Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 2 2024

Η διάψευση του Βαγγέλη (Μαρινάκη) και το φαρμακερό… στρίφωμα - Tips για ΕΥΡΩΒ, CPI - SOS μη χαθεί η Ούρσουλα!

Η διάψευση του Βαγγέλη (Μαρινάκη) και το φαρμακερό… στρίφωμα - Tips για ΕΥΡΩΒ, CPI - SOS μη χαθεί η Ούρσουλα!

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να σε κάψω, Κυριάκο, να σ' αλείψω μέλι, που λέει κι ο λαός μας. Τη μια μέρα, «κύκλοι» του γνωστού εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη χαρακτηρίζουν, μέσω MEGA, ως προϊόν «επιστημονικής φαντασίας» τα όσα γράφτηκαν για SMS της συζύγου του πρωθυπουργού στο κινητό του.

Την επομένη (δηλαδή χθες), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Επτά στα επτά ψέματα», τα «ΝΕΑ» του ομίλου Μαρινάκη επανέρχονται στο θέμα, διά της υπογραφής του Γιώργου Παπαχρήστου, και επαναβεβαιώνουν τη διάψευση.

Μόνο που μέσα στο ίδιο δημοσίευμα υπάρχει και φαρμακερό… στρίφωμα.

Αντιγράφουμε επί λέξει (τα bold δικά μας) για να μη δημιουργηθούν παρεξηγήσεις: «Μύθος πρώτος, οι κύριοι Παπασταύρου και Μπρατάκος εξ ιδίας πρωτοβουλίας επισκέφθηκαν τον κ. Μαρινάκη. Ήτοι, σαν να λέμε, δεν είχαν τι να κάνουν την περασμένη Κυριακή, βραδάκι, και είπαν να πεταχτούν ως το Ψυχικό, να συνομιλήσουν με τον κ. Μαρινάκη για τον Ολυμπιακό και τους σχεδιασμούς του προπονητή Μεντιλίμπαρ για το χθεσινό ντέρμπι της Φιλαδέλφειας με την ΑΕΚ. Ψέμα! Τεράστιο.

Οι κ.κ. Παπασταύρου και Μπρατάκος επισκέφθηκαν τον ιδιοκτήτη της Alter Ego Media, η οποία εκδίδει την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", ΚΑΤ’ ΕΝΤΟΛΗΝ του Πρωθυπουργού! Με συγκεκριμένο πλαίσιο συζήτησης και με δική του εξουσιοδότηση για το περιθώριο στο οποίο θα εκταθεί η συζήτηση».

Και συνεχίζει:

«Ουδείς άλλος ήταν παρών κατά τη συνάντηση του οικοδεσπότη με τους κυρίους Παπασταύρου και Μπρατάκο. Το ακριβές δε είναι ότι οι δύο υπουργοί αποχώρησαν με το που άρχισε να προσέρχεται ένας αριθμός καλεσμένων του κ. Μαρινάκη. Για ευνόητους λόγους και γιατί ό,τι είχαν να πουν με τον εκδότη της εφημερίδας το είχαν ολοκληρώσει. Άλλωστε έπρεπε να ενημερώσουν και τον Πρωθυπουργό, ο οποίος βρισκόταν στον Καναδά, σε επίσημη επίσκεψη».

Ουδέν περαιτέρω σχόλιο από μας, πέραν της υπενθύμισης ότι επισήμως οι δυο υπουργοί «παραιτήθηκαν» (αν και ορθότερο μάλλον είναι το «θυσιάστηκαν»), διότι… «η συμμετοχή τους σε κοινωνική εκδήλωση έστειλε λάθος μήνυμα»!

Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Μετά το δημοσίευμα της «ΕΣΤΙΑΣ» περί SMS Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη, εκτός από διαψεύσεις είχαμε και απειλές για νομικές ενέργειες.

Ο Χρήστος Ράπτης, εκδότης του iefimerida.gr (που ενεπλάκη φερόμενος ως παριστάμενος στη συνάντηση με τους δύο υπουργούς) δήλωσε προχθές ότι θα προσφύγει σε ποινικά και αστικά δικαστήρια, προκειμένου να προφυλάξει την τιμή, την υπόληψη και την προσωπικότητά του «από τις αθλιότητες και τα ψεύδη του κ. Κοττάκη», που τυγχάνει εκδότης της εφημερίδας και συγγραφέας του δημοσιεύματος.

Κύκλοι του μεγαλοεφοπλιστή σημείωσαν επίσης προχθές, μέσω του MEGA, ότι ο ίδιος θα προχωρούσε σε νομικές ενέργειες για το ίδιο θέμα.

