Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 29 2009

ΧΑ: Τα ράλι, τα stories και ο πιθανός… λύκος

ΧΑ: Τα ράλι, τα stories και ο πιθανός… λύκος
Πώς αρκεί μια φήμη ή μια "μισή είδηση" για να στείλει τις μετοχές στο limit up. Οι περιπτώσεις των εταιριών Cyclon , Shelman, Aspis Bank και Άλφα Γκρίσιν.

Νεύρο και αντανακλαστικά παλαιών καλών ημερών εμφανίζει πλέον η Σοφοκλέους, καθώς αρκεί μια φήμη ή μια "μισή είδηση" για να εκτινάξει την τιμή μιας μετοχής στο ταμπλό.

Ας πάρουμε μερικά παραδείγματα από τη χθεσινή συνεδρίαση:

Στο +20% έκλεισε η Cyclon και μάλιστα με εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια όγκο, συνεχίζοντας έντονα ανοδική προδιάθεση που επικρατούσε και σε προηγούμενες συνεδριάσεις.

Κύκλοι πάντως προσκείμενοι στην εισηγμένη αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό νέο για την εταιρία, που να δικαιολογεί τέτοια κινητικότητα. "Ίσως κάποιοι να συνέδεσαν εσφαλμένα το deal της Motor Oil και της Shell με τη εταιρία μας" συμπλήρωσαν.

Με κέρδη 19,2% έκλεισε η Shelman με βάση τα σενάρια περί εξαγοράς της (δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση), παρά το γεγονός ότι η εισηγμένη αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και παρότι ο τίτλος έχει κερδίσει 52% στο τελευταίο τρίμηνο.

Απλώς και μόνο η επιβεβαίωση της αναμενόμενης εξέλιξης ότι η Aspis Bank θα αναζητούσε στρατηγικό εταίρο (θα αποκτήσει ποσοστό μέσω της δρομολογούμενης ΑΜΚ) έστειλε τη μετοχή της τράπεζας στο +19,2%.

Το είχαμε γράψει προ ημερών στο euro2day: Αρκούν λίγες δεκάδες εκατ. ευρώ για να αποκτήσει κάποιος τον έλεγχο της τράπεζας, που διαθέτει περισσότερα από 70 υποκαταστήματα και μάλιστα κεφαλαιακά ενισχυμένη από την ΑΜΚ…

Με κέρδη 14,2% η μετοχή της σοβαρής Άλφα Γκρίσιν, έπειτα από μια θετική εξέλιξη στο μέτωπο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας στη Βουλγαρία. Η είδηση αυτή -σε συνδυασμό ίσως με το γεγονός ότι ο τίτλος δεν "είχε τρέξει" ιδιαίτερα κατά το παρελθόν- ενδεχομένως να ξύπνησε σε ορισμένους μνήμες από άλλη μετοχή η οποία έκανε ράλι, όταν προέκυψε θετική είδηση από τον κλάδο των ΑΠΕ.  

Ο τίτλος μέσα σε λίγες συνεδριάσεις εκτινάχθηκε από το 1,20 ευρώ στο 1,79 ευρώ.

Θα μπορούσε κάποιος να παραθέσει κι άλλα παραδείγματα, θέλοντας να δείξει μια αγορά η οποία πλέον παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.

Μια αγορά πολύ πιο ζωηρή, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και πιο επικίνδυνη, καθώς ενδέχεται στο παραμύθι να υπάρχει και λύκος…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v