Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 2 2024

Την Iντερ Μιλάνου «χτυπάει» ο Σταθόπουλος - Οι νέες μπίζνες Κουκουτάρη - Τα πυρά ΔΣΑ για... βόλεμα δικαστικών

Την Iντερ Μιλάνου «χτυπάει» ο Σταθόπουλος - Οι νέες μπίζνες Κουκουτάρη - Τα πυρά ΔΣΑ για... βόλεμα δικαστικών

ΙΝΤΕΡ: Η BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου (φωτ.) ενδιαφέρεται να αποκτήσει την Iντερ του Μιλάνου, μια από τις δημοφιλέστερες ποδοσφαιρικές ομάδες παγκοσμίως, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής «La Repubblica».

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το private equity fund... μαρκάρει στενά τον διάσημο ποδοσφαιρικό σύλλογο. Το 2020 ο διεθνής Τύπος έγραφε ότι η BC Partners είχε καταθέσει πρόταση ύψους 850 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των «Nerazzurri», χωρίς όμως να καταλήξει σε συμφωνία.

Σημειώνεται ότι την ιδιοκτησία της ομάδας έχει από το 2016 η κινεζική Suning, η οποία ωστόσο αντιμετωπίζει πιέσεις λόγω υπέρογκων δανειακών υποχρεώσεων, κυρίως προς μια άλλη γνώριμη στην ελληνική αγορά, την OakTree Capital.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην ομάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, αν το ενδιαφέρον της BC Partners επαληθευθεί, το private equity fund θα έχει σημαντικό προβάδισμα λόγω του due diligence που έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν, αλλά και της εξαιρετικά καλής γνώσης του ίδιου του Σταθόπουλου γύρω από τον επαγγελματικό αθλητισμό και τον ιταλικό σύλλογο.

Επιπρόσθετα, η BC Partners και ο Νίκος Σταθόπουλος έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά deals στη γειτονική χώρα.

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Αστραψε και βρόντηξε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στο ψήφισμα με το οποίο απαντά στα πυρά που εξαπέλυσε ο Αρειος Πάγος κατά του ευρωκοινοβουλίου για το γνωστό ψήφισμα που αφορά το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Δεν είναι μόνο ότι μιλά για «πρωτοφανή τρόπο αντίδρασης της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου» και «παράδοξο και επιλεκτικό δικαστικό ακτιβισμό». Στηλιτεύει την «αδικαιολόγητη σύμφυση εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας μέσω του πρόσφατα εκδηλωθέντος φαινομένου αθρόας τοποθέτησης σε υψηλά αμειβόμενες θέσεις του Δημόσιου χώρου και των Ανεξάρτητων Αρχών αφυπηρετούντων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών και μάλιστα αμέσως μετά την αφυπηρέτησή τους», καθώς «υπονομεύει de facto και απροκάλυπτα τη δικαστική ανεξαρτησία». Σαν βαρύ υπαινιγμό για «βόλεμα» μας ακούγεται αυτό...

Φυλά δε το… καλύτερο για το τέλος: «Το Ανώτατο Ακυρωτικό Πολιτικό Δικαστήριο έσπευσε να εκδώσει σχετικό Δελτίο Τύπου πριν καν την δημοσίευση του σκεπτικού της απόφασης, την ώρα που τέτοια σπουδή ουδέποτε έχει επιδείξει μέχρι σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο σε ζητήματα που πράγματι ανήκουν στη δικαιοδοτική αρμοδιότητά του, εξαιρουμένης της πολύκροτης πρόσφατης υπόθεσης των Τραπεζών/Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων»...

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Με δοκιμασμένη συνταγή και αλλαγές εκ των έσω, χωρίς την προσθήκη νέων προσώπων, αποφάσισε τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει στην εσωτερική αναδιάρθρωση του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τις ηχηρές παραιτήσεις των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου.

Επιλογή του πρωθυπουργού ήταν να μη φέρει πρόσωπα απέξω, αλλά να αναβαθμίσει τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη -επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες- καθώς και τον νομικό Στέλιο Κουτνατζή, ο οποίος αναλαμβάνει Γ.Γ. του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης αισιοδοξεί ότι οι κινήσεις αυτές θα του… βγουν και δεν θα χρειαστούν νέες αλλαγές, που τελικά μόνο καλό δεν κάνουν, αφού αφορούν τον στενό πυρήνα των συνεργατών του, με σημαίνοντα ρόλο στη λειτουργία του επιτελικού κράτους.

Λίγο πολύ οι προαναφερόμενοι γνωρίζουν τα αντικείμενα που αναλαμβάνουν και δεν θα χρειαστούν χρόνο προσαρμογής. Οι καιροί, άλλωστε, είναι δύσκολοι και, όπως λένε στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. 

