Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή ανάκαμψη στις ασιατικές αγορές

Πρωταγωνιστεί το Τόκιο με άλμα 2,6%. Ένεση αισιοδοξίας από το άλμα στις ιαπωνικές εξαγωγές. Καταλύτης τα σενάρια για νέες κινήσεις από την ΕΚΤ. Στο επίκεντρο ο τεχνολογικός κλάδος μετά τη θετική έκπληξη της Apple.

Ευρεία άνοδος καταγράφεται στις ασιατικές αγορές που πήραν την σκυτάλη από τη Wall Street και στήριξη από τα απροσδόκητα αποτελέσματα που ανακοινώνονται στον τεχνολογικό κλάδο.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 2,64% στις 15.195 μονάδες. Η ιαπωνική αγορά έχει καλύψει σχεδόν όλο το χαμένο έδαφος από το πτωτικό σερί της προηγούμενης εβδομάδας. Συγκεκριμένα, ο Topix ενισχύεται στην εβδομάδα κατά 5%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε υποχωρήσει κατά 5,3%. Στο μήνα, ο δείκτης κταγράφει υποχώρηση 6,5%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 1,21% στις 23371 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 1,13% στις 1936 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με υψηλότερα 1,15% στις 5373 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,27% στις 2333 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,24% στις 2427 μονάδες.

Στη Wall Street, χθες ο Nasdaq έκλεισε με άλμα 2,4% και πρωταγωνιστή την Apple που κατέγραψε κέρδη 2,,7%. Ο Dow Jones γύρισε θετικός για το 2014 κλείνοντας την χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 1,3%.

Καταλύτης ήταν αφενός τα αποτελέσματα της Apple, αφετέρου τα σενάρια για νέες κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αγορές και εταιρικών ομολόγων.

Η Ιαπωνία παράλληλα, εξετάζει το ενδεχόμενο αναβολής των σχεδίων για αύξηση της φορολογίας, ενώ τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν για τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της χώρας ενισχύθηκαν κατά 6,9% το Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση κατά 6,5%.

«Η γραμμή κατακλείδα είναι πως η Ιαπωνία και η ΕΚΤ θα καλύψουν το κενό που θα αφήσει η Fed» όταν θα τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξηγεί ο Shane Oliver της AMP Capital και συμπληρώνει: "Νομίζω ότι έχουμε μία τυπική αγορά διόρθωσης. Το κλίμα ωθείται σε ακραία αρνητικά σημεία, οι αγορές γίνονται υποτιμημένες και οι έξυπνοι επενδυτές βρίσκουν ευκαιρίες να επιστρέψουν»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v