Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 8 2024

Ο Μαρινάκης σηκώνει νέο... λάβαρο - Θεοδωρόπουλος σε Ακίνητα & Τουρισμό - Η Πειραιώς, το ΤΧΣ και ο απολογισμός

Ο Μαρινάκης σηκώνει νέο... λάβαρο - Θεοδωρόπουλος σε Ακίνητα & Τουρισμό - Η Πειραιώς, το ΤΧΣ και ο απολογισμός

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η «Ελευθεροτυπία», η ιστορική εφημερίδα της μεταπολίτευσης, είναι στον δρόμο της επανέκδοσης. Το αναγγέλλει σχεδόν μετά φανών και λαμπάδων το ομογάλακτο in.gr, λίγες μέρες μετά την εξαγορά του τίτλου από τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Καλά νέα για τον κλάδο. Πολλοί συνάδελφοι θα πάρουν τις αποζημιώσεις τους μετά από πολλά χρόνια, αρκετοί θα βρουν δουλειά, κάποιοι ίσως γυρίζοντας στα παλιά λημέρια. Βεβαίως θα λείπουν εκείνοι που αποτέλεσαν την «ψυχή» του 40χρονου ιστορικού για τον ελληνικό Τύπο εγχειρήματος, αφού στην ταυτότητα της εφημερίδας δεν θα υπάρχουν τα ονόματα δύο φυσιογνωμιών που έχουν αποβιώσει:

  • Του Κίτσου Τεγόπουλου, του δυναμικού και ιδιόμορφου εκδότη της εφημερίδας που εξέφρασε διαχρονικά έναν πολιτικό χώρο (ο οποίος και σήμερα αποτελεί το «κρυφό αντικείμενο του πόθου» κάμποσων κομμάτων και πολιτικών), από την Κεντροαριστερά μέχρι την άκρα Αριστερά.
  • Του Σεραφείμ Φυντανίδη, που ως διευθυντής της, μαζί με άξιους δημοσιογράφους, μετέτρεψε το «Στηρίζουμε την Αλλαγή, ελέγχουμε την εξουσία» από ένα απλό «μότο» σε καθημερινή μαχητική πρακτική πολυφωνίας.

Κάπως έτσι διατηρήθηκε σταθερά η ανεξαρτησία της «Ελευθεροτυπίας» ακόμη και απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, που κατά καιρούς τόσο είχε στηρίξει. «Σε ένα νέο τοπίο παγκόσμιας πόλωσης, κρίσης του ευρωπαϊκού ονείρου, πολλαπλής υπονόμευσης της δημοκρατίας, εμφάνισης νέων μορφών αυθαιρεσίας και αλαζονείας της εξουσίας και καταρράκωσης του κράτους δικαίου, χρειαζόμαστε ξανά και πραγματική ελευθεροτυπία και ποιοτική δημοκρατία», γράφει το Ιn.gr, δίνοντας και το πολιτικό στίγμα της επανέκδοσης, που εμμέσως πλην σαφώς υπόσχεται… μαχητική αντιπολίτευση.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης σηκώνει λοιπόν νέο λάβαρο. Μένει να φανεί πόσο -και με ποιους- θα το στηρίξει.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτή τη φορά, το ενδεχόμενο να ορκιστεί βουλευτής ο Στέφανος Κασσελάκης ενισχύθηκε από τον βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Όθωνα Ηλιόπουλο, χωρίς να παρέμβουν ευφάνταστοι σεναριογράφοι.

Ο κ. Ηλιόπουλος, καθηγητής Ογκολογίας στο Χάρβαρντ, τοποθετήθηκε στην κεφαλή του ψηφοδελτίου Επικρατείας ως Έλληνας του εξωτερικού, καθώς ζει μόνιμα στις ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή σηματοδότησε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ (επί Αλέξη Τσίπρα) να υπάρχει οπωσδήποτε εκπρόσωπος των αποδήμων στην κοινοβουλευτική του ομάδα -κρατήστε αυτό το «οπωσδήποτε» για τη συνέχεια.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ως δεύτερος εκπρόσωπος των αποδήμων, μπήκε στην τιμητική 9η θέση του Επικρατείας χωρίς να διεκδικεί εκλογή, ασχέτως εάν... αργότερα τα μέλη του κόμματος τον έστειλαν στο τιμόνι του.

