Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκαθαρίζει το τοπίο στις τράπεζες

Τι συμβαίνει με τις μη συστημικές. Η παράταση για Αττικής, τα παζάρια για Πανελλήνια και η διάσπαση της FBB. Το ενδιαφέρον PPF για Probank τα αγκάθια και ο επίτροπος. Η ΕΤΕ και η Eurobank οι νέοι πόλοι υποδοχής.

Ξεκαθαρίζει το τοπίο στις τράπεζες
Μια ακόμη ψηφίδα στο νέο ψηφιδωτό του τραπεζικού συστήματος μπήκε την περασμένο Σάββατο, καθώς μετά τις αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος η αγορά είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες τράπεζες έχουν «κλειδώσει» τη συμμετοχή των ιδιωτών, ποιες το προσπαθούν και τέλος για ποιες δόθηκε παράταση, υπό προϋποθέσεις.

Την περασμένη Παρασκευή έληξε η προθεσμία, που είχε δοθεί στις μη συστημικές τράπεζες (Αττικής, Probank, FBB και Πανελλήνια), για να δηλώσουν στην ΤτΕ αν βάσει -αξιόπιστων- εκδηλώσεων ενδιαφέροντος μπορούν ή όχι να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια από ιδιώτες μετόχους ή αν διαθέτουν αξιόπιστο σχέδιο συγχώνευσης με άλλη τράπεζα.

Είχε προηγηθεί η αξιολόγηση της προσπάθειας των συστημικών τραπεζών, βάσει της οποίας Alpha, Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα προχωρούν σε αυξήσεις κεφαλαίου, για την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών τους, στοχεύοντας να αντλήσουν από ιδιώτες κεφάλαια που να αντιστοιχούν ως και το 12% της ΑΜΚ.

Alpha και Πειραιώς έχουν «κλειδώσει» την κάλυψη από ιδιώτες του 10% των αυξήσεων κεφαλαίου, μέσω συμβάσεων εγγύησης κάλυψης με κοινοπραξίες ξένων τραπεζών. Η ΕΤΕ από την πλευρά της, φέρεται να έχει εξασφαλίσει δεσμεύσεις για το 10% της ΑΜΚ και επιδιώκει να εξασφαλίσει την κάλυψη ως και του 12% της ΑΜΚ, χωρίς όμως προς το παρόν να έχει υπογράψει σύμβαση εγγύησης κάλυψης.

Σε αύξηση κεφαλαίου προχωρά και η Τράπεζα Αττικής από τις μη συστημικές, χάρη στη δέσμευση του βασικού της μετόχου ΤΣΜΕΔΕ ότι προτίθεται να καλύψει το 50% των κεφαλαιακών της αναγκών ύψους 399 εκατ. ευρώ. Το ενημερωτικό της δελτίο αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μέσα στις επόμενες δύο συνεδριάσεις.

Ανοικτή είναι η συζήτηση για το μέλλον της Πανελλήνιας Τράπεζας. Η Πανελλήνια, που ενεργεί ως θεματοφύλακας και συντονιστής των συνεταιριστικών τραπεζών χρειάζεται με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΤτΕ νέα κεφάλαια ύψους 78 εκατ. ευρώ. Ποσό ιδιαίτερα υψηλό, που δύσκολα μπορεί να συγκεντρωθεί από τους μετόχους των συνεταιριστικών τραπεζών.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η κατάσταση και να διασωθεί η Πανελλήνια και οι συνεταιριστικές τράπεζες στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες λύσεις, που ξεκινούν από την κάλυψη του 90% των κεφαλαιακών αναγκών της από το ΤΧΣ και φθάνουν μέχρι την μετατροπή της σε αναπτυξιακή τράπεζα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πρόκειται για σχέδιο που έχουν προτείνει οι ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΕΣΤΕ κατόπιν συνεννόησης με την Πανελλήνια Τράπεζα και το δίκτυο των συνεταιριστικών τραπεζών που την συναποτελούν.


Γιατί μπήκε επίτροπος στην Probank

Το αργότερο μέσα στις επόμενες τριάντα ημέρες θα έχει κριθεί το αν η Probank ανακεφαλαιοποιηθεί εξ ολοκλήρου από ιδιώτες και παραμείνει αυτόνομη τράπεζα ή θα διασπασθεί σε good-bad bank και το υγιές χαρτοφυλάκιο της πωληθεί σε μια από τις συστημικές τράπεζες.

Η Probank αποτέλεσε την πρώτη τράπεζα που ξεκίνησε τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής, ήδη από τις αρχές του 2012. Μέσω διαδοχικών ΑΜΚ και παρατάσεων, η τράπεζα κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 150 εκατ. ευρώ από τα 282 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται, βάσει όσων έχει ανακοινώσει η ΤτΕ.

Η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος το περασμένο Σάββατο να διορίσει επίτροπο στην Probank μπορεί να ξάφνιασε πολλούς, αλλά δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία.

Όπως προκύπτει από την απόφαση της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης «η διοίκηση της ProBank δεν ανταποκρίθηκε ουσιαστικώς στις υποδείξεις της Τράπεζας της Ελλάδος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την τροποποίηση των καταστατικών διατάξεων, που θέτουν όρους για τη συμμετοχή φυσικών και νομικών προσώπων στο μετοχικό κεφάλαιο του πιστωτικού ιδρύματος».

