Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιστορική σύνδεση χρηματιστηρίων Χονγκ Κονγκ -Σαγκάης

Στις 17 Νοεμβρίου ξεκινά η πολυαναμενόμενη σύνδεση των χρηματιστηρίων Σαγκάης και Χονγκ Κονγκ. Τι σημαίνει αυτή η κίνηση για αγορές και κινεζικό νόμισμα. Τα σενάρια για διεύρυνση του πολιτικού σχήματος και σε άλλα χρηματιστήρια.

Ιστορική σύνδεση χρηματιστηρίων Χονγκ Κονγκ -Σαγκάης

Ένα μεγάλο πρώτο βήμα για την απελευθέρωση των κεφαλαιαγορών της Κίνας χαρακτηρίζουν οι αναλυτές την απόφαση για σύνδεση των χρηματιστηρίων Χονγκ Κονγκ και Σαγκάης στις 17 Νοεμβρίου. «Για πρώτη φορά, οι διεθνείς επενδυτές θα έχουν άμεση πρόσβαση στις μετοχές της Σαγκάης, ενώ οι επενδυτές από την ηπειρωτική Κίνα θα μπορούν να αγοράζουν μετοχές εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ» εξηγούν οι Financial Times. 

Η σύνδεση είχε ανακοινωθεί από τον Απρίλιο από τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ. Αυτούς τους μήνες, οι τράπεζες προσπαθούσαν να ολοκληρώσουν όλα τα τεχνικά ζητήματα ευθυγραμμίζοντας τα συστήματά τους. Η σύνδεση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο. Οι αναβολές είχαν δώσει τροφή σε πολλά σενάρια, ακόμη και για ακύρωση όλου του σχεδίου με πολλούς αναλυτές να κάνουν λόγο για φορολογικά και άλλα τεχνικά εμπόδια. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο διοικητής του Χονγκ Κονγκ απέδωσε την καθυστέρηση στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται.

Το πρωί της Δευτέρας όμως, οι ρυθμιστικές αρχές Κίνας και Χονγκ Κονγκ δήλωσαν πως ενέκριναν την σύνδεση των δύο χρηματιστηρίων σε πολιτική βάση. Η αρχή θα γίνει στις 17 Νοεμβρίου.

Η σύνδεση των δύο χρηματιστηρίων δεν θα απελευθερώσει την πρόσβαση στο κινεζικό νόμισμα, που ελέγχεται σφιχτά από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Είναι όμως, ένα σημαντικό πρώτο βήμα που θα επιτρέψει στους ξένους θεσμικούς επενδυτές να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας χωρίς να απαιτείται έγκριση κάθε επενδυτή – όπως γίνεται τώρα με το σχήμα Αδειοδότησης Θεσμικών Επενδυτών. «Εάν η σύνδεση αυτή στεφθεί με επιτυχία, τότε οι παράγοντες της αγοράς περιμένουν διεύρυνση των αρχικών ποσοστώσεων και διεύρυνση του σχήματος σε περισσότερα χρηματιστήρια».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v