Άνοδος 0,28% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης το πρόσημο ήταν ικανοποιητικά θετικό 0,32%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 22/8/2017

Η καλή χθεσινή χρηματιστηριακή ημέρα, τόσο στις διεθνείς αγορές, όσο και στην Ελληνική, είχε θετική επίδραση στο Ενεργητικό των Α/Κ κατά 0,28% και διαμόρφωσε την αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων στα 6,652 δις €. Παρά το γεγονός ότι η συναλλακτική αξία ήταν απούσα στις περισσότερες κατηγορίες των Α/Κ, τελικά υπήρξαν αξιοσημείωτες εκροές αξίας 2,049 εκατ. €, που αντιστοιχούν σε μικρή υποχώρηση των μεριδίων κατά -0,01%.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης το πρόσημο ήταν ικανοποιητικά θετικό 0,32%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 14 έκλεισαν με κέρδη, οι 5 με οριακές απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Πρωταθλητές μέσης ημερήσιας απόδοσης ήταν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,98%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,78%, τα 12 Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,75% και τα 5 Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,69%. Ικανοποιητική μέση απόδοση 0,40% και για τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, τα οποία δεν είχαν αντιδράσει μετά την θετική αξιολόγηση της Fitch. Στον αντίποδα, οι μέσες απώλειες καθαρών τιμών των 5 κατηγοριών κινήθηκαν σε ιδιαίτερα στενό εύρος: από -0,06% (Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή) έως και -0,01% (Διαχείρισης Διαθεσίμων).

Το αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών οφείλεται στις εκροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 2,320 εκατ. €, στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 302 χιλ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 214 χιλ. € (τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας είχαν αμελητέες ρευστοποιήσεις αξίας, μόλις, 6 χιλ. €). Οι εισροές στα Funds of Funds Μικτά με 498 χιλ. €, στα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 194 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 124 χιλ. €, ήταν πολύ μικρής αξίας και απλώς περιόρισαν το μέγεθος του αρνητικού ισοζυγίου.

Από την αρχή του έτους, το Ενεργητικό της αγοράς συνεχίζει να διατηρεί θετικό ρυθμό, που ανέρχεται σε 3,59%, αλλά οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στις αποδόσεις των Α/Κ. Στην ίδια χρονική περίοδο, τα μερίδια σημειώνουν πτώση της τάξεως του -2,02% και αντιστοιχούν σε σημαντικές εκροές αξίας 192,041 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v