Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 6 2009

Κόκαλα... έχουν οι τρεις ΑΜΚ;

Κόκαλα... έχουν οι τρεις ΑΜΚ;
Τι θα γίνει τελικά με κάτι αυξήσεις κεφαλαίου που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν εδώ και τόσο καιρό;

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, εκείνη την περιβόητη ΑΜΚ της Ιπποτούρ που εξαγγέλλεται δύο φορές τον χρόνο (!) από το... 2006, αν δεν μας απατά η μνήμη μας.

Και μάλιστα, όταν πρόσφατα η εισηγμένη ανακοίνωσε τις ενέργειες που κάνει για να βγει από την επιτήρηση, ως πρώτο μέτρο ανέφερε τα σχέδιά της για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, κίνηση που θα έφερνε τα ίδια κεφάλαια πάνω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου, όπως απαιτείται από τον νόμο!

Κανένα νέο όμως δεν έχουμε ούτε και από το μέτωπο της εταιρίας Πραξιτέλειο, για την οποία από το φθινόπωρο του 2008 είχε ψηφιστεί η αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών (ύψους 8,68 εκατ. με τιμή διάθεσης των νέων μετοχών τα 80 λεπτά, πολύ πιο πάνω δηλαδή από την τρέχουσα αποτίμηση) αλλά και η έκδοση ενός μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου έως και 7 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη έκδοση, μάλιστα, δεν προχώρησε, παρά το γεγονός ότι πάνω από το 60% των μετόχων είχε δεσμευτεί ότι θα συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου τουλάχιστον κατά το ανάλογο ποσοστό του.

Και το να μην επιθυμεί κάποιος μέτοχος να αγοράσει τις νέες μετοχές προς 80 λεπτά, όταν στο ταμπλό τιμώνται πολύ κάτω από το μισό, είναι απολύτως λογικό. Μήπως, όμως, θα έπρεπε να υπάρξει και η απαιτούμενη ενημέρωση προς τους υπόλοιπους μετόχους, εφόσον τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης έχουν πέσει κάτω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται;

Υπάρχει όμως και η περίπτωση της εταιρίας Κεραμεία Αλλατίνη, η γενική συνέλευση της οποίας αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου από τον περασμένο Μάιο. Πριν από δέκα μήνες δηλαδή!

Και μάλιστα, δεν χρειαζόταν να αντληθούν κεφάλαια, καθώς τα λεφτά είχαν κατατεθεί ήδη ως δάνειο προς την εισηγμένη από τον βασικό της μέτοχο κ. Κώτσια. Από τότε όμως μέχρι σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει εγκρίνει την έκδοση και τώρα η εταιρία αναμένεται να αποστείλει στην Επιτροπή το ανάλογο ενημερωτικό δελτίο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v