Σταθεροποιητικά η Ασία - Σε υψηλό 7 ετών το δολάριο

Οριακές κινήσεις στην Ασία μετά την ευρεία άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας. Στα 113 γεν υποχωρεί το ιαπωνικό νόμισμα έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση - σοκ της BoJ. Νέες ενδείξεις επιβράδυνσης για την Κίνα. Κλειστό το χρηματιστήριο του Τόκιο λόγω αργίας.

Σε ήπια ρευστοποίηση κερδών προχωρούν οι επενδυτές στις ασιατικές αγορές από τα υψηλά πέντε εβδομάδων που πέτυχαν την Παρασκευή και μετά την απόφαση- έκπληξη της Ιαπωνίας να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Συγκεκριμένα, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,44% στις 23.892 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,58% στις 1952 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX χαμηλότερα κατά 0,36% στις 5485 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,45% στις 2430 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,17% στις 2512 μονάδες.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο είναι κλειστό λόγω αργίας, ενώ την Παρασκευή είχε εκτοξευθεί κατά 4,8%.

Ο δείκτης MSCI Ασίας – Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρεί κατά 0,5% από τα υψηλά 5 εβδομάδων που πέτυχε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.

Η μεγαλύτερη είδηση της ημέρας για τις ασιατικές αγορές ήταν τα απογοητευτικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε στο 53,8 από 54, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 9 μηνών. Η εξέλιξη αυτή ωστόσο, μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους από τις αγορές. Από τη μία πλευρά είναι η σαφής επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και από την άλλη είναι τα σενάρια που τροφοδοτούνται για νέα αναπτυξιακά μέτρα από το Πεκίνο.

Το αμερικανικό νόμισμα αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο 7 ετών έναντι του ιαπωνικού γεν και σε υψηλό 2,5 ετών έναντι του ευρώ. Συγκεκριμένα, το δολάριο άγγιξε τα 113 γεν καταγράφοντας συνολικά άνοδο 3% από τότε που η Τράπεζα της Ιαπωνίας σόκαρε της αγορές προχωρώντας σε επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Το ευρώ υποχωρεί στα 1,2444 δολ. , ενώ ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2010. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v