Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασία: Σε υψηλό 7ετίας το Τόκιο και 3ετίας η Σαγκάη

Επιμένουν ανοδικά οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας. Οι θετικές εκπλήξεις για την ιαπωνική οικονομία που κινείται σε ρυθμό εκλογών και τα σενάρια για νέα αναπτυξιακά μέτρα από το Πεκίνο.

Θετικό πρόσημο καταγράφουν και κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι ασιατικές αγορές με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται αφενός στα νέα οικονομικά μεγέθη, αφετέρου στα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,32% στις 17.720 μονάδες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο 7 ετών. Η Ιαπωνία κινείται σε ρυθμό εκλογών (στις 14 Δεκεμβρίου ανοίγουν οι κάλπες) με βασικό θέμα συζήτησης την οικονομική πολιτική. Τα σημερινά στοιχεία αποτελούν θετική έκπληξη μετά το μπαράζ των απογοητευτικών μεγεθών που είχαν ανακοινωθεί τις τελευταίες ημέρες. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών επέστρεψε σε περιοχή ανάπτυξης το Νοέμβριο ενισχυμένος στο 50,6.

«Τα σύννεφα αρχίζουν να φεύγουν» δήλωσε ο Marcel Thieliant της Capital Economics και συμπλήρωσε: «Τα στοιχεία δείχνουν σημάδια ζωής στην οικονομία». Η υποχώρηση του γεν, επίσης στηρίζει την χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 119,44 γεν έναντι του δολαρίου, που είναι νέο χαμηλό 7 ετών.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,67% στις 23.495 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε υψηλότερα κατά 0,21% στις 1.969 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με άνοδο 0,78% στις 5.301 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,34% στις 2.772 μονάδες και βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011 και ο CSI 300 κατά 1,30% στις 2.961 μονάδες.  Η αγορά της Σαγκάης κινείται ανοδικά σε εννέα από τις τελευταίες 10 συνεδριάσεις καταγράφοντας συνολικά κέρδη 13%. Η σύνδεση του χρηματιστηρίου της Σαγκάης με εκείνο του Χονγκ Κονγκ που τέθηκε σε εφαρμογή προ ημερών, τα σενάρια για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, αλλά και οι προσδοκίες για δημοσιονομικά αναπτυξιακά μέτρα από την κυβέρνηση του Πεκίνου είναι η κινητήριος δύναμη για την κινεζική αγορά.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας αιφνιδίασε άπαντες μειώνοντας τα επιτόκιά της. Οι αξιωματούχοι της δεν απέκλεισαν μάλιστα, το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες κινήσεις με τους αναλυτές να θεωρούν πιθανότερο το σενάριο μείωσης του λόγου υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες, ώστε να αποδεσμευθεί ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Τα οικονομικά μεγέθη συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών της Κίνας, διαμορφώθηκε το Νοέμβριο στο 53,9, καταγράφοντας οριακή άνοδο από το 53,8 του προηγούμενο μήνα.  Οι αναλυτές κάνουν λόγο για σταθεροποιητικές τάσεις στον κινεζικό κλάδο υπηρεσιών, ενώ ο κλάδος μεταποίησης κατεβάζει ταχύτητα. και εκτιμούν ότι τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη για νέες κινήσεις τόσο στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής όσο και της δημοσιονομικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v