Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξήθηκε 0,54% το ενεργητικό των Αμοιβαίων

την Πέμπτη το Ενεργητικό ενισχύθηκε κατά 0,54% και διαμορφώθηκε στα 6,648 δις €.

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 14/12/2017

Το «χάσμα» μεταξύ των αποδόσεων των Ελληνικών κρατικών ομολογιακών τίτλων έναντι των μετοχικών, οδηγεί τους δεύτερους σε υψηλότερες τιμές. Οι μεν πρώτοι συνεχίζουν να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις μετά την θετική έκβαση του swap, οι δε δεύτεροι πήραν τη σκυτάλη με αποτέλεσμα την ανοδική αντίδραση του ΧΑ.

Ως αποτέλεσμα, είναι η «ευεργετική» επίδραση στο Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ, καθώς οι κατηγορίες που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε αυτούς τους τίτλους, κατέχουν υψηλό μερίδιο αγοράς, που ανέρχεται πλέον σε 41,94%.

Αυτή είναι η «όμορφη» εικόνα στο πρώτο μισό του Δεκεμβρίου. Η «άσχημη» εικόνα είναι η αρνητική επενδυτική ψυχολογία των μεριδιούχων, που καθημερινά προβαίνουν σε έντονες ρευστοποιήσεις μεριδίων, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε σημαντική αξία εκροών.

Αναλυτικότερα, την Πέμπτη το Ενεργητικό ενισχύθηκε κατά 0,54% και διαμορφώθηκε στα 6,648 δις €. Η θετική αξία των 35,541 εκατ. € έναντι της Τετάρτης, οφείλεται εξ ολοκλήρου στις αποδόσεις, οι οποίες απορρόφησαν πλήρως τις εκροές αξίας 7,436 εκατ. €, που αντιστοιχούν σε πτωτικό ρυθμό μεριδίων -0,07%.

Η μέση απόδοση της αγοράς έκλεισε με ανοδικό πρόσημο 0,12%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 13 έκλεισαν με ζημιές, οι 6 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -1,20%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -0,68% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,47%. Στον αντίποδα, πρωταθλητές ημερήσιων κερδών ήταν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 2,36%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 2,08% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 1,10%.

Ουσιαστικές εισροές έλαβαν χώρα σε τρεις μόνον κατηγορίες: στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 3,287 εκατ. €, στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 774 χιλ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 157 χιλ. €. Αντιθέτως, ο μεγαλύτερος όγκος εκροών πραγματοποιήθηκε στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 5,906 εκατ. €, στα συγγενή Βραχ. Διάρκειας με 3,620 εκατ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 625 χιλ. € και στα Funds of Funds Μικτά με 598 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ





Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v