 

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Αντίθετη στο αφήγημα για περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων είναι η κατάσταση στον κλάδο της ελληνικής μεταποίησης, όπως καταγράφεται στην έκθεση της S&P.

Όπως αναφέρει η έκθεση, επιμένει και τον Φεβρουάριο η έντονη αύξηση στα κόστη λόγω των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού και τα δρομολόγια μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Οι τιμές των εισαγόμενων υλικών, σημειώνεται σχετικά, αυξήθηκαν με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το ξεκίνημα του 2023.

Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες συνέχισαν να μετακυλίουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες, καθώς οι τιμές χρέωσης αυξήθηκαν με ιστορικά υψηλό ρυθμό, επισημαίνει η S&P.

Πάντως, παρά τα σινιάλα για επιμονή των υψηλών τιμών, ο οίκος προβλέπει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα θα εξασθενήσει στο 2,5% φέτος, χαμηλότερα από τις επίσημες προβλέψεις της Κομισιόν και της ΤτΕ για το 2024 (2,7% και 3% αντίστοιχα).

 

ΥΠΕΡΑΚΤΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ: Μπορεί κατά καιρούς να γράφονται πολλά και… εντυπωσιακά σε σχέση με την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών, όμως η αγορά «βλέπει» καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν παρουσιάστηκαν από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) οι περιοχές όπου θα αναπτυχθούν τα υπεράκτια αιολικά, δεν καταγράφεται ιδιαίτερη πρόοδος.

Όπως μεταφέρουν στη στήλη πηγές της αγοράς, έχει πάει πίσω 8 μήνες η έγκριση της κοινής υπουργικής απόφασης και η έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Εμπόδιο μέχρι τώρα έχουν σταθεί και οι διαμαρτυρίες φορέων στην Κρήτη, σε σχέση με τη χωροθέτηση ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου…

Από την έκδοση της ΚΥΑ και την έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα εξαρτηθεί ο χρόνος έναρξης των διαγωνισμών για την ανάθεση των ανεμολογικών μελετών και των μελετών βυθού.

Αυτούς τους διαγωνισμούς θα «τρέξει» ένα όχημα ειδικού σκοπού, στο οποίο θα συμμετέχει ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΔΕΥΕΠ. Τα αποτελέσματα των μελετών θα μπορούν να πουληθούν σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο-επενδυτή. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπαίνει «φρένο» σε οποιαδήποτε εταιρεία το επιθυμεί να προχωρήσει σε δικές της μελέτες.

Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν αυτές οι μελέτες, πάντως, τόσο πιο «ζεστό» θα μείνει το ενδιαφέρον εταιρειών…

 

ΚΟΥΚΟΥΤΑΡΗΣ: Η οικογένεια Κουκουτάρη από την Κοζάνη είναι γνωστή για τις πίτες της (Alfa Pastry), το deal με την εταιρεία Panini (κρουασάν), το αμερικανικό της όνειρο που... μπήκε στον πάγο και το ενδιαφέρον της για τον τουρισμό και το real estate.

Όχημα γι' αυτό το τελευταίο είναι η 99 Eleven Holding -ιδρύθηκε με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ-, που ως αντικείμενο έχει μεταξύ άλλων υπηρεσίες παροχής δωματίου, υπηρεσίες ξενοδοχείου, καθαριότητας, υπηρεσίες bar, μεσιτικού γραφείου, πώλησης κτιρίων και γης, υπηρεσίες διαχείρισης πολυκατοικιών κ.λπ.

Εκτός απ' αυτές τις δραστηριότητες, η οικογένεια έφτιαξε πριν από μια διετία ακόμη μια εταιρεία, την Bakeshack Α.Ε., με μετόχους την τρίτη γενιά της.

Τώρα θα διερωτάστε, και δικαίως, πώς και θυμηθήκαμε την Bakeshack και την οικογένεια Κουκουτάρη. Ο πρώτος λόγος είναι γιατί η Alfa Pastry θα είναι εγγυήτρια σε νέα Σύμβαση Πίστωσης σε λογαριασμό της Bakeshack με την Eurobank, με ανώτατο ποσό τα 4,95 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος λόγος είναι διότι στην αγορά έχει αναζωπυρωθεί η φήμη που θέλει την οικογένεια από την Κοζάνη να έχει δεχθεί κρούση και να συζητά δελεαστική πρόταση από πολύ γνωστό επιχειρηματία, ο οποίος επιδιώκει να φτιάξει τον νέο πρωταθλητή στα τρόφιμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v