Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aspis Bank: Σενάρια για την «επόμενη μέρα»

Καταβάλλοντας κάποιος 46 εκ. ευρώ, θα μπορούσε να αποκτήσει μέσω της ΑΜΚ γύρω στο 40% μιας τράπεζας με περισσότερα από 70 καταστήματα, η οποία θα έχει ενισχυθεί με περισσότερα από 75 εκ. ευρώ…

Aspis Bank: Σενάρια για την «επόμενη μέρα»
Καταβάλλοντας κάποιος 46 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε να αποκτήσει μέσω της επικείμενης ΑΜΚ γύρω στο 40% μιας τράπεζας με περισσότερα από 70 καταστήματα, η οποία μάλιστα θα έχει ενισχυθεί και με περισσότερα από 75 εκατ. ευρώ…


Υπάρχει τελικά πρόβλημα στην Aspis Bank από τα «λουκέτα» του κ. Παύλου Ψωμιάδη, ναι ή όχι; Όχι απαντούν από την Τράπεζα της Ελλάδος και αυτοί ξέρουν καλύτερα από όλους εμάς τους υπόλοιπους σε ότι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Από την άλλη πλευρά όμως, όλοι αναγνωρίζουν ότι οι καιροί δεν είναι οι καλύτεροι δυνατοί για τις μικρές τράπεζες γενικότερα. Και επίσης ότι το λουκέτο της Ασπίς Πρόνοιας δεν πρόκειται να αφήσει εντελώς ανεπηρέαστη την Aspis Bank.

Πρώτα, απ’ όλα γιατί η Τράπεζα κατείχε το 10% περίπου της Ασπίς Πρόνοια, άρα εκ του γεγονότος αυτού και μόνο χάνει γύρω στα 5 εκατ. ευρώ, λόγω του ότι θα αναγκαστεί να απομειώσει τη συγκεκριμένη μετοχική θέση.

Δεύτερον, γιατί η Τράπεζα θα χάσει τις υπηρεσίες ενός εκτεταμένου δικτύου πωλήσεων (του Ομίλου Ασπίς) που όσο και αν είχε «σκορπίσει» το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξακολουθούσε να προσφέρει κάποιο κύκλο εργασιών.

Και τρίτον, γιατί με την Ασπίς Πρόνοια και τον βασικό της μέτοχο «στη γωνία» (και στον εισαγγελέα) είναι δύσκολο να περιμένει κάποιος ότι η δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου των θα μπορέσει να καλυφθεί, αν δεν βρεθεί στρατηγικός επενδυτής να την καλύψει.

Τα στελέχη του τραπεζικού κλάδου πάντως δεν φαίνεται να αγωνιούν για το μέλλον της Aspis Bank και μάλιστα πολλά από αυτά πιστεύουν ότι σχετικά σύντομα θα βρεθεί υποψήφιος επενδυτής που θα καλύψει την ΑΜΚ.

Η αισιοδοξία αυτή προκύπτει για δύο λόγους.

Πρώτα, γιατί κανείς δεν θα ήθελε να «σέρνεται» ένας ψίθυρος γύρω από το μετοχικό σχήμα μιας (έστω και μικρής) ελληνικής τράπεζας. Εδώ είχε προταθεί λύση για άλλη τράπεζα και μάλιστα μέσα στην «καρδιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης» υποστηρίζουν.

Και δεύτερον, γιατί το όλο εγχείρημα απαιτεί ελάχιστα κεφάλαια. Σύμφωνα με τους όρους της αύξησης κεφαλαίου, θα εκδοθούν δύο νέες μετοχές για κάθε μία παλαιά (δηλαδή 128,1 εκατ. μετοχές, σε σχέση με τα 64 εκατ. σημερινές μετοχές). Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών δεν έχει οριστεί, αλλά ας υποθέσουμε ότι θα διαμορφωθεί στο 0,60 ευρώ (ονομαστική αξία) λαμβάνοντας υπόψη ότι η τρέχουσα τιμή έχει υποχωρήσει σε επίπεδο χαμηλότερο του 1 ευρώ.

Με δεδομένο ότι ο κ. Ψωμιάδης -άμεσα και έμμεσα- ελέγχει το 59,8% της Τράπεζας, αυτό σημαίνει ότι όποιος καλύψει μόνο το κομμάτι της έκδοσης που αντιστοιχεί στον κ. Ψωμιάδη, θα καταβάλει 45,9 εκατ. ευρώ και θα ελέγξει το 39,9% της Aspis Bank, λαμβάνοντας την θέση του βασικότερου μετόχου.

Το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο, στο βαθμό που κάποιοι από τους μετόχους μειοψηφίας δεν μετάσχουν στην έκδοση.

Ποσό 45,9 εκατ. ευρώ για τον έλεγχο μιας τράπεζας με ευρύ δίκτυο καταστημάτων (73 τον αριθμό) και ενισχυμένη από τα κεφάλαια της δρομολογούμενης αύξησης κεφαλαίου (πάνω από 75 εκατ. ευρώ), δεν φαντάζει και πολύ μεγάλο. Ενδεχομένως μάλιστα να φαντάζει και μικρό.

Ιδίως αν αναλογιστούμε ότι η αποτίμηση της Aspis Bank μετά από το ενδεχόμενο μιας πλήρους κάλυψης της έκδοσης θα είναι χαμηλότερη των 140 εκατ. ευρώ, όταν πχ η αποτίμηση στο ταμπλό της Σοφοκλέους της ζημιογόνου Γενικής Τράπεζας υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ.

Μέσα επίσης από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Τράπεζα «αποξενώνεται» από τον μέχρι σήμερα βασικό της μέτοχο, τον κ. Παύλο Ψωμιάδη, το ποσοστό ελέγχου του οποίου θα περιοριστεί από το 59,8% σήμερα (38,3 εκατ. μετοχές) γύρω στο 20%.

Στην πράξη βέβαια, η ουσιαστική συμμετοχή Ψωμιάδη θα περιοριστεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, καθώς:

Α. Ένα σημαντικό ποσοστό της Aspis Bank το ήλεγχε μέχρι σήμερα ο κ. Ψωμιάδης, είτε μέσα από την Ασπίς Πρόνοια, είτε μέσα από εσωτερικά μεταβλητά κεφάλαια της ίδιας εταιρείας. Όλες αυτές οι μετοχές, σήμερα δεν του ανήκουν, αλλά αποτελούν περιουσιακό στοιχείο των ασφαλισμένων σε προϊόντα ζωής της Ασπίς Πρόνοια.

Β. Ένα άλλο ποσοστό λέγεται ότι κατέχεται μέσα από προσωπικές εταιρείες του κ. Ψωμιάδης, ορισμένες εκ των οποίων -σύμφωνα με καταγγελίες- έχουν εκδώσει ληξιπρόθεσμα (και απλήρωτα) ομολογιακά δάνεια σε εκατοντάδες επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v