Τα νεότερα λοιπόν:

Ο κ. Ηλιόπουλος, για πρώτη φορά, δηλώνει πως «υπάρχει ένας φόρτος εργασίας που αναπόφευκτα θα δημιουργήσει κάποια στιγμή το ερώτημα τι κρατάω - τι αφήνω». Διότι, όπως εξηγεί, αφενός «τρέχει» μια κλινική με έρευνες και σημαντικές κλινικές επιτυχίες τελευταία, όπως είπε, και αφετέρου ασχολείται σοβαρά με τους απόδημους και πηγαινοέρχεται στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ για τις κοινοβουλευτικές του υποχρεώσεις.

Αφού ξεκαθαρίζει ότι ουδείς τον έχει πιέσει να παραιτηθεί από βουλευτής, «ούτε η δουλειά μου ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης» (σ.σ. το τελευταίο το υπερτονίζει), λέει πως ο ίδιος θα πάρει τις αποφάσεις για το τι θα κάνει.

Εδώ είμαστε: Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν «πολύ σύντομα». Κι όταν λέμε «σύντομα», δεν εννοούμε μόνο πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά ίσως... και πριν φωνήσαι. «Αν» (σ.σ. το τονίζουν το «αν» οι πηγές μας) επιλέξει να παραιτηθεί από βουλευτής, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για να μπει ο κ. Κασσελάκης στη Βουλή.

Πώς; Πρώτον, επειδή είναι ρητή η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να έχει εκπρόσωπο των αποδήμων στην κοινοβουλευτική ομάδα του. Δεύτερον, επειδή βάσει αυτής της απόφασης, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα θελήσουν να «πάρουν» την έδρα οι υποψήφιοι που προηγούνταν του κ. Κασσελάκη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, δηλαδή: η Πόπη Τσαπανίδου, ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Μιχάλης Καλόγηρου, η Τζένη Λειβαδάρου, ο Θανάσης Τσακρής και η Ζωρζέττα Λάλη.

Μέχρι στιγμής, μόνο ο κ. Τσακρής έχει δηλώσει πως δεν θα κρατήσει την έδρα. Εν αναμονή λοιπόν (όλων) των αποφάσεων.

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μαθαίνουμε ότι η Μαρία Σπυράκη θα διεκδικήσει τελικά την επανεκλογή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η απόφαση ελήφθη από τον πρωθυπουργό στο Βουκουρέστι, στο περιθώριο του συνεδρίου του ΕΛΚ, όπου είχε συνάντηση με την ευρωβουλευτή και οριστικοποίησε τη συμμετοχή της στη γαλάζια λίστα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Σπυράκη είχε το προηγούμενο διάστημα ανοιχτό ζήτημα με τις Βρυξέλλες, με αφορμή επίδομα σε πρώην συνεργάτη της, εξαιτίας του οποίου μάλιστα δεν ήταν υποψήφια βουλευτής στις εθνικές εκλογές.

Ωστόσο, πρόσφατα η εκκρεμότητα διευθετήθηκε, με αποτέλεσμα να δοθεί το «πράσινο φως» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις κάλπες του Ιουνίου.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Aυτή τη φορά το ΤΧΣ, βλέποντας το μέγεθος της επιτυχίας στο placement, το… σκούπισε το τραπέζι και ρούφηξε σαν νέκταρ την απόδοση, φτάνοντας στο ανώτατο όριο του εύρους τιμής.

Οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν αν όσοι έμειναν έξω από την κατανομή και όσοι δεν πήραν τις μετοχές που θα ήθελαν, είναι πρόθυμοι να κυνηγήσουν την τιμή ψηλότερα. Εμείς θα θυμίσουμε πάντως ότι στην ΕΤΕ το placement έγινε σε τιμή μακριά από το υψηλό της, ενώ η Πειραιώς βρίσκεται ήδη σε υψηλά.

