Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 11 2010

Δάνεια: Κυβερνητικός στόχος με… άρωμα Αλογοσκούφη

Δάνεια: Κυβερνητικός στόχος με… άρωμα Αλογοσκούφη
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΣΥΕ και της Τραπέζης της Ελλάδος έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς για πρώτη φορά συγκρίνουν «κρίση με κρίση». Με δεδομένο δηλαδή ότι η οικονομική δυσπραγία έγινε ορατή στη χώρα μας από τον Οκτώβριο του 2008, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2009 συγκρίναμε περιόδους κρίσης (9μηνο 2009, αρνητικό ΑΕΠ) με περιόδους ισχυρής ανάπτυξης (9μηνο 2008, ιδιαίτερα θετικό ΑΕΠ).

Όταν λοιπόν ο Οκτώβριος, ο Νοέμβριος και -όπως φαίνεται- και ο Δεκέμβριος του 2009 πηγαίνουν χειρότερα από τους αντίστοιχους της προηγούμενης χρονιάς, δεν μιλάμε απλώς για συνέχιση της κρίσης, αλλά για… ΒΑΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ!

Είδαμε λοιπόν τον όγκο των λιανικών πωλήσεων να μειώνεται τον Οκτώβριο του 2009 κατά 9,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008 και επίσης έχουμε εκτιμήσεις (βλέπε Οικονομικό Δελτίο Alpha Bank) που θέλουν την πτώση του όγκου των πωλήσεων να έχει διαμορφωθεί στο 6% κατά το δ΄ τρίμηνο του 2009, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2008.

Το βάθεμα της κρίσης επίσης προκύπτει και από τα στοιχεία της πιστωτικής επέκτασης, η οποία τον Νοέμβριο του 2009 ήταν χαμηλότερη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008, όταν ουσιαστικά οι τράπεζες «είχαν κατεβάσει ρολά» στις χρηματοδοτήσεις, φοβούμενες πιθανές παρενέργειες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers!

H ουσία είναι ότι το φθινόπωρο του 2008 η χαμηλή πιστωτική επέκταση οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο στην απροθυμία των τραπεζών να δανείσουν. Το 2009, κατά το οποίο οι τράπεζες είχαν πολύ πιο αυξημένη ρευστότητα, η ακόμη χαμηλότερη πιστωτική επέκταση οφείλεται και στην ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ:

«Ελάχιστοι ζητούν χρηματοδότηση για επενδύσεις και η πλειονότητα των δανειοληπτών αποσκοπεί στο να αποπληρώσει ήδη υπάρχουσες δανειακές υποχρεώσεις που έχουν ληφθεί από τον ανταγωνισμό», δήλωσε γνωστό τραπεζικό στέλεχος.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο στόχος της κυβέρνησης για αύξηση της πιστωτικής επέκτασης κατά 10% φαντάζει υπερβολικός και πολλοί φοβούνται ότι θα έχει παρόμοια τύχη με τον ισόποσο στόχο που είχε θέσει πέρυσι ο… φωστήρας της ελληνικής οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.

Μέχρι τώρα, άλλωστε, όλες οι προβλέψεις των τραπεζιτών και των αναλυτών μιλούν για πολύ χαμηλότερες επιδόσεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το +5%-6% που προβλέπει για φέτος το τμήμα ανάλυσης της Alpha Bank, βασιζόμενο μάλιστα σε οριακά θετικό ΑΕΠ για την Ελλάδα μέσα στο 2010.

Ή επίσης το +4%-8% που εκτιμούν οι ξένοι οίκοι ως μέσο όρο πιστωτικής επέκτασης για τη διετία 2010 - 2011.

Ή ακόμη και την άποψη του πρώτου εκτελεστικού διευθυντή της Ελληνικής Τράπεζας (και πρώην υπουργού Οικονομικών στην Κύπρο) ότι το 2010 η πιστωτική επέκταση τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα θα αυξηθεί με ρυθμούς πολύ χαμηλότερους από το 10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v