Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 7 2010

Τσουκαρίδης:Παράδειγμα χρηματιστηριακής μπανανίας

Τσουκαρίδης:Παράδειγμα χρηματιστηριακής μπανανίας
Με μια νομικίστικη ανακοίνωση λίγων γραμμών, η εισηγμένη Paperpack-Τσουκαρίδης ενημέρωσε πρόσφατα ότι η θυγατρική της εταιρία Προμοκαρτόν αποφάσισε να δώσει 1,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να αγοράσει το 49% της «Ι. και Α. Τσουκαρίδης Ο.Ε.».

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Πρώτον, η εισηγμένη αποφασίζει να καταβάλει σε μια επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί κοντά στο 80% της χρηματιστηριακής της αξίας στη Σοφοκλέους (κατώτερη των 2 εκατ. ευρώ) και πάνω από το 40% των ιδίων κεφαλαίων της (3,648 εκατ. με βάση τις λογιστικές καταστάσεις της 30ής Σεπτεμβρίου του 2009).

Δεύτερον, η όλη συναλλαγή είναι του τύπου «Γιάννης και μικρομέτοχοι κερνάνε, Γιάννης πίνει», καθώς αγοραστής είναι ο εισηγμένος όμιλος και πωλητής (και εισπράττων το χρήμα) οι βασικοί μέτοχοι.

Τρίτον, η γενικότερη πορεία της εισηγμένης μόνο ικανοποιητική δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς φέτος δεν διένειμε μέρισμα και στο εννεάμηνο σημείωσε οριακές ζημίες.

Άρα λοιπόν, σε μια περίοδο όπου η εισηγμένη εταιρία δεν πάει καλά, οι βασικοί μέτοχοι αποφασίζουν να διαθέσουν ποσό ίσο με το 80% περίπου της κεφαλαιοποίησης της εταιρίας, προκειμένου να αγοράσουν μειοψηφικό ποσοστό από προσωπική τους εταιρία.

Χωρίς προηγούμενη απόφαση γενικής συνέλευσης…

Και χωρίς οποιαδήποτε ενημέρωση προς τους μετόχους για το σκεπτικό της απόφασης, για τις οικονομικές επιδόσεις και τις προοπτικές της εξαγορασθείσας, για το πώς, τέλος πάντων, καθορίστηκε το τίμημα…

Απλώς με μια ανακοίνωση εννέα σειρών…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v