Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 10 2005

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Οι παροχές και η ”μάχη” του τσιγάρου!!!

Παράδειγμα προς μίμηση ο επιχειρηματίας Ανδρέας Γ. Καρέλιας, που έσπευσε να διανείμει στους εργαζομένους της φερώνυμης καπνοβιομηχανίας (στην οποία είναι διευθύνων σύμβουλος) ”μέρισμα” για την επιτυχή πορεία του 2003. Και μάλιστα με έμφαση στους χαμηλόμισθους, οι οποίοι και έλαβαν υψηλότερο bonus από τους υψηλόμισθους.

Όλες οι παροχές (περιλαμβανομένου και επιδόματος για όσους έχουν παιδιά που σπουδάζουν) είναι ”καθαρές”, δηλαδή με πληρωμένους τους φόρους και τις κρατήσεις. Συνολικά τα ανωτέρω κόστισαν στην εταιρία 1,4 εκατ. ευρώ.

Οσο ”γλυκές” όμως ήταν αυτές οι παροχές για τους εργαζόμενους, τόσο ”σκληρή” ήταν η γλώσσα που χρησιμοποίησε για την πρόθεση της κυβέρνησης να ”επέμβει” με εντελώς παράδοξο τρόπο στην αγορά των τσιγάρων, για να προστατεύσει τα έσοδά της.

Όλα βεβαίως έχουν ξεκινήσει από την κίνηση της Καρέλιας να βγάλει τα τσιγάρα Leader σε πολύ χαμηλή τιμή, μια κίνηση που όπως είπε (και τα στοιχεία δείχνουν πως έχει δίκιο) άλλαξε το χάρτη των μεριδίων στην αγορά και αναστάτωσε τον ανταγωνισμό.

Τώρα η κυβέρνηση αναμένεται να βάλει κατώτατο ”πλαφόν” στην τιμή των τσιγάρων, αυξάνοντας το φόρο των πιο... φτηνών!!!

Τι είπε μεταξύ άλλων: ”Είναι ένα μέτρο πέρα για πέρα άδικο. Άδικο διότι ανεβάζει εξοντωτικά την τιμή των οικονομικών τσιγάρων χωρίς να ακουμπήσει καθόλου τα ακριβότερα σήματα που κατά κύριο λόγο είναι ξένα.

Είναι μια ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στην αγορά, με αποτέλεσμα να χαρίζει μερίδια πίσω σε αυτούς που τα έχασαν. Με άλλα λόγια, εμείς κερδίσαμε τον αγώνα στο γήπεδο και αυτοί τους τον χαρίζουν στα χαρτιά”!!!

Πώς να αγνοήσει κάποιος αυτά που λέει ο κ. Καρέλιας, όταν τα κυβερνητικά στελέχη δεν κουράζονται καθόλου να επαναλαμβάνουν ότι είναι ανάγκη να περιοριστεί το πρόβλημα της ακρίβειας και ότι ο υγιής ανταγωνισμός θα μειώσει τις τιμές, κι έπειτα έρχονται και λαμβάνουν τέτοιου είδους μέτρα;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v