Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 10 2005

Η κίνηση Παναγόπουλου στην HFD & τα ερωτήματα

Επειδή στο Χαμαιλέοντα δεν αρέσει να αρκείται σε όμορφες αοριστίες του τύπου ”η κίνηση Παναγόπουλου στην HFD θα φέρει αναδιάταξη στο τοπίο της ακτοπλοΐας”, αισθάνεται υποχρεωμένος να θέσει ορισμένα σαφή ερωτήματα που προκύπτουν από την κίνηση αυτή, ακόμη κι αν στην παρούσα φάση δεν επιδέχονται απόλυτης απάντησης:

Ερώτημα 1ο: Γιατί έσπευσε ο κ. Παναγόπουλος να ”κλειδώσει” τη συμφωνία του με τον κ Βρυώνη, χωρίς απ’ ό,τι φαίνεται να έχει εξασφαλίσει ακόμη θετική απάντηση από άλλους μετόχους;

Για παράδειγμα, οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι ο κ. Αγαπητός (που κατέχει ποσοστό της τάξεως του 7%-8% στην HFD) δεν φέρεται διατεθειμένος να αποχωριστεί τις μετοχές του σε τιμή που να έχει έστω και ελάχιστη… ομοιότητα με αυτή στην οποία αποκτήθηκε από την Attica το 11,6%.

Σημειωτέον ότι χωρίς το ποσοστό Αγαπητού δεν φαίνεται καθόλου εύκολο για την Attica να συγκεντρώσει ποσοστό ικανό για την άσκηση των δικαιωμάτων της λεγόμενης ”καταστατικής μειοψηφίας”, ήτοι 33%+1 μετοχή. Προς ώρας θα πρέπει να αρκεστεί στα δικαιώματα που προσφέρει το ποσοστό άνω του 5%.

Ερώτημα 2ο: Θα ζητήσει η Attica εκπροσώπηση στο Δ.Σ. της HFD; Κάποιοι λέγουν ότι ούτως ή άλλως αυτό δεν προβλέπεται από το καταστατικό. Ακόμη όμως κι αν προβλέπεται, υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα. Η Attica ελέγχει την Blue Star (πρώην Στρίντζης), οπότε είναι κάπως δύσκολο να απαιτήσει δικαιώματα. Θα είναι σαν ο ανταγωνιστής να απαιτεί προνομιακή ενημέρωση στις δραστηριότητες και τα σχέδια του αντιπάλου του στο επιχειρηματικό παιχνίδι.

Ερώτημα 3ο: Ενεργεί η Attica αυστηρά και μόνον για ίδιο λογαριασμό ή μήπως κάνει κινήσεις που εξυπηρετούν ευρύτερα σχέδια σε συνδυασμό με τις βλέψεις μεγάλων ξένων παικτών για την ελληνική αγορά;

Εν ολίγοις θα μπορούσε να υπάρξει καθαρά ”επενδυτικό όφελος” από αυτή τη κίνηση για την Attica (με τη μεταγενέστερη μεταβίβαση αυτού του ποσοστού σε σαφώς υψηλότερη τιμή;). Θα μπορούσε η κατοχή αυτού του ποσοστού να ανεβάσει συνολικά την ”αξία” της ίδιας της Attica ή κάποιων τμημάτων αυτής;

Αυτά τα ερωτήματα νομίζουμε ότι αποτελούν σήμερα την αφετηρία του προβληματισμού, πριν ακόμη αρχίσουμε να μελετάμε διάφορα σενάρια περί συγχωνεύσεων, στρατηγικών συμμαχιών κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v