρόσφατες παραιτήσεις θα επιφέρουν κατάλυση του (επιτελικού) κράτους και μεγαλύτερη αυτονομία για τους ίδιους.

Σαν τις παλαιότερες εποχές…

 

ΒΟΡΙΔΗΣ: Εν τω μεταξύ ακόμα δεν πρόλαβε να αναβαθμιστεί ο Μάκης Βορίδης εντός του Μεγάρου Μαξίμου και ήδη οι «κακές γλώσσες» στην κυβερνητική παράταξη άρχισαν την γκρίνια.

«Είναι η επιβράβευση για τη στάση του στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια», έλεγε φαρμακερά και με περισσή δόση ειρωνείας γαλάζιο στέλεχος που είχε στηρίξει την επίσημη γραμμή στο θέμα. Προφανώς αναφέρεται στις τότε ανεπίσημες διαρροές - προειδοποιήσεις ότι τυχόν παρεκκλίσεις θα λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη για τη συνέχεια.

Κάτι που στην πράξη δεν φαίνεται να συνέβη. Τουλάχιστον για τον υπουργό Επικρατείας, ο οποίος -θυμίζουμε- απείχε της ψηφοφορίας, λόγω της διαφωνίας του στο περιεχόμενο του νομοθετήματος.

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Με τις παρουσίες και τους χαιρετισμούς της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, θα διεξαχθεί από την προσεχή Παρασκευή έως και την Κυριακή το 15ο τακτικό συνέδριο θέσεων και αρχών της ΝΔ στο Ζάππειο.

Τα δύο κορυφαία στελέχη των Βρυξελλών θα έρθουν στην Αθήνα για να δηλώσουν τη στήριξή τους στην κυβερνώσα παράταξη ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, σε μια κοινή προσπάθεια για την εκ νέου κυριαρχία της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Ειδικά η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν, πάντως, οφείλει… χρωστούμενα στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος -μαζί με τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ- είχαν συνυπογράψει την επιστολή στήριξης της υποψηφιότητάς της για την ανανέωση της θητείας της.

  

ΕΘΝΙΚΗ: Ένα πρώτο τρίμηνο σε συνθήκες αντίστοιχες του αμέσως προηγούμενου έκλεισε η τράπεζα. Ως εκ τούτου, η αγορά αναμένει αποτελέσματα εξίσου δυνατά με αυτά του 4ου τριμήνου, στο σκέλος των καθαρών εσόδων από τόκους, λόγω διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα. Αναμένει παράλληλα αργή μεταστροφή καταθετών σε προϊόντα προθεσμίας και ελαφρώς μεγαλύτερη βάση παραγωγής εσόδων, χάρη στη μεγέθυνση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου τους τελευταίους μήνες του 2023.

Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στο 1ο τρίμηνο αναμένεται οριακά αρνητικός.

 

OΛΠ: Σύντομα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η επέκταση του τερματικού σταθμού αυτοκινήτων. Η συνολική έκταση του σταθμού ανέρχεται πλέον σε 110 στρέμματα και δημιουργείται επιπλέον χώρος αποθήκευσης για 5.100 οχήματα. Η διακίνηση αυτοκινήτων κατέγραψε πτώση κατά 9,6%, πέρσι, σε σχέση με το 2022, λόγω της μείωσης στους όγκους μεταφόρτωσης κατά 30%. Αντίθετα, το εγχώριο φορτίο αυξήθηκε κατά 31,4%.

Μέσα στη χρονιά αναμένεται να ολοκληρωθεί και η υπό κατασκευή υπόγεια σήραγγα, που συνδέει απευθείας το logistic center του ΟΛΠ με τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων. Επιπρόσθετα, η Cosco αξιολογεί το ενδεχόμενο ανάπτυξης νέου logistic center στην ίδια περιοχή, έκτασης ως 80 χιλ. τ.μ.

 

OΛΠ ΙΙ: Σε υψηλά 16 ετών έκλεισε την περασμένη Πέμπτη η μετοχή (28,8 ευρώ, +2,86 ευρώ). Παρασκευή, παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα 2023 και την εισήγηση της διοίκησης για τη διανομή μερίσματος 1,34 ευρώ ανά μετοχή.

Στις λογιστικές καταστάσεις, η στήλη εντόπισε μια ενδιαφέρουσα πληροφορία. Την τελευταία δεκαετία 2013-2022, το μέρισμα ανά μετοχή αυξήθηκε από 0,12 ευρώ (χρήση 2013) σε 1,04 ευρώ (χρήση 2022), σημειώνοντας αύξηση 767%.

Το 1,34 ευρώ που προτείνει για το 2023 είναι 29% αυξημένο σε σχέση με το 2022.

 

PLANET: Με αφορμή το δημοσίευμα της στήλης «Η Latsco, η Planet και τα σενάρια», η εταιρεία απέστειλε εξώδικη δήλωση-απάντηση στο Euro2day.gr, στην οποία δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι:

«Η εταιρεία μας ούτε πωλείται ούτε διεξάγει συζητήσεις για εξαγορά με οποιονδήποτε. Το ίδιο ισχύει και για τους μετόχους της, οι οποίοι ομοίως ούτε πωλούν ούτε διαπραγματεύονται προς πώληση αλλά παραμένουν προσηλωμένοι στην πραγματοποίηση των σκοπών και στόχων της εταιρείας και στην εξυπηρέτηση των πελατών της του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Επιπλέον, η εταιρεία δεν ανήκει στην "οικογένεια Πλασκοβίτη", έχει ονομαστικές μετοχές και γνωστούς μετόχους μεταξύ των οποίων την Εθνική Tράπεζα της Ελλάδος».

Η εταιρεία υποστηρίζει περαιτέρω ότι βλάπτεται από το δημοσίευμα γιατί εμφανίζεται να βρίσκεται «σε μεταβατική, αβέβαιη και ασταθή κατάσταση ως προς το ιδιοκτησιακό της καθεστώς και τις αντίστοιχες επιχειρηματικές της επιλογές και υποχρεώσεις ενώ ταυτοχρόνως δημιουργεί αβεβαιότητα και ανασφάλεια στους μετόχους, στο προσωπικό, στους συνεργάτες μας και στους πελάτες μας, ανεξάρτητα του σημαντικού μεγέθους και του κύρους του δήθεν αγοραστή».

Η απάντησή μας είναι ότι η στήλη μετέφερε επίμονες πληροφορίες οι οποίες έχουν κυκλοφορήσει από καιρό στην αγορά για συζητήσεις με το Latsco Family Office. Τις κατέγραψε, όπως καταγράφει τώρα και την επίσημη διάψευση της εταιρείας και των μετόχων της.

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο του εξωδίκου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v