Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yellen: H Fed δεσμεύεται σε πολιτικές στήριξης οικονομίας

Η Fed θα κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για απασχόληση και πληθωρισμό, δήλωσε η J. Yellen. "Μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις" στις προβλέψεις για οικονομία, προειδοποίησε. Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στο μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ, διαπιστώνει η Beige Book.

Yellen: H Fed δεσμεύεται σε πολιτικές στήριξης οικονομίας

Η πρόβλεψη της Federal Reserve όπως και πολλών οικονομολόγων, για επιστροφή της αμερικανικής οικονομίας σε κατάσταση πλήρους απασχόλησης και σταθερών τιμών ως τα τέλη του 2016 «είναι εφικτή», δήλωσε η πρόεδρος της Federal Reserve, Janet Yellen.

Κατά την διάρκεια ομιλίας της στο Economic Club of New York, η διοικητής της κεντρικής τράπεζας έσπευσε πάντως να συμπληρώσει ότι η εν λόγω πρόβλεψη «απέχει δύο χρόνια» και δείχνει ότι «έχουμε πολύ δρόμο ακόμη».

Η κ. Yellen κάλεσε τους επενδυτές να εστιάσουν την προσοχή τους στις αποκλίσεις από τους στόχους για τον πληθωρισμό και την απασχόληση για ενδείξεις όσον αφορά την πολιτική της Fed στα επιτόκια.

"Όσο μεγαλύτερη είναι η απόκλιση στην απασχόληση ή τον πληθωρισμό από τους στόχους και όσο πιο αργή η προβλεπόμενη πρόοδος, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το διάστημα κατά το οποίο θα διατηρηθούν τα σημερινά επίπεδα των επιτοκίων" επισήμανε. Η προσέγγιση αυτή υπογραμμίζει την διαρκή δέσμευση της FOMC να κρατήσει την επεκτατική πολιτική, υπογράμμισε.

Τα σχόλια της κ. Yellen ξεκαθαρίζουν το τοπίο όσον αφορά την πολιτική της Fed για τα επιτόκια, αίροντας τη σύγχυση που είχε δημιουργήσει προηγούμενη δήλωση της ότι θα αυξήσει τα επιτόκια έξι μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η επικεφαλής της Fed κατέστησε σαφές στην ομιλία της την Τετάρτη, πως η αύξηση των επιτοκίων βασίζεται αποκλειστικά στην πρόοδο που σημειώνεται στην επίτευξη των στόχων για την απασχόληση και τον πληθωρισμό.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ιδία τόνισε ακόμα πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να μείνει σε επιφυλακή σε περίπτωση που ο πληθωρισμός και η οικονομία δεν επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις. "Πρέπει να παρακολουθούμε τα νέα στοιχεία και να τα αξιολογούμε με ανοιχτό μυαλό και πολύ προσεκτικά τους επόμενους μήνες" σημείωσε.

Η κ. Yellen επανέλαβε την εκτίμηση πως η διατήρηση του ποσοστού των μακροχρόνια ανέργων σε υψηλά επίπεδα θα διατηρήσει υπό έλεγχο τις πιέσεις στις τιμές, αλλά υπογράμμισε πως η Fed δεν μπορεί να έχει μια προκαθορισμένη άποψη. 

"Μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις" δήλωσε. "Μια από τις εκπλήξεις που μπορούμε να δούμε είναι η πιθανότητα ο πληθωρισμός να αυξηθεί σε επίπεδα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, νωρίτερα από ότι αναμένουμε" υπογράμμισε.

Fed: "Ξεπαγώνει" η οικονομία

Η οικονομία των ΗΠΑ ανέκαμψε τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από την βελτίωση των καιρικών συνθηκών, ανέφερε την Tετάρτη η Fed.

Σε οχτώ από τις δώδεκα περιφέρειες της κεντρικής τράπεζας η οικονομία κινήθηκε με «ήπιο προς μέτριο» ρυθμό, σημειώνεται στην Beige Book με βάση στοιχεία που συγκεντρώθηκαν πριν τις 7 Απρίλιου.

Η οικονομική ανάπτυξη ενισχύθηκε στο Σικάγο, ενώ η Νέα Υόρκη και η Φιλαδέλφεια ανέκαμψαν από την «βαρυχειμωνιά», αναφέρεται στην έκθεση. Οι περιφέρειες του Κλίβελαντ και του Σεντ Λιούις κατέγραψαν πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

«Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν στις περισσότερες περιφέρειες, καθώς βελτιώθηκαν οι καιρικές συνθήκες» σύμφωνα με την Beige Book. «Oι πωλήσεις αυτοκινήτων ήταν υψηλότερες στη Νέα Υόρκη, στη Φιλαδέλφεια, στο Ρίτσμοντ, στην Ατλάντα, στο Σικάγο, στη Μινεάπολη και στο Σαν Φρανσίσκο».

Βελτίωση εμφάνισαν και οι τομείς των μεταφορών, της μεταποίησης και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Μικτή είναι η εικόνα για τν αγορά κατοικίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v