Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις αγορές της Ασίας

Σταθεροποιητικές κινήσεις στα χρηματιστήρια της Ασίας καθώς αφομοιώνεται η νέα πολιτική της BoJ. Οριακές μεταβολές για το γεν, ενώ το πετρέλαιο κατρακυλά σε χαμηλό 4 ετών. Νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση της Κίνας.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας μετά τα ισχυρά κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων και την αναστάτωση που είχε προκαλέσει η κίνηση έκπληξη της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το γεν κινείται σταθεροποιητικά, ενώ έντονες πιέσεις δέχεται η τιμή του μαύρου χρυσού μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τιμές στην αμερικανική αγορά.

Έτσι, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,44% στις 16.937 μονάδες. Το δολάριο ενισχύεται κατά 0,3% στα 113,91 γεν. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,67% στις 23.682 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,19% στις 1931 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 0,1% στις 5492 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,48% στις 5492 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,41% στις  2502 μονάδες.

Από το μέτωπο της οικονομίας άλλωστε, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα επιβεβαιώνουν την εικόνα επιβράδυνσης για την κινεζική οικονομία. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 52,9 από 53,5 τον προηγούμενο μήνα. «Η επιβράδυνση ενδεχομένως να εντείνει τις πιέσεις στους αξιωματούχους του Πεκίνου, που προς το παρόν προσπαθούν να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία χωρίς να καταφύγουν σε εκτεταμένα δημοσιονομικά ή νομισματικά μέτρα» σχολιάζουν οι Financial Times.

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, όπως και η απόφαση της Κομισιόν να αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις της για την ευρωζώνη, συντελούν στην απότομη υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου στο χαμηλότερο επίπεδο 4ετίας. Αίσθηση έχει προκαλέσει όμως, και η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές για τις εξαγωγές στις ΗΠΑ. Η τιμή του Brent υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2009 και τελεί υπό διαπραγμάτευση κάτω από τα 83 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v