Αυτό, σύμφωνα, πάντα, με την απόφαση, είχε ως αποτέλεσμα να παρακωλύεται η απαραίτητη για τη συνέχιση των εργασιών της τράπεζας κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών ύψους 282 εκατ. ευρώ με κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα και οδήγησε την ΤτΕ στην απόφαση εγκατάστασης του κ. Π. Φρονίστα ως επιτρόπου.

Στον επίτροπο ανατίθεται η διοίκηση της ProBank με σκοπό τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της PROBANK είναι διασφαλισμένες στο ακέραιο και οι εργασίες της τράπεζας συνεχίζονται απρόσκοπτα.


Το ενδιαφέρον του PPF και το αγκάθι του Καταστατικού

Ο κ. Φρονίστας θα πρέπει το αργότερο σε 30 ημέρες να υποβάλει έκθεση στην ΤτΕ για το αν η τράπεζα μπορεί να συγκεντρώσει επιπλέον 132 εκατ. ευρώ και να ανακεφαλαιοποιηθεί εξ ολοκλήρου από ιδιώτες ή όχι.

Πρακτικά ο Επίτροπος θα απευθυνθεί σε επενδυτές που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Probank αλλά οι συζητήσεις είτε πάγωσαν είτε παραμένουν ανοικτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, ο σημαντικότερος επενδυτής που εκδήλωσε ενδιαφέρον για είσοδο ως στρατηγικός επενδυτής στην Probank ήταν ο Jiri Smejc (PPF). Ο Τσέχος πρώην partner του PPF και βασικός μέτοχος τραπεζών που ειδικεύονται στη λιανική τραπεζική έφθασε κοντά σε συμφωνία με τη διοίκηση της Probank, αλλά το θέμα «πάγωσε» λόγω διαφωνιών ως προς τους όρους που θα διέπουν την άσκηση του management.

Κορυφή του παγόβουνου, σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες αποτέλεσε το άρθρο 7 του καταστατικού της Probank το οποίο δεν επιτρέπει την κατοχή από ένα πρόσωπο μετοχικού ποσοστού της τράπεζας που να ξεπερνά το 5%.

Στη γενική συνέλευση της 6ης Απριλίου οι μέτοχοι της Probank αποφάσισαν την άρση της παραπάνω απαγόρευσης, κίνηση, που σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε μόνιμο χαρακτήρα. Κάτι που εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνεται και από το σκεπτικό της απόφασης της ΤτΕ για το διορισμό Επιτρόπου.

Με την άρση της παραπάνω απαγόρευσης εκτιμάται ότι ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο του Jiri Smejc στο μετοχικό κεφάλαιο της Probank ώστε να καλυφθεί και το εναπομείναν ποσό των 132 εκατ. ευρώ.


Γιατί απορρίφθηκαν οι προτάσεις επενδυτών για την FBB

Ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές υπήρξε και για την ανακεφαλαιοποίηση της FBB, το οποίο, όμως, είτε εκδηλώθηκε εκπρόθεσμα και περιλάμβανε όρους που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί, είτε δεν έλαβε ποτέ τη μορφή κανονικής και επομένως αξιόπιστης πρότασης.

Όπως προκύπτει από τις αποφάσεις της ΤτΕ υπήρξε ιδιώτης επενδυτής που εκδήλωσε ενδιαφέρον συμμετοχής στην ανακεφαλαιοποίηση της FBB στις 2 Μαίου, μετά τη λήξη, δηλαδή, της προθεσμίας (ως 30 Απριλίου). Η παραπάνω εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν συζητήθηκε, καθώς ο επενδυτής έθετε ως όρο να βάλει κεφάλαια στην αύξηση της FBB και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (!), κάτι που ως γνωστόν απαγορεύεται για τις μη συστημικές τράπεζες.

Η δεύτερη πρόταση υποψήφιου επενδυτή, που γνωστοποίησε η FBB με ηλεκτρονικό μήνυμα (email) ήταν εκπρόθεσμη και δεν υποβλήθηκε ποτέ στην ΤτΕ με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία.

Μετά τα παραπάνω και λόγω της δήλωσης αδυναμίας κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών η ΤτΕ αποφάσισε την διάσπαση της FBB και την πώληση του υγιούς χαρτοφυλακίου στην Εθνική. Η τελευταία παίρνει όλες τις καταθέσεις, δάνεια 1,2 δισ ευρώ με προβλέψεις 500 εκατ. ευρώ, ενώ το ΤΧΣ καλύπτει το funding gap ύψους 524,3 εκατ. ευρώ.


Εθνική και Eurobank οι υποδοχείς των τραπεζών

Για το υγιές χαρτοφυλάκιο της FBB ενδιαφέρον εκδήλωσε και η Eurobank επιβεβαιώνοντας ότι μαζί με την Εθνική θα αποτελέσουν τους δύο υποδοχείς των μικρομεσαίων τραπεζών που δεν τα καταφέρνουν καθώς και των τραπεζών που βρίσκονται ήδη κατά 100% στο ΤΧΣ (νέο Τ.Τ., νέα Proton).

H Eurobank την οποία ανακεφαλαιοποίησε κατά 100% το ΤΧΣ θα απορροφήσει όπως όλα δείχνουν το Τ.Τ. και την Proton, ενώ η Εθνική θα αποτελέσει τον υποδοχέα για τις υπόλοιπες μικρομεσαίες τράπεζες που δεν θα τα καταφέρουν.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v