Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 1 2012

Ποιος θα πληρώσει το "μάρμαρο" στην υγεία

Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο στην υγεία
Περικοπές ύψους 1,1 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2013 από τον κλάδο της υγείας.

Για παράδειγμα, από την 1η Νοεμβρίου 2012 ξεκινά η νέα τιμολόγηση των φαρμάκων, που είναι μεσοσταθμικά χαμηλότερη κατά 12% από την προηγούμενη (προέκυπτε από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών της Ευρώπης).

Ένα άλλο πεδίο εξοικονόμησης κόστους αναμένεται να προέλθει από τη στροφή στα γενόσημα φάρμακα και από τη «θετική λίστα φαρμάκων» (λιγότερα και φθηνότερα φάρμακα που συνταγογραφούνται).

Η συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους ιδιωτικούς φορείς του κλάδου της υγείας (κλινικές και διαγνωστικά κέντρα) θα αυξηθεί προσεχώς από το 15% στο 30% των ΚΕΝ (Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων, με το 100% των οποίων τα κρατικά νοσοκομεία μπαίνουν χοντρά μέσα) και ειδικότερα για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ στο 50%.

Άρα, οι ασφαλισμένοι θα βάζουν από την τσέπη τους σαφώς μεγαλύτερο ποσό σε σύγκριση με το παρελθόν.

Προφανώς, όλες αυτές οι κινήσεις θα οδηγήσουν σε περικοπές τις κρατικές δαπάνες.

Ωστόσο, προφανές επίσης είναι πως θα μειώσουν το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους και θα τους μετακυλίσουν ένα σημαντικό ποσοστό του κόστους.

Βούτυρο στο ψωμί των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς τα προγράμματα συντάξεων και υγείας αναδεικνύονται σε εργασίες αιχμής…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v