Η Μαρέβα Μητσοτάκη δεν έκανε αντίστοιχες κινήσεις επί αυτού του συγκεκριμένου θέματος. Χθες όμως, το Μαξίμου ενημέρωσε ότι η ίδια «θα προβεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα στις απαραίτητες νομικές ενέργειες κατά το αστικό και ποινικό δίκαιο, με σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας και της προσωπικότητάς της», κατά της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ελενας Ακρίτα.

Η τελευταία, σε χθεσινή ανάρτηση της (σε απάντηση ανάρτησης δημοσιογράφου, υπέρ Μαρέβας, που έκανε συγκρίσεις και με τον σύζυγο του Στέφανου Κασσελάκη, Τάιλερ), έγραψε διάφορα τετριμμένα, για το σπίτι του Βολταίρου κ.λπ., προσθέτοντας και την κατηγορία ότι η κα Μητσοτάκη «παραγοντίζει με SMS και τηλεφωνήματα σε επιχειρηματίες και μεγαλοεκδότες».

Κατά τα φαινόμενα απτόητος από τις διαψεύσεις και τις επαπειλούμενες νομικές ενέργειες, ο Μανώλης Κοττάκης επέμεινε χθες μέσω Εστίας στις πληροφορίες του, ενώ η κα Ακρίτα δήλωσε ότι «δεν ιδρώνει το αυτί» της και θα ζητήσει την άρση της ασυλίας της, προκειμένου να πάει στα δικαστήρια με τη σύζυγο του πρωθυπουργού.

Να δούμε όμως, πόσες από αυτές τις «νομικές ενέργειες θα φτάσουν τελικά στην αίθουσα. Για την ώρα «σίγουρη» φαίνεται αυτή της Μαρέβας Μητσοτάκη εναντίον της Ελενας Ακρίτα, στην οποία κατά δήλωσή του θα είναι μάρτυρας και ο πρωθυπουργός

 

ΟΥΡΣΟΥΛΑ: Πυκνώνουν τα σύννεφα στη νέα υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη χθεσινή είδηση ότι ερευνάται (και) από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για την υπόθεση των εμβολίων Pfizer, υπόθεση γνωστή ως Pfizergate.

H εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την ανακήρυξη της κας Ούρσουλας ως υποψήφιας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (του ισχυρότερου στην Ευρωβουλή), όπου όμως μόνο 499 από τους 591 αντιπροσώπους που εγγράφηκαν επέλεξαν τελικά να ψηφίσουν. Κι από αυτούς 10 έριξαν άκυρο και 89 την απέρριψαν.

Το περίεργο, όμως, δεν είναι ότι η υποψηφιότητά της αφήνει μεγάλες απορίες για τον… ενθουσιασμό των εκλεκτόρων του κόμματός της. Το περίεργο είναι πως θα είναι και πάλι υποψήφια.

Είναι ίσως σημείο των καιρών.

 

ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΙΙ: Διότι, σε παλαιότερες εποχές, προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα που έκαναν απίθανες δηλώσεις ωσάν αυτές που θα δείτε στο επίσημο βίντεο παρακάτω, κατόπιν της οικτρής διάψευσής τους από την… πραγματικότητα, θα όδευαν για την οικία τους υπό δημόσια χλεύη!

 

Όσα είπε τότε βεβαίως, με αποκορύφωμα τα τσιπ από πλυντήρια και ψυγεία, αποδείχτηκαν επικίνδυνες ανοησίες. Με αποτέλεσμα τώρα να προετοιμάζεται η Ευρώπη (και το ΝΑΤΟ) για να εξασφαλίσει αποτρεπτική ισχύ απέναντι στη Ρωσία, η οικονομία της οποίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 3% το 2023, υψηλότερο απ' όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέποντάς της να εξοπλίζεται με φρενήρεις ρυθμούς.

Πλην όμως μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού κατεστημένου ανησυχεί μήπως και χάσουμε την Ούρσουλα, το…. κελεπούρι, από το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και μετά απορούμε για ποιο λόγο μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης ψηφίζει αντισυστημικούς…

 

ΤΟΥΡΚΙΑ: Μπίζνες και πολιτική πάνε παρέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γειτονική Τουρκία. Στη σκιά της ήττας Ερντογάν, οι μετοχές κατασκευαστικών εταιρειών υπέστησαν sell off.

Η κρατική REIT, για παράδειγμα, της οποίας ηγετικό στέλεχος υπήρξε ο εκλεκτός υποψήφιος του Τούρκου προέδρου για την Κωνσταντινούπολη, έχασε το 10% της αξίας της. Ανάλογη ήταν η πτώση της βιομηχανίας τσιμέντου Bogazici Beton, ενώ η Akcansa Cimento είδε τις μετοχές της να υποχωρούν 6%.

