Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 2 2012

Η Γενική, οι νέες ζημίες και το 99,05% της SocGen

Η Γενική, οι νέες ζημίες και το 99,05% της SocGen
Με νέες ζημίες ύψους 795,6 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2011 η Γενική Τράπεζα με το δείκτη Lower Tier I να υποχωρεί στο 5,98% και επομένως χρειάζεται νέα κεφάλαιακή ενίσχυση.

Η θυγατρική της Societe Generale προχώρησε σε σωρευτική απομείωση ελληνικών κρατικών ομολόγων της τάξης του 75%, προσθέτοντας επιπλέον ζημίες 287,7 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι πρόκειται για ομόλογα που διέπονται από αλλοδαπό δίκαιο και ο σχηματισμός απομείωσης δείχνει ότι η Γενική έχει ήδη αποδεχθεί τη δημόσια προσφορά.

Ο υπολογισμός της οριστικής ζημίας από την ανταλλαγή θα γίνει τον Απρίλιο όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων και αφού ληφθούν υπ' όψιν οι τότε τρέχουσες τιμές αγοράς.

Ταυτόχρονα, η Γενική σχημάτισε πρόσθετες προβλέψεις 484,4 εκατ. ευρώ για δάνεια, συμπεριλαμβάνοντας και δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του Δημοσίου.

Οι σωρευτικές προβλέψεις της στο τέλος του 2011 ανήλθαν στο 33% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων!

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες από τις νέες ζημίες, αποφασίστηκε η μετατροπή των 10.000.000 προνομιούχων μετοχών κυριότητας Societe Generale σε 150.000.000 κοινές μετοχές.

Έτσι η Societe Generale κατέχει πλέον το 99,05% του μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής Τράπεζας!

Και μιλάμε για εισηγμένη εταιρεία.

Στην έκθεση διοίκησης που συνοδεύει τα αποτελέσματα δεν υπάρχει καμία αναφορά για το πώς εξετάζει η διοίκηση να αντιμετωπίσει τη δραματική συρρίκνωση του free float για τη μετοχή.

Θα καταθέσει αίτηση για squeeze out, θα τη συνοδεύσει με δημόσια πρόταση ή θα προχωρήσει σε διάθεση μετοχών για την επίτευξη μιας μίνιμουμ διασποράς;

Το placement σε αυτήν τη συγκυρία δείχνει και δύσκολο και δεν έχει καμιά επιχειρηματική λογική για τη SocGen.

Επομένως, το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζει στο αν υπάρξει αίτηση για squeeze out αφού προηγηθεί δημόσια πρόταση ή αν οι Γάλλοι βγάλουν λαγό από το καπέλο…

ΥΓ.: Η SocGen έβαλε άλλα 60 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή για μελλοντική αύξηση κεφαλαίου και ταυτόχρονα δηλώνει ότι θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στη Γενική, χρηματοδοτώντας το "gap" μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v