Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,32% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Κύρια αιτία της υποχώρησης ήταν οι αρνητικές αποδόσεις και κυρίως στα Α/Κ που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 13/1/2017

Με αισθητή υποχώρηση κατά -0,32% κινήθηκε το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ στη διάρκεια της Παρασκευής και διαμορφώθηκε στα 6,474 δις €.

Κύρια αιτία της υποχώρησης αυτής ήταν οι αρνητικές αποδόσεις και κυρίως στα Α/Κ που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά.

Ο ρυθμός των μεριδίων ήταν και πάλι αυξητικός κατά 0,06%, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εισροές συνολικής αξίας 1,647 εκατ. €.

Παρά το γεγονός ότι οι 11 από τις 20 κατηγορίες Α/Κ κινήθηκαν ανοδικά, τελικά η μέση απόδοση της αγοράς των Α/Κ είχε μικρό αρνητικό πρόσημο κατά -0,15%. Σημαντικά συνέβαλαν στην μέση υποχώρηση των καθαρών τιμών οι έντονες μέσες απώλειες των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας με -1,57%, των 4 Μετοχικών Α/Κ Δείκτη με -1,50% και των Μικτών Α/Κ με -0,54%. Αισθητές επίσης οι απώλειες για τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,43%. Οι κατηγορίες που είχαν μέσο θετικό πρόσημο κινήθηκαν σε στενό εύρος κερδών, από 0,01% (Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή) έως και 0,32% (Funds of Funds Μετοχικά).

Το θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών οφείλεται κατά κύριο λόγο στις συμμετοχές μεριδίων στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων αξίας 2,026 εκατ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 513 χιλ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Χωρών με 373 χιλ. €. Τις υψηλότερες εκροές κεφαλαίων είχαν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 547 χιλ. € Τα μερίδια της εν λόγω κατηγορίας εξακολουθούν στις αρχές του 2017 την ίδια φθίνουσα πορεία με αυτή του προηγούμενου έτους. Ακολούθησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με εξαγορές αξίας 440 χιλ. €. Εκροές επίσης για τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας και Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 251 χιλ. € και 109 χιλ. € αντιστοίχως.

Σε επίπεδο εταιρών υπήρξε μία μικρή διαφοροποίηση ως προς το μερίδιο αγοράς, καθώς η ΕΘΝΙΚΗ ΑΜ, αναρριχήθηκε και πάλι στην 3η θέση με 13,74%, κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την ΑΕΔΑΚ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v