Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικά οι αγορές της Ασίας

Οριακές κινήσεις για τις ασιατικές αγορές. Νευρικότητα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Στήριξη από τα αμερικανικά μεγέθη και τις δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν. Προβληματίζουν τα νέα στοιχεία για την Ιαπωνία.

Διστακτικές κινήσεις καταγράφουν οι ασιατικές αγορές μετά την χθεσινή ευρεία άνοδο και ενώ εντείνεται η νευρικότητα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Τα αμερικανικά οικονομικά μεγέθη όπως και οι χθεσινές δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν προσφέρουν στήριξη στα διεθνή χρηματιστήρια.

Συγκεκριμένα, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε αμετάβλητος στις 14.417 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,41% στις 22.789 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με οριακές απώλειες 0,01% στις 1992 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με άνοδο 0,49% στις 5439 μονάδες.

Στις κινεζικές αγορές, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,05% στις 2104 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,02% στις 2232 μονάδες.

Ξεχωρίζει η μετοχή της GungHo Online Entertainment με ράλι 9,4% καθώς δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αύξηση των λειτουργικών της κερδών. Άνοδο 1,7% καταγράφει και η μετοχή της Canon καθώς κοινοποίησε άλμα κερδών κατά 50%.

Τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο φέρνουν στο προσκήνιο τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ιαπωνία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011, εντείνοντας τις πιέσεις στην Τράπεζα της Ιαπωνίας να στηρίξει την οικονομία και να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο από την αύξηση της φορολογίας.

Στις ΗΠΑ, η Μπεζ Βίβλος της Fed καταγράφει ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας κατά τις τελευταίες εβδομάδες και αναφέρει πως σε οχτώ από τις δώδεκα περιφέρειες της κεντρικής τράπεζας η οικονομία κινήθηκε με «ήπιο προς μέτριο» ρυθμό. Παράλληλα, η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν δήλωσε πως η πρόβλεψη για επιστροφή της αμερικανικής οικονομίας σε κατάσταση πλήρους απασχόλησης και σταθερών τιμών ως τα τέλη του 2016 «είναι εφικτή. Κατά την διάρκεια ομιλίας της στο Economic Club of New York, η διοικητής της κεντρικής τράπεζας έσπευσε πάντως να συμπληρώσει ότι η εν λόγω πρόβλεψη «απέχει δύο χρόνια» και δείχνει ότι «έχουμε πολύ δρόμο ακόμη», διαβεβαιώνοντας ότι κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας τα επιτόκια θα παραμείνουν στα υφιστάμενα χαμηλά επίπεδα. Τα σχόλια της κ. Yellen ξεκαθαρίζουν το τοπίο όσον αφορά την πολιτική της Fed για τα επιτόκια, αίροντας τη σύγχυση που είχε δημιουργήσει προηγούμενη δήλωση της ότι θα αυξήσει τα επιτόκια έξι μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η επικεφαλής της Fed κατέστησε σαφές στην ομιλία της την Τετάρτη, πως η αύξηση των επιτοκίων βασίζεται αποκλειστικά στην πρόοδο που σημειώνεται στην επίτευξη των στόχων για την απασχόληση και τον πληθωρισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v