Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 21 2010

Συνεχίζουν να παρανομούν και ζητάνε τα ρέστα!

Συνεχίζουν να παρανομούν και ζητάνε τα ρέστα!
Λυσσαλέα αντέδρασαν οι κατασκευαστές στην απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να μην ενταχθούν στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους τα ακίνητα που έβγαλαν ή αναθεώρησαν την οικοδομική τους άδεια μετά τις 2 Ιουλίου 2009, όταν δηλαδή τέθηκε σε ισχύ η εφαρμογή του μέτρου της «τακτοποίησης» που έφερε την υπογραφή του τέως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά.

Ουσιαστικά, με την αντίδρασή τους αυτή οι εργολάβοι παραδέχονται ξεκάθαρα πως τη στιγμή όπου η Πολιτεία επιχειρούσε να λύσει το πρόβλημα των κλειστών ημιυπαίθριων και των άλλων χώρων που άλλαξαν χρήση (για το οποίο σημειωτέον ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό οι ίδιοι), αυτοί συνέχιζαν απτόητοι να παρανομούν και να αυθαιρετούν, ελπίζοντας πως μια μελλοντική ρύθμιση θα έδινε ξανά συγχωροχάρτι στις νέες ατασθαλίες τους.
 
Όμως, η συνήθης πρακτική της Πολιτείας δεν φαίνεται να επαναλαμβάνεται και πλέον οι ημιυπαίθριοι στις νέες κατασκευές (όσες έχουν οικοδομική άδεια μετά τις 2 Ιουλίου 2009) δεν θα μπορούν να ρυθμιστούν.

Οι κατασκευαστές διαμαρτύρονται ότι με τον τρόπο αυτόν θα είναι αδύνατον να πουλήσουν τα συγκεκριμένα ακίνητα. Βέβαια, την απλή λύση να ανοίξουν τους ημιυπαίθριους (οπότε δεν θα υφίσταται καμία παρανομία) ούτε καν θέλουν να τη συζητήσουν.

Μήπως θα πρέπει, λοιπόν, την απλή αυτή λύση να τους την επιβάλει η ίδια η Πολιτεία, ιδίως τώρα όπου είναι αρκετά εύκολο να ελεγχθούν (λόγω και του μικρού αριθμού τους) τα κτίρια με άδειες που εκδόθηκαν το τελευταίο δεκάμηνο;

Εξάλλου, με μια τέτοια κίνηση το υπουργείο Περιβάλλοντος και η Πολιτεία γενικότερα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να στείλουν στους εργολάβους ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον πολεοδομικές αυθαιρεσίες.

Ούτε έξω πάνε καλά…

Και ενώ πήγαμε να πιστέψουμε ότι οι «μεγάλοι» των κατασκευών τα καταφέρνουν μια χαρά στο εξωτερικό και αντισταθμίζουν τις απώλειες από την ελληνική αγορά, ήρθαν απανωτές οι ακυρώσεις έργων που είχαν αναλάβει το προηγούμενο διάστημα για να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα.

Ο όμιλος Ελλάκτωρ, μετά το έργο ανέγερσης νοσοκομειακού συγκροτήματος στο Αμπού Ντάμπι που αρχικά κέρδισε και τον περασμένο Μάρτιο έχασε οριστικά, ανακοίνωσε προ ημερών ότι απώλεσε ακόμη μία μεγάλη σύμβαση:

Αυτήν του έργου παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου Comarnic - Brasov στη Ρουμανία. Είχε προηγηθεί η απώλεια ενός αξιόλογου έργου στην Πολωνία (κατασκευή του ποδοσφαιρικού σταδίου Wroclaw) από τον όμιλο J&P Άβαξ.

Μάλιστα, φήμες αναφέρουν ότι ανάλογες δυσάρεστες εξελίξεις θα υποχρεωθούν να ανακοινώσουν οι ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας και το επόμενο διάστημα, καταρρίπτοντας εμπράκτως την άποψη που είχε δημιουργηθεί ότι «τουλάχιστον έξω πάμε καλά».

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως σταδιακά οι συγκεκριμένοι όμιλοι έχουν αρχίσει να δείχνουν ξανά έντονο ενδιαφέρον για την εσωτερική αγορά, τόσο την αμιγώς κατασκευαστική όσο και τις παρεμφερείς...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v