Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aspis Bank: Eνδιαφέρον υπό όρους από FBB

Καταρχήν ενδιαφέρον από δύο ελληνικές τράπεζες καθώς και από ξένα funds προκειμένου να εισέλθουν ως στρατηγικός επενδυτής στην Aspis Bank έχει αποφέρει η μέχρι τώρα διερεύνηση που διενεργεί ως σύμβουλος η EFG Eurobank.

Aspis Bank: Eνδιαφέρον υπό όρους από FBB
Καταρχήν ενδιαφέρον από δύο ελληνικές τράπεζες καθώς και από ξένα funds, προκειμένου να εισέλθουν ως στρατηγικός επενδυτής στην Aspis Bank, έχει αποφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, η μέχρι τώρα διερεύνηση που διενεργεί ως σύμβουλος η EFG Eurobank.

Στο γνωστό ενδιαφέρον από την Probank προστέθηκε και η FBB, συμφερόντων του εφοπλιστή κ. Β. Ρέστη και της ΑΤΕ. Η Probank, όπως έχει γράψει εδώ και καιρό το Euro2day, παρακολουθεί με διακριτική απόσταση τις εξελίξεις, ενώ αντίθετα περισσότερο ζωηρό είναι το ενδιαφέρον της FBB.

Και οι δύο ενδιαφερόμενοι, όπως και τα δύο ξένα funds, ελέγχουν τα στοιχεία της Aspis Bank. Με βάση πηγές, η καθαρή θέση της τράπεζας υπολογίζεται στα 90 εκατ. ευρώ και θα πρέπει στις 31/12/09 να φθάσει περίπου στα 200 εκατ. ευρώ.

Η Aspis Bank προωθεί ήδη αύξηση κεφαλαίου έως 120 εκατ. ευρώ μέσω της οποίας θα εισέλθει στο μετοχικό της κεφάλαιο ο στρατηγικός επενδυτής. Η αύξηση θα διενεργηθεί με την έκδοση 2 νέων μετοχών για κάθε 1 παλαιά, σε τιμή που δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά σίγουρα θα είναι, έστω και ελάχιστα, ανώτερη από την ονομαστική αξία της μετοχής (0,60 ευρώ).

Με δεδομένο ότι οι Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και ΑΕΑΖ, ούσες σε εκκαθάριση, δεν θα ασκήσουν τα ποσοστά τους (περίπου το 23%), το ενδιαφέρον στρέφεται στο τι θα πράξει ο όμιλος Commercial Value. Η ασφαλιστική και η μητρική της Advantage Capital Holdings ελέγχουν σχεδόν το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Aspis Bank και επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την αξία της επένδυσής τους ή έστω το μεγαλύτερο μέρος της.

Αν ο όμιλος Commercial τηρήσει, όπως όλα δείχνουν, στάση παθητικού επενδυτή, το 63% του μετοχικού κεφαλαίου της Aspis Bank δεν θα ασκήσει τα δικαιώματά του στην αύξηση. Επομένως, υπάρχουν οι προϋποθέσεις εισόδου στρατηγικού επενδυτή μέσω είτε αγοράς μετοχών ή δικαιωμάτων είτε απόκτησης των αδιάθετων μετοχών.

Το πιθανότερο είναι ότι ο στρατηγικός επενδυτής θα προτιμήσει να αποκτήσει ένα ποσοστό χαμηλότερο του 33,4%, ώστε να μην υποχρεωθεί σε δημόσια πρόταση, και εν συνεχεία, εφόσον πρόκειται για ελληνική τράπεζα, να δρομολογήσει την απορρόφηση της Aspis Bank.

Οι ενδιαφερόμενοι θέτουν τους όρους τους για μια τέτοια εξέλιξη. Η μία εκ των τραπεζών που εκφράζουν το ενδιαφέρον τους ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου στην Aspis να έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση του πακέτου στήριξης των τραπεζών, προχωρώντας σε νέα αύξηση υπέρ του Δημοσίου, ώστε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την ενίσχυση της καθαρής της θέσης.

Η Aspis Bank θα σχηματίσει, με βάση όσα λέγονται από κύκλους των ενδιαφερόμενων τραπεζών, υψηλές προβλέψεις φέτος, ενώ οι ζημίες που ενέγραψε από το κανόνι στις εταιρίες Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και ΑΕΑΖ υπερκαλύφθηκαν από τα κέρδη επαναγοράς του υβριδικού, το οποίο είχε εκδώσει με τη Merrill Lynch. Οι προβλέψεις, όμως, σε συνδυασμό με ενδεχόμενες ζημίες χρήσης, θα κάψουν κεφάλαια από την καθαρή της θέση και επομένως η τράπεζα θα χρειαστεί επιπλέον φρέσκο χρήμα.

Η FBB θα πρέπει βέβαια νωρίτερα να έχει ολοκληρώσει τη δική της αύξηση κεφαλαίου, ύψους 35 εκατ. ευρώ, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποια στάση θα κρατήσει η ΑΤΕ που κατέχει το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της FBB. Αυτή η στάση προφανώς θα καθορίσει το επόμενο Δ.Σ. της Αγροτικής Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η υπό τον κ. Σορώτο διοίκηση της Aspis Bank έβαλε μαχαίρι σε πολλά κόστη, ενώ από τις πρώτες ενέργειές της ήταν η σύσταση ειδικής υπηρεσίας ελέγχου και διαχείρισης του συνόλου των λειτουργικών δαπανών.

Στις αρμοδιότητες των... ράμπο της Aspis Bank συμπεριλαμβάνεται και ο πλήρης επαναπροσδιορισμός των συμβάσεων της τράπεζας με τρίτους! Ειδικότερα, επανελέγχθηκαν οι συμβάσεις με εκμισθωτές, συνεργάτες και με άλλους σταθερά συναλλασσομένους με την Aspis Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v