Απογειώνεται ο Nikkei σε νέο υψηλό 7ετίας

Πέρασε ενδοσυνεδριακά τις 17.000 μονάδες ο Nikkei. Ράλι στα ομόλογα της Ιαπωνίας, ενώ το δολάριο εκτοξεύεται στα 114 γεν. Ο απόηχος από την κίνηση-έκπληξη της BoJ και οι επιπτώσεις στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές. Κλειστά τα χρηματιστήρια σε Ινδία και Ρωσία.

Σε νέο υψηλό 7ετίας αναρριχήθηκε η ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά, στον απόηχο των δραστικών κινήσεων της BoJ που οδηγούν σε σημαντική υποχώρηση του γεν. 

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 2,73% στις 16.862 μονάδες. Νωρίτερα, πέρασε ακόμη και το φράγμα των 17.000 μονάδων, αγγίζοντας τις  17.127,66 μονάδες. Πλέον ο δείκτης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2007.Credit Suisse και η Macquarie Securities προχώρησαν σε υποβάθμιση της σύστασής τους για το ιαπωνικό χρηματιστήριο καθώς συνεχίζεται η πτωτική πορεία του ιαπωνικού νομίσματος.  Το δολάριο ενισχύεται κατά 0,5% στα 113,46 γεν, ενώ νωρίτερα άγγιξε ακόμη και τα 114,21 γεν. Ράλι καταγράφεται και στα ομόλογα της Ιαπωνίας. Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 13 μονάδες βάσης στο 1,39%. 

Όλα αυτά, αποδίδονται στην κίνηση έκπληξη της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία αιφνιδίασε άπαντες την Παρασκευή ανακοινώνοντας επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ παράλληλα υποβάθμισε τις προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό.

«Οι επενδυτές που έχασαν την αρχική κίνηση τοποθετούνται τώρα» εξηγεί ο Ράικο Σαρίφ, της Bank of New Zealand. «Ο αντίκτυπος από την επιπλέον χαλάρωση της BoJ είναι μεγάλος. Δεν μπορεί να αποτιμηθεί στις αγορές μέσα σε μία μόνο ημέρα» εξηγεί και ο Τοσιχίκο Ματσούνο, της  SMBC Friend Securities.

Η σημαντική υποχώρηση του γεν όμως, έχει και άλλες επιπτώσεις. Οι μετοχές των εξαγωγών της Νοτίου Κορέας υποχωρούν καθώς υπάρχουν ανησυχίες πως οι εξελίξεις την αγορά συναλλάγματος θα μειώσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητά τους. Έτσι, ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,9% στις 1935 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng είναι σχεδόν αμετάβλητος με απώλειες 0,09% στις 13.897 μονάδες, ενώ ο αυστραλιανός ASX με άνοδο 0,24% στις 5498 μονάδες.

Οριακές κινήσεις στην κινεζική αγορά, όπου ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,01% στις 2429 μονάδες και ο CSI 300 ενισχύεται κατά 0,02% στις 2513 μονάδες.

Οι αγορές σε Ινδία και Ρωσία είναι σήμερα κλειστές λόγω αργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v