Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή υποχώρηση στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Το Ενεργητικό σημείωσε μικρή υποχώρηση -0,21% και διαμορφώθηκε στα 6,575 δις €. Ομοίως, ο ρυθμός μεριδίων ήταν πτωτικός -0,01% και αντιστοιχεί σε αρνητικό τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ανεπαίσθητης αξίας, περί του 1,052 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 31/7/2018

Χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις «κύλησε» η τελευταία ημέρα του Ιουλίου για την αγορά των Α/Κ (όπως ήταν και ολόκληρος ο μήνας, με κυριότερο χαρακτηριστικό του τις ανακατατάξεις εντός των κατηγοριών των Α/Κ, λόγω απορρόφησης προϊόντων από άλλα Α/Κ ή δημιουργίας νέων).

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της Τρίτης, το Ενεργητικό σημείωσε μικρή υποχώρηση -0,21% και διαμορφώθηκε στα 6,575 δις €. Ομοίως, ο ρυθμός μεριδίων ήταν πτωτικός -0,01% και αντιστοιχεί σε αρνητικό τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ανεπαίσθητης αξίας, περί του 1,052 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, το πρόσημο ήταν οριακά «προς τα κάτω», -0,04%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 13 έκλεισαν με ζημιές, οι 5 με κέρδη και 2 παρέμειναν αμετάβλητες (Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου και Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας). Την εντονότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,60%, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με -0,18% και τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης, μαζί με τα Funds of Funds Μικτά, με το ίδιο πρόσημο -0,17%. Αντιθέτως, την υψηλότερη μέση θετική απόδοση επέτυχαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,50%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,48% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,18%.

Μετά την μικρή έξαρση της συναλλακτικής αξίας την Δευτέρα, ο τζίρος την Τρίτη επανήλθε στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Η επενδυτική διάθεση (όσο μπορεί να χαρακτηρισθεί) ήταν μικτή. Τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με εκροές 1,176 εκατ. €, ήταν η μόνη κατηγορία που ξεπέρασε το ένα εκατ. σε συναλλαγές. Σε ρευστοποιήσεις ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 226 χιλ. € και τα Μικτά Α/Κ με 143 χιλ. €.

Στον αντίποδα, ο μεγαλύτερος όγκος εισροών έλαβε χώρα στα Funds of Funds Μικτά με 290 χιλ. ε, στα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 148 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με (μόλις) 83 χιλ. €.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v