Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 16 2009

Τράπεζες:Μαγικές εικόνες, παραιτημένες διοικήσεις

Τράπεζες:Μαγικές εικόνες, παραιτημένες διοικήσεις
Με μαγική εικόνα έχει αρχίσει να μοιάζει το… συνοικέσιο για την αποκατάσταση της Aspis Bank.

Για να εξηγήσουμε τη θέση μας πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στην αρχή λοιπόν εμφανίστηκε ο κ. Ρέστης, ο οποίος δημοσιοποίησε ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει τα αδιάθετα της αύξησης στην Aspis Bank. O κ. Ρέστης, όπως είναι ευρέως γνωστό, κατέχει το 51% της FBB , αλλά (επίσης γνωστό) το υπόλοιπο 49% το κατέχει η διοίκηση της Αγροτικής.

Στην οποία βεβαίως παραμένει πρόεδρος -αν και παραιτημένος- ο κ. Μηλιάκος, ο οποίος και είχε κοντραριστεί άγρια με την πλευρά Ρέστη.

Ο κ. Ρέστης έχει εξ αυτού κι ένα ακόμη πρόβλημα. Οσονούπω -αν δεν μας απατά η μνήμη μας- πρέπει να αποφασιστεί στην FBB μία αύξηση κεφαλαίου. Που όμως δεν αποφασίζεται έως τώρα εξαιτίας αυτής της ιδιότυπης κατάστασης στην Αγροτική.

Κάποιοι λοιπόν επιμένουν να συναρτούν το ενδιαφέρον του κ. Ρέστη για την Aspis στη διάθεσή του να ανοίξει επιτέλους την κουβέντα (σε κυβερνητικό επίπεδο) και για την "καυτή" εκκρεμότητα που αντιμετωπίζει η FBB.

Όλο αυτό το σκηνικό, όμως, μάλλον δεν αρέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία άλλωστε δεν φαίνεται να επιθυμεί ιδιαίτερα μεγαλύτερη επέκταση των συμφερόντων Ρέστη στον τραπεζικό κλάδο θεωρώντας τον -ως λένε κάποιες κακές γλώσσες- ευκαιριακό επενδυτή στον χώρο.

Κάπως έτσι φαίνεται ότι μπήκε (από… σπόντα δηλαδή) στο παιχνίδι η Τράπεζα Αττικής.

Διότι είναι μάλλον παράδοξο να σκεφτούμε ότι ο πρόεδρός της, ο καθ' όλα ικανός καθηγητής κ. Τρύφων Κολλίντζας, που όμως είναι διορισμένος στη θέση αυτή από την προηγούμενη κυβέρνηση, αποφάσισε να προχωρήσει σε τέτοια εκδήλωση ενδιαφέροντος, έτσι επειδή του φάνηκε καλή ευκαιρία - και χωρίς να ρωτήσει κανέναν από τους μετόχους του.

Σημειωτέον δε ότι η ηγεσία δύο εκ των βασικών του μετόχων είναι επίσης… in transit (η ηγεσία του Τ.Τ. και του ΤΠΔ), άρα τι να τους ρωτήσει, ενώ από την πλευρά του πρώτου σε μέγεθος μετόχου (των μηχανικών του ΤΣΜΕΔΕ δηλαδή) είναι γνωστό ότι υπήρξαν άμεσα σφοδρές αντιδράσεις.

Κι έτσι είχαμε το ελαφρώς κωμικοτραγικό συμβάν τη μία μέρα να ενδιαφέρεται η Αττικής για συγχώνευση με την Aspis και την άλλη (κυριολεκτικά) να… αποσύρει το ενδιαφέρον της.

Πού θέλουμε να καταλήξουμε;

Είναι προφανές πως η έλλειψη αναγνωρισμένης διάδοχης κατάστασης στις κρατικές τράπεζες εμποδίζει πλέον σημαντικές εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, χωρίς όφελος για κανέναν, κι ενδεχομένως με πιθανή ζημία για όλους.

Υ.Γ.: Τα ίδια (για άλλους παρεμφερείς όμως λόγους) ισχύουν και σε λοιπές εταιρίες, μείζονος σημασίας για την οικονομία και την αγορά, που τελούν ακόμη σε καθεστώς προσωρινής ακυβερνησίας.

Καλά τα βιογραφικά, τα mails, η διαφάνεια κ.λπ., αλλά πρέπει να λειτουργήσει το σύστημα. Διότι χρόνος δεν περισσεύει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v