Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα υψηλά στις 518 μβ το spread του 10ετούς

Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα εκτινάσσονται τα spreads των ελληνικών ομολόγων, με τη διαφορά απόδοσης του ελληνικού τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να υπερβαίνει πλέον και το 5%.

Σε νέα υψηλά στις 518 μβ το spread του 10ετούς
Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα εκτινάσσονται τα spreads των ελληνικών ομολόγων, με τη διαφορά απόδοσης του ελληνικού τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να υπερβαίνει πλέον και το 5%. 
 
Ειδικότερα, το spread του 10ετούς διαμορφώθηκε λίγο νωρίτερα έως τις 518,8 μονάδες βάσης, σε νέο ιστορικό υψηλό με την απόδοση του τίτλου να υπερβαίνει πλέον το 8%, έως το 8,261%. 

Σταθεροποιητική κίνηση στο spread του 2ετούς τίτλου, στις 665 μονάδες ενώ το spread του 3ετούς ανέρχεται στις 685 μονάδες βάσης με την απόδοση υψηλότερα του 8%.  

Το spread του 5ετούς ομολόγου ενισχύεται στις 571 μονάδες βάσης ενώ το spread του 7ετούς ενισχύεται στις 558 μονάδες, με την απόδοση να υπερβαίνει και το 8,2% νωρίτερα. 

Εν τω μεταξύ, νέο ιστορικό υψηλό καταγράφεται στα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας. Τα CDS στην πενταετία ενισχύονται στις 489 μονάδες, από 463 μονάδες στο κλείσιμο την Τρίτη

--- Το σχόλιο της Πήγασος

Ο μεγάλος φόβος που έχει κυριεύσει την επενδυτική κοινότητα τις τελευταίες εβδομάδες έχει οδηγήσει σε μια εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού και των spreads σε δυσθεώρητα επίπεδα και καταγραφή αλλεπάλληλων ιστορικών υψηλών σε καθημερινή βάση, σχολιάζει η Πήγασος.

Νέα κλιμάκωση των πιέσεων στο ελληνικό χρέος πραγματοποιήθηκε χθες, ιδιαίτερα προς το τέλος της ημέρας, με το περιθώριο απόδοσης του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να διευρύνεται περαιτέρω κατά 24,7 μ.β. στις 478,3 μ.β.

Αντίστοιχη αρνητική πορεία ακολούθησαν και τα spreads των 5ετών και 2ετών ελληνικών ομολόγων που έκλεισαν στις 558,4 μ.β. και 640,6 μ.β. αντίστοιχα (+22,7 μ.β. και +18,6 μ.β.).

Αντίθετα, το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας έκλεισε σταθεροποιητικά, αντιστρέφοντας την αρνητική πρωινή τάση.

Τα Credit Default Swaps των 5ετών και 10ετών ομολόγων διαμορφώθηκαν στις 468,8 μ.β. και 411,8 μ.β. με άνοδο 0,3 μ.β. και 6,3 μ.β. αντίστοιχα, ενώ η πιθανότητα χρεοκοπίας που προκύπτει εξ αυτών προσεγγίζει το 33,75%% στην πενταετία και 51,25%% στη δεκαετία.

Για ακόμη μια φορά, η συναλλακτική δραστηριότητα αποδείχθηκε αναιμική, καθώς ο τζίρος κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (286 εκ. ευρώ) και με το 63% αυτού να αφορά σε πωλήσεις.

Η συναλλακτική δραστηριότητα επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο φάσμα 2-10 της καμπύλης των επιτοκίων, με τις 5ετίες και 10ετίες να μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον με 66 εκ. ευρώ και 100 εκ. ευρώ αντίστοιχα (58% επί του συνόλου).

Οι προσφερόμενες αποδόσεις διαμορφώθηκαν στο κλείσιμο πάνω από το 7,5%, μεταξύ 7,7% και 7,9%, εκτός των πολύ κοντύτερων και μακρινότερων λήξεων (κάτω από τα 2έτη και άνω των 10ετών) όπου οι αποδόσεις έμειναν μεταξύ 6,95% και 7,4%. Τα προαναφερθέντα επίπεδα συγκρίνονται μόνο με εκείνα των χρεογράφων ιδιαίτερα χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης (non-investment grade) και υψηλής απόδοσης (high yield).

Η Πήγασος εκτιμά ότι το σενάριο ενός νέου κύκλου υποβαθμίσεων από Fitch και S&P δε θα πρέπει να αποκλειστεί ώστε η αξιολόγηση της χωράς να ανταποκρίνεται στα επίπεδα των CDS αλλά και των αποδόσεων.

Οι επενδυτές έχουν ξεπεράσει πλέον τις όποιες ανησυχίες τους για το βραχυπρόθεσμο κίνδυνο ρευστότητας αλλά και για τη δυνατότητα εφαρμογής του πακέτου στήριξης ΕΕ/ΔΝΤ.

Η προσοχή τους έχει στραφεί προς το μακροπρόθεσμο πρόβλημα φερεγγυότητας που σχετίζεται με τις ιδιαίτερα σημαντικές μελλοντικές δανειακές ανάγκες που θα προκύψουν τόσο από την αναχρηματοδότηση και το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους όσο και από την ελλειμματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Φοβούνται ολοένα και περισσότερο το αναπόφευκτο, ενώ εδραιώνεται η πεποίθηση ότι μια αναδιάρθρωση ή/και επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους, σε συνδυασμό βέβαια με μια γενναία δημοσιονομική προσαρμογή και προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αποτελούν μονόδρομο για την επίλυση της δημοσιονομικής έκτροπης της Ελλάδος.

Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, η χθεσινή δημοπρασία (test) τρίμηνων ΕΓΕΔ ύψους 1,5 δις ευρώ μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιτυχημένη καθώς προσέλκυσε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον (4 φορές υπερκάλυψη), ενώ η απόδοση που προέκυψε κινήθηκε χαμηλότερα από το consensus (3,65% έναντι εκτίμησης 4% με 4,5%) και πάνω από 2 φορές υψηλότερή από αυτή της προηγούμενης δημοπρασίας του περασμένου Ιανουαρίου (1,67%). Επιβεβαίωσε δε ότι η μελλοντική ικανότητα αναχρηματοδότησης παραμένει ικανοποιητική.

Εκτίμηση της Πήγασος είναι ότι η κατάσταση είναι πλέον δύσκολα αναστρέψιμη. Τα χειρότερα θα αποφθεχθούν μόνο, αν και εφόσον η ενεργοποίηση του διχτύου ασφαλείας ΕΕ/ΔΝΤ μπορέσει να προσφέρει την απαραίτητη πίστωση χρόνου ώστε η αποτελεσματική εφαρμογή του ΠΣΑ σε συνδυασμό με την ταχύτατη προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων φέρουν τα πολυπόθητα θετικά αποτελέσματα που θα συνδράμουν στην αποκατάσταση της πληγείσας εμπιστοσύνης των επενδυτών και της αξιοπιστίας της χώρας. 


         

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v