Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή πτώση 0,05% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Tο Ενεργητικό παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, στα 6,547 δις €, σημειώνοντας οριακή υποχώρηση της τάξεως του -0,05%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 9/3/2017

Το ενδιαφέρον της χθεσινής ημέρας επικεντρώθηκε στις επενδυτικές κινήσεις των μεριδιούχων. Ως αιτία αυτής της αναφοράς είναι το γεγονός ότι το Ενεργητικό παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, στα 6,547 δις €, σημειώνοντας οριακή υποχώρηση της τάξεως του -0,05%.

Αντιθέτως, τα μερίδια υποχώρησαν αισθητά κατά -0,07%, δεν αντιστοιχούν όμως σε αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Τουναντίον, μάλιστα, υπήρξαν μικρές εισροές αξίας 1,624 εκατ. €.

Η επενδυτική συμπεριφορά των μεριδιούχων κινήθηκε σχεδόν μικτά στις 20 κατηγορίες των Α/Κ και τελικά οδήγησε σε εισροές. Σε αξία αγορασθέντων μεριδίων ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 2,709 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 1,526 εκατ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 500 χιλ. €.

Στον αντίποδα, τις υψηλότερες εκροές είχαν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 838 χιλ. €, τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 821 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 813 χιλ. €.
Σε παντελώς αντίθετη συμπεριφορά, για ακόμη μία ημέρα, η κινητικότητα στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας: τα μεν πρώτα είχαν εξαγορές αξίας 224 χιλ €, τα δε δεύτερα συμμετοχές αξίας 131 χιλ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, η αγορά των Α/Κ, σημείωσε αρνητικό πρόσημο της τάξεως του -0,21%, καθώς οι 13 κατηγορίες, από τις 20, έκλεισαν πτωτικά, οι 6 ανοδικά και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Τις υψηλότερες μέσες απώλειες καθαρών τιμών είχαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -1,76% και ακολούθησαν τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,61% και τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,51%. Οι μέσες θετικές αποδόσεις κινήθηκαν σε ιδιαίτερα στενό εύρος: από 0,01% (Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας) έως και 0,18% (Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών). Αξιοσημείωτη είναι η αντίσταση για ακόμη μία ημέρα των Μετοχικών Α/Κ Ευρωζώνης (μέση απόδοση 0,17%), στη μικρή διορθωτική κίνηση των αγορών του εξωτερικού.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v