Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο άλμα 4,6% στην κινεζική αγορά

Μίνι ράλι καταγράφεται στις ασιατικές αγορές. Η προσδοκία για νέα αναπτυξιακά μέτρα από το Πεκίνο οδηγούν σε άλμα την αγορά της Σαγκάης. Σε υψηλό 7,5 ετών το Τόκιο καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση Άμπε στις εκλογές.

Πράσινα τα ασιατικά ταμπλό με τη Σαγκάη να οδηγείται σε νέα υψηλά τριετίας και το χρηματιστήριο του Τόκιο στο υψηλότερο επίπεδο 7,5 ετών. 

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,94% στις 17.887 μονάδες. Καταλύτης για την ιαπωνική αγορά είναι οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν επικράτηση του Σίνζο Άμπε στις προσεχείς εκλογές της 14ης Δεκεμβρίου και συνέχιση των περιβόητων Αμπενομικών.  Το ιαπωνικό νόμισμα βρίσκεται σε νέο χαμηλό 7 ετών και σε απόσταση αναπνοής από τα 120 γεν ανά δολάριο

«Υπάρχει η προσδοκία ότι δημιουργούνται πολλά υποσχόμενες συνθήκες» εξηγεί ο Hiroyuki Nakai, της Takaτης Tokyo Research Center.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 1,58% στις 23.797 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε υψηλότερα κατά 0,85% στις 1986 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με κέρδη 0,83% στις 5345 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite καταγράφει άλμα 4,35% στις 2.900 μονάδες και ο CSI 300 4,63% στις 3104 μονάδες, καθώς επιμένουν τα σενάρια για νέα μέτρα από την κινεζική ηγεσία. Η συζήτηση αφορά αφενός νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής (μετά τη μείωση των επιτοκίων που έγινε στις 21 Νοεμβρίου) ενδεχομένως με μείωση του λόγου υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες, που θα αποδεσμεύσει ρευστότητα στο σύστημα, αφετέρου αναπτυξιακά μέτρα μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής.

Θετικό ήταν το κλίμα και στη Wall Street, όπου Dow Jones και S&P 500 βρέθηκαν σε νέα υψηλά, καθώς τα καλά στοιχεία που ανακοινώθηκαν τόσο στην απασχόληση του ιδιωτικού τομέα όσο και του δείκτη υπηρεσιών στις ΗΠΑ, τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η προσοχή στρέφεται καις την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που συνεδριάζει, εν μέσω έντονων πιέσεων για αγορές και κρατικών ομολόγων. Εν αναμονή των δηλώσεων του Μάριο Ντράγκι, το ευρώ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών (1,2301 δολ) και οι αποδόσεις των ομολόγων του Νότου σε νέα ιστορικά χαμηλά. Ενδεικτικά αναφέρεται πως τα ιταλικα΄10ετή yield βρίσκονται για πρώτη φορά κάτω από το 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v