Ο Μουράτ Κουρούμ, που έχασε κατά κράτος από τον Εκρέμ Ιμάμογλου, είχε υποσχεθεί την κατασκευή 650.000 κατοικιών. Κι όπως καταλαβαίνετε, η υπόσχεση θα μείνει κενό γράμμα…



CPI: Με ενδιαφέρον περιμένει η στήλη τη σημερινή χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής, στην οποία στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις τα… είδαμε όλα. Μετρά αθροιστικά κέρδη 35,5%, παρά τη διόρθωση της περασμένης Τετάρτης, ενώ σ' αυτό το διάστημα άλλαξαν χέρια μετοχές που αντιστοιχούν σχεδόν στο 18% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ενδιαμέσως, η διοίκηση διέψευσε σενάρια συμμαχίας με τη Real Consulting, ενώ έγινε γνωστό ότι ένας από τους μεγαλομετόχους (οικογένεια Πικούνη) πούλησε 233.000 μετοχές ή 2,2% του μετοχικού κεφαλαίου.

Σε… νεκρό χρόνο (Παρασκευή που ήταν αργία για το Χρηματιστήριο) ανακοίνωσε και οικονομικά αποτελέσματα χωρίς κάποιο εντυπωσιακό στοιχείο. Για την ακρίβεια, παρά την αύξηση του τζίρου κατά 11,7%, τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης για το τελευταίο εξάμηνο του 2023 ήταν αρνητικά κατά περίπου 67.600 ευρώ, ενώ οι ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 268.480 ευρώ και σε 288.000 ευρώ μετά από φόρους.

Μάλλον δεν αρκούν τα παραπάνω για να εξηγήσουν την ανοδική κίνηση και ακόμα περισσότερο την πρωτοφανή εκτίναξη στις συναλλαγές;

 

REGENCY ENTERTAINMENT: Ο όμιλος Λασκαρίδη επιμήκυνε έως τον προσεχή Αύγουστο την ενδιάμεση χρηματοδότηση, ύψους 3,56 εκατ. ευρώ, που έχει παράσχει, πέρσι το καλοκαίρι, στη Regency Entertainment μέσω του ομίλου Λάμψα (Selene).

Το νέο δάνειο θα έχει επιτόκιο Euribor πλέον περιθωρίου 4,5% και εφάπαξ αποπληρωμή στη λήξη.

 

ΤΙΤΑΝ: Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου πρόσφερε στους εργαζομένους της ελληνικής θυγατρικής (ΑΕ Τσιμέντων Τιτάν) καθώς και σ' αυτούς της μητρικής η Titan.

Το πρόγραμμα έληξε, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, στις 16 Φεβρουαρίου, χωρίς να αναφέρεται στα μεταγενέστερα γεγονότα πόσοι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν, πού ανέρχεται το κόστος του προγράμματος και σε τι βάθος χρόνου θα αποσβεσθεί από την εξοικονόμηση δαπανών.

 

EUROBANK-ΙΔΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ: Θέμα ακύρωσης των 52.080.673 ίδιων μετοχών, που περιήλθαν στην κατοχή της από το ΤΧΣ, προτίθεται να θέσει στην προσεχή τακτική γενική συνέλευση το Δ.Σ. της Eurobank, εφόσον λάβει και την -τυπική- έγκριση του επόπτη.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω μετοχές αντιστοιχούν στο 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου και αποκτήθηκαν από το ΤΧΣ, έναντι τιμήματος 93,74 εκατ. ευρώ (1,80 ευρώ ανά μετοχή).

 

EUROBANK-BONUSES: Στα θέματα της γενικής συνέλευσης θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις, θέμα παροχής bonuses σε μετρητά στο στελεχιακό δυναμικό, μέσω διανομής κερδών.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η τράπεζα διένειμε στην εισηγμένη μητρική της εταιρεία, Eurobank Holdings, προαιρετικά αποθεματικά 410 εκατ. ευρώ, με σκοπό η τελευταία να είναι σε θέση να διανείμει μέρισμα από τα κέρδη χρήσης 2023.

Η διοίκηση της Eurobank έχει καθοδηγήσει τους επενδυτές για πρόθεση να διανείμει στους μετόχους (σε μετρητά ή/και σε είδος) τουλάχιστον το 25% των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών χρήσης 2023.

Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα λάβει πράσινο φως από τον επόπτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v