Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 21 2010

Το παζάρι για Τ+1, τα «καυτά» λάθη και οι απορίες

Το παζάρι για Τ+1, τα «καυτά» λάθη και οι απορίες
Αντιδράσεις προκάλεσε η έστω με πολύμηνη καθυστέρηση απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος να επιβάλει διακανονισμό των ανοικτών θέσεων πώλησης στα ομόλογα στο Τ+1 με δημοπρασίες στο τέλος κάθε συνεδρίασης.

Η Πανευρωπαϊκή Ένωση Βασικών Διαπραγματευτών αντέδρασε στην παραπάνω απόφαση ζητώντας από την ΤτΕ επιμέρους αλλαγές με έμφαση στη δυνατότητα να αντικρίζονται θέσεις με χαρτιά πέραν του Τ+1.

Σήμερα, Τετάρτη, θα συνεδριάσει για το θέμα η Επιτροπή Εποπτείας Βασικών Διαπραγματευτών, την οποία αποτελούν οι Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, HSBC, ΟΔΔΗΧ και ΤτΕ.

Εν συνεχεία θα διενεργηθεί τηλεδιάσκεψη με την Πανευρωπαϊκή Ένωση Βασικών Διαπραγματευτών με θέμα επιμέρους αλλαγές.

Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις τους, οι οποίες σύμφωνα με τους ίδιους αποσκοπούν στην ομαλότερη λειτουργία του overnight repo.

Το ζήτημα είναι τι θα κάνουμε εμείς.

Που καταργήσαμε το Τ+10 στις 8 Απριλίου, αφού αφήσαμε επί 6 μήνες να πωλούνται και να επαναπωλούνται χαρτιά τα οποία οι πωλητές τους δεν κατείχαν.

Με αποτέλεσμα στις 8 Απριλίου η ΗΔΑΤ να μην ανοίγει για μιάμιση ώρα καθώς έλειπαν 200 εκατ. ευρώ(!) που ζητούσε εγχώρια τράπεζα από ξένη.

Πρώτο μας μέλημα ακούμε ότι είναι η διασφάλιση της ρευστότητας. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι θα παζαρέψουμε αύριο ένα modus vivendi που να ικανοποιεί και τους ξένους και την Εθνική, η οποία σηκώνει σχεδόν μόνη της όλο το βάρος της ειδικής διαπραγμάτευσης.

Με τον «ατυχή χειρισμό» της ΤτΕ να θεσμοθετήσει τον περασμένο Οκτώβριο το Τ+10 ασχολήθηκε η στήλη με δημοσιεύματα στις 6 και 10 Απριλίου.

Ακόμη όμως περιμένει απάντηση σχετικά με το γιατί το Τ+10 επιτράπηκε με απόφαση διευθυντή και η αναγκαία πράξη διοικητή ήρθε μόλις στις 10 Φεβρουαρίου του 2010.

Με καθυστέρηση δηλαδή τριών και πλέον μηνών.

Όπως και όσον αφορά στο γιατί δεν δημοσιεύτηκε ποτέ η 158 από 10/2/2010 πράξη του διοικητή.

Υ.Γ.: Μήπως πρέπει να επανεξεταστεί και η απόφαση της ΤτΕ από τον Φεβρουάριο του 2009 που επιτρέπει τη διαγραφή πράξεων σε ομόλογα;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v