Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,02% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Το Ενεργητικό σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο 0,02% και διαμορφώθηκε στα 6,590 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 20/6/2018

Η νωχελικότητα στην αγορά των Α/Κ παραμένει, αν και είναι ιδιαίτερα νωρίς να μιλήσουμε ότι κινείται σε ρυθμούς καλοκαιριού. Μάλλον, οι μεριδιούχοι αναμένουν τα νεώτερα στα Ελληνικά δρώμενα, όπως επίσης και τις δηλώσεις-κινήσεις (σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο διάστημα) των Αμερικανών αξιωματούχων και των υπολοίπων συνδιαλλαζομένων στα εμπορικά ζητήματα της παγκόσμιας κοινότητας.

Πιο συγκεκριμένα, το Ενεργητικό σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο 0,02% και διαμορφώθηκε στα 6,590 δις €. Ομοίως, ο ρυθμός μεριδίων ήταν οριακά ενισχυμένος 0,01%, αλλά – αντιστρόφως – το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν πτωτικό, κατά 2,296 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, το πρόσημο της αγοράς δεν επεφύλαξε συγκινήσεις, καθώς κινήθηκε σχεδόν χωρίς μεταβολή («ελαφρώς» θετικά 0,06%). Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 11 έκλεισαν με ζημιές, οι 8 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,39%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,27% και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με -0,15%. Στον αντίποδα, την υψηλότερη μέση ανοδική απόδοση επέτυχαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 1,28%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,40% και τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,38%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο σχεδόν των κατηγοριών. Η συναλλακτική αξία κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσδιορισθεί η επενδυτική διάθεση της ημέρας. Το τελικό αρνητικό ισοζύγιο ουσιαστικά οφείλεται (για μία ακόμη φορά) στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,577 εκατ. € και στα συγγενή Βραχ. Διάρκειας με 1,442 εκατ. €. Ακολούθησαν σε απόσταση τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 207 χιλ. €.

Αντιθέτως, οι εισροές στα Funds of Funds Μικτά με 421 χιλ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 260 χιλ. € και στα Funds of Funds Μετοχικά με 222 χιλ. €, περιόρισαν το μέγεθος του αρνητικού ισοζυγίου.

Με συμμετοχές αξίας 224 χιλ. € έκλεισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, έναντι μικρών ρευστοποιήσεων 113 χιλ. € στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v