Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 7 2012

"Χρυσός" εμφύλιος στη Χαλκιδική

Χρυσός εμφύλιος στη Χαλκιδική
Σκηνές πολεμικής σύρραξης εκτυλίσσονται πλέον καθημερινά στην περιοχή της Χαλκιδικής. Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα δηλώνει πως είναι φιλική στις ξένες επενδύσεις και προσπαθεί να προσελκύσει διεθνή κεφάλαια μέσω των ιδιωτικοποιήσεων.

Η κοινωνία της Χαλκιδικής είναι κομμένη στα δύο για την επένδυση εξόρυξης χρυσού, που έχει πλέον περάσει στα χέρια της πανίσχυρης καναδικής εταιρείας Eldorado Gold. Τα επεισόδια μεταξύ όσων αντιδρούν στην επένδυση, που έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες, αλλά δεν μπορεί να ξεκινήσει, και όσων συμφωνούν έχουν λάβει διαστάσεις εμφυλίου.

Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση εκτροχιάστηκε πλήρως με κάψιμο περιπολικών, αλλά και τμημάτων δάσους, με ευρύτατες επιχειρήσεις της αστυνομίας και δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια πως «θα εφαρμοστεί ο νόμος». Παλαιότερα, είχαν έρθει στα χέρια υπάλληλοι της Ελληνικός Χρυσός, θυγατρικής της Eldorado Gold, και κάτοικοι που δε θέλουν να προχωρήσει η επένδυση, φοβούμενοι τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η καναδική κυβέρνηση έχει αντιδράσει σθεναρά, έπειτα και από τη δυσάρεστη εμπειρία με τα υδροπλάνα. Δεν είναι τυχαίο πως ένας από τους πρώτους που επισκέφθηκαν τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη ήταν ο πρέσβης του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ.

Ένας από τους ανθρώπους που ασχολήθηκαν την τελευταία δεκαετία με την επένδυση, ο πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ, Δημήτρης Κούτρας, είχε υποστηρίξει στην τελευταία γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ πως αυτοί που αντιδρούν είναι μειοψηφία.

Είχε παραδεχθεί, όμως, πως μεγάλες ευθύνες έχουν και οι επιχειρήσεις που διαχειρίστηκαν μεταλλεία, καθώς υπήρξαν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που έκαναν καχύποπτους τους κατοίκους. «Θα χρειαστούν χρόνια για να αλλάξει η συμπεριφορά των πολιτών», είπε ο κ. Κούτρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v