Μετράει επίσης και το γεγονός ότι όσο εθίζονται οι επενδυτές στο φαινόμενο της εντυπωσιακής υπερκάλυψης, τείνουν κι εκείνοι να... υπερδηλώνουν το ενδιαφέρον τους.

Οπότε οι δύο περιπτώσεις δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες.

 

ΤΧΣ: Ξαφνικά όσοι λοιδορούσαν την ηγεσία του ΤΧΣ, με πρώτο τον Ηλία Ξηρουχάκη, για τις προηγούμενες πωλήσεις ποσοστών στις τράπεζες, το γύρισαν στους διθυράμβους. Η αλήθεια, ως συνήθως, βρίσκεται σε λίγο πιο σύνθετες διαπιστώσεις.

Τα ποσοστά των τραπεζών «έφυγαν» σε ιδιώτες εξυπηρετώντας ευρύτερα σχέδια της κυβέρνησης για τη χρηματιστηριακή αγορά, με τρόπο που εν μέρει προδιαγραφόταν από την εκάστοτε συγκυρία και με τη συναίνεση των αρμοδίων της κυβέρνησης (Κωστή Χατζηδάκη και Αλεξ Πατέλη) σε διάφορα θέματα.

Κρίνοντας από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, όλα τα placement ήταν επιτυχημένα, καθώς αντλήθηκε ρευστότητα δισεκατομμυρίων χωρίς να πιεστεί η αγορά, ωφελώντας, όπως δείχνουν οι αποτιμήσεις, και τον τραπεζικό κλάδο συνολικά.

Μέσα από τα placement, μην το ξεχνάμε αυτό, εξυπηρετούνται και οι σχεδιασμοί για την ανάδειξη του Χρηματιστηρίου στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, όπου βασικά κριτήρια είναι η διασπορά και η εμπορευσιμότητα μιας σημαντικής ομάδας μετοχών, και στην οποία οι τράπεζες έχουν διακριτή θέση.

Το κυριότερο είναι (σ' αυτό βοήθησε και η Θεά Τύχη) ότι πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία σε ταραγμένη γεωπολιτική περίοδο, με δύο πολέμους να μαίνονται, καθώς δεν προέκυψαν σημαντικά απρόοπτα. Αυτό ήταν το μεγάλο στοίχημα κι ευτυχώς κερδήθηκε.

 

ELPEDISON: Στον καπνό της φημολογίας φαίνεται ότι υπάρχει και φωτιά. Οι ελληνοϊταλικές σχέσεις δεν βρίσκονται στην καλύτερη περίοδό τους λόγω «σύγκρουσης συμφερόντων», αλλά και απόψεων σε διάφορα θέματα. 

Οι πηγές της στήλης εκτιμούν, πάντως, ότι τυχόν διαζύγιο θα είναι συναινετικό

 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Non stop είναι οι επιχειρηματικές κινήσεις της οικογένειας του Σπύρου Θεοδωρόπουλου.

Χθες ίδρυσε ακόμη μια εταιρεία. Πρόκειται για την PRETZEL III P.C. Το όνομα μπορεί να παραπέμπει στο γνωστό, διαδεδομένο στις ΗΠΑ, αρτοπαρασκεύασμα, ωστόσο το αντικείμενο της εταιρείας δεν έχει καμία σχέση με το φαγητό και τα σνακ, όπου είχε διαπρέψει μέσω της Chipita.

Η PRETZEL III P.C. με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 750.000 ευρώ έχει αντικείμενο την αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, καταλύματα διακοπών, ξενοδοχεία και υπηρεσίες εκμίσθωσης και διαχείρισης ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων.

Κοινώς, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος επεκτείνεται στο Real Estate και στον Τουρισμό. Η είσοδος γίνεται λοιπόν μέσω της PRETZEL III P.C., μέτοχοι της οποίας είναι ο Ιωάννης Θεοδωρόπουλος με 33%, η Ναταλία Στρατήγη με 33% και η εταιρεία HOLDCO που κατέχει το 34% της νεοϊδρυθείσας εταιρείας.

Πρόεδρος της HOLDCO είναι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v