Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων οι αγορές και στην Ασία

Η Ασία πήρε τη σκυτάλη του παγκόσμιου χρηματιστηριακού sell off. Πτώση 1,2% στο Τόκιο μετά τη βουτιά των 272 μονάδων στη Wall. Έντονος προβληματισμός για τη διεθνή οικονομία. Στροφή στα ομόλογα. Σε χαμηλό 27 μηνών το πετρέλαιο.

Η Ασία πήρε τη σκυτάλη του παγκόσμιου sell off που καταγράφεται στις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς εντείνεται η νευρικότητα για την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Οι αρνητικές εκπλήξεις από τη Γερμανία, τα μεγέθη της Κίνας, αλλά και η υποβάθμιση των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τρομάζουν τους επενδυτές με αποτέλεσμα να καταγράφεται φυγή από τις τοποθετήσεις ρίσκου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τιμή πετρελαίου Brent κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο 27 μηνών. Συγκεκριμένα άγγιξε τα 90,93 δολ. ανά βαρέλι καταγράφοντας πτώση 1,18 δολ. ανά βαρέλι.

Αντιθέτως, στροφή των επενδυτών καταγράφεται στις αποκαλούμενες ασφαλείς τοποθετήσεις όπως είναι τα ομόλογα. Οι αποδόσεις των 30ετών αμερικανικών Treasuries υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2013, αγγίζοντας το 3,05%.

Στον αντίποδα, ο Dow Jones έκλεισε με βουτιά 272 μονάδων και οι ευρωπαϊκές αγορές στο χαμηλότερο επίπεδο 7 εβδομάδων.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 1,19% στις 15.595 μονάδες. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, δήλωσε πως το αδύναμο γεν πλήττει τελικά τις μικρές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και οι αναλυτές συμπεραίνουν πως η κυβέρνηση της χώρας δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Έτσι, το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,7% στα 108,4 γεν έναντι του δολαρίου, επηρεάζοντας αρνητικά τις μετοχές των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει απώλειες 0,68% στις 23.262 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,39% στις 1.965 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με πτώση 0,82% στις 5.241 μονάδες.

Εξαίρεση είναι οι κινεζικές αγορές που άνοιξαν για πρώτη φορά μετά την 1η Οκτωβρίου λόγω εβδομαδιαίας αργίας. Ο Shanghai Composite ενισχύεται 0,44% στις 2.374 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,73% τις 2.468 μονάδες.

Τα σημερινά στοιχεία όμως δείχνουν επιβράδυνση για τον κλάδο υπηρεσιών τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της HSBC υποχώρησε στο 53,5 τον Σεπτέμβριο από 54,1 τον προηγούμενο μήνα. «Ο κλάδος υπηρεσιών κρατήθηκε καλά τον Σεπτέμβριο, παρά τις πτωτικές πιέσεις στον μεταποιητικό κλάδο» δήλωσε ο Κου Χόνγκμπιν της HSBC

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πάντως, ψαλίδισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,3% έναντι αρχικής εκτίμησης για 3,4%, προειδοποιώντας ιδιαίτερα για τις εξελίξεις σε ευρωζώνη, Ιαπωνία και στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές όπως η Βραζιλία.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Γερμανία ανακοίνωσε βουτιά στη βιομηχανική της παραγωγή κατά 4%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση σε 5,5 χρόνια με αποτέλεσμα αρκετοί να προειδοποιούν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της στασιμότητας - αν όχι ύφεσης.

Αργότερα σήμερα αναμένονται τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed κι οι επενδυτές περιμένουν νέα στοιχεία ως προς τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής και κυρίως ως προς το πότε θα γίνει η πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά την κρίση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v