Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 2 2012

Σφηνάκια για ΕΥΑΘ, Κορρές και ΑΝΕΚ

Σφηνάκια για ΕΥΑΘ, Κορρές και ΑΝΕΚ
ΕΥΑΘ: Τα νούμερα της εισηγμένης προς αποκρατικοποίηση εταιρείας «βγάζουν μάτι».

Χάρη στη μικρή αύξηση (5,93%) των πωλήσεων και στην αντίστοιχη μείωση (4,46%) στα κόστη, το περιθώριο μικτού κέρδους ξεπέρασε ελαφρώς το 43% από 37%.

Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 16% (28,8 εκατ. ευρώ), ενώ τα μετά φόρων κέρδη εκτινάχθηκαν στα 20,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 66%!

Η μεγάλη άνοδος των κερδών εξηγείται από το γεγονός ότι η χρήση του 2010 επιβαρύνθηκε από πρόβλεψη για διαφορές φορολογικού ελέγχου.

Η εταιρεία στο τέλος του 2011 είχε ταμειακά διαθέσιμα 23,15 εκατ. ευρώ με μηδενικό δανεισμό.

Αυτό όμως που κάνει ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση είναι οι αιχμές που αφήνει η νυν διοίκηση για την προηγούμενη στην έκθεση που συνοδεύει τα αποτελέσματα.

Αναφέρει λοιπόν πως τη διετία 2010-2011 συντάχθηκαν αξιόπιστοι προϋπολογισμοί, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια! Και πως κατά την ίδια διετία τακτοποιήθηκαν υποχρεώσεις προηγούμενων χρήσεων.

Πρόκειται σαφώς για… καρφί.

Μόνο που επειδή πρόκειται για εταιρεία του Δημοσίου που είναι και εισηγμένη καλό θα ήταν να δοθούν περισσότερες εξηγήσεις.

Τι σημαίνει για την εταιρεία και τους μετόχους η διαπίστωση ότι δεν συντάσσονταν αξιόπιστοι προϋπολογισμοί; Πρόκειται για μη χρηστή διοίκηση; Προέκυψε ζημία για την εταιρεία, έστω από αμέλεια;

Και όταν αναφέρεται η νυν διοίκηση στις υποχρεώσεις που παρέλαβε εννοεί τις φορολογικές εκκρεμότητες ή και άλλες;

ANEK: Η κρητική ακτοπλοϊκή εταιρεία το 2011 κατάφερε να βελτιώσει το λειτουργικό της αποτέλεσμα, χάρη κυρίως στις έκτακτες ναυλώσεις πλοίων για μεταφορά Λίβυων, ενώ συμφώνησε με τις τράπεζες τη μεταφορά πληρωτέων δόσεων σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ωστόσο, όπως διαπιστώνει η διοίκησή της, η συνεχής μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, σε συνδυασμό με τις τιμές του πετρελαίου που εξακολουθούν να έχουν αυξητική τάση τους πρώτους μήνες του 2012, προκαλεί ασφυξία στον κλάδο.

Ως εκ τούτου, βασικός στόχος της φετινής χρονιάς, για τις εταιρείες του κλάδου, είναι η εύρεση ρευστότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΝΕΚ εξετάζει μέτρα όπως η αναδιάταξη στόλου με τυχόν διακοπή ζημιογόνων δραστηριοτήτων, η ρύθμιση και των εμπορικών υποχρεώσεων σε μεταγενέστερο χρόνο και η εκποίηση μη κυκλοφορούντων στοιχείων του ενεργητικού.

Αυτό που καίει την αγορά, βέβαια, είναι ενδεχόμενη ρύθμιση εμπορικών υποχρεώσεων με σκοπό την πληρωμή τους σε μεταγενέστερο χρόνο...

ΚΟΡΡΕΣ: Σε απομείωση αξίας επενδύσεων στις συγγενικές εταιρείες Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης ΑΕΒΕ, Milgauss Ltd. και Korres Retail UK Ltd. προχώρησε η εισηγμένη.

Η συνολική ζημία που επιβάρυνε τα αποτελέσματα του ομίλου ξεπέρασε το 1,95 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v