Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,15% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Tο Ενεργητικό σημείωσε οριακή υποχώρηση -0,15% και διαμορφώθηκε στα 6,810 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 30/5/2017

Η συσσώρευση, που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, στο Ενεργητικό σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 6,8 δις € συνεχίζεται, με παρόμοιο τρόπο όπως του ΧΑ περί των 780 μονάδων και των ομολογιακών spreads περί των 600 μονάδων.

Αναφέρουμε τις εν λόγω δύο Ελληνικές αγορές τίτλων, οι οποίες επιδρούν άμεσα στα Μετοχικά και Ομολογιακά Α/Κ (και έμμεσα στα Μικτά Α/Κ) και που καθορίζουν στη διάρκεια του 2017 σε μέγιστο βαθμό την αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων - καθώς σε μερίδιο αγοράς αποτελούν το ένα τρίτο αυτών.

Υπενθυμίζουμε, ότι, η προηγούμενη συσσώρευση του Ενεργητικού στη διάρκεια του έτους έλαβε χώρα περί των 6,6 δις €, διήρκησε περίπου ένα μήνα (μέσα Μαρτίου έως μέσα Απριλίου) και τελικά οδήγησε στην υψηλότερη σημερινή αξία. Το ίδια αναμένουμε να συμβεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου (κα ευελπιστούμε περαιτέρω να υπάρξει – και πάλι - θετική έκβαση).

Αναλυτικότερα, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, το Ενεργητικό σημείωσε οριακή υποχώρηση -0,15% και διαμορφώθηκε στα 6,810 δις €. Ο ρυθμός των μεριδίων ήταν πτωτικός, αλλά δεν αντιστοιχεί σε εκροές κεφαλαίων. Αντιθέτως το ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν ανεπαίσθητα ανοδικό, κατά 842 χιλ. €.

Σε επίπεδο ημερήσιας απόδοσης, η αγορά κινήθηκε μικτά και τελικά είχε οριακές μέσες απώλειες -0,07%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες οι 9 έκλεισαν πτωτικά, οι 8 ανοδικά και 3 παρέμειναν αμετάβλητες. Οι μέσες αποδόσεις κινήθηκαν σε ιδιαίτερα στενό εύρος: από -0,49% (Μετοχικά Α/Κ Διεθνή) έως και 0,20% (για το ένα Α/Κ της κατηγορίας που δραστηριοποιείται σε κρατικά ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών).

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν περιορισμένη και η συναλλακτική αξία στις περισσότερες κατηγορίες χαμηλή. Σε εισροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 3,802 εκατ. €, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων με 293 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 259 χιλ. €.

Τις υψηλότερες εκροές είχαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 3,167 εκατ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 317 χιλ. €. Στα Μετοχικά Α/Κ και Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, οι απώλειες μεριδίων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, η δε χθεσινή αξία εκροών ανήλθε σε 196 και 119 χιλ. €, αντιστοίχως.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v