Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρατούν τα υψηλά οι ασιατικές αγορές

Σε νέο υψηλό 7ετίας το Τόκιο και 3ετίας η αγορά της Σαγκάης. Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις από το Πεκίνο στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής. Η προσοχή στραμμένη στις ΗΠΑ και στα στοιχεία για την ανεργία.

Νέα άνοδο καταγράφουν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ασία μετά το χθεσινό μίνι ράλι και ενώ η προσοχή όλων στρέφεται στις ΗΠΑ και στα οικονομικά μεγέθη που ενδεχομένως να επηρεάσουν τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,19% στις 17.920 μονάδες. Η ιαπωνική αγορά κινείται στο ρυθμό εκλογών. Οι κάλπες ανοίγουν στις 14 Δεκεμβρίου και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ενίσχυση του Σίνζο Άμπε με νέα ισχυρότερη εντολή για την εφαρμογή της σαρωτικά επεκτατικής οικονομικής πολιτικής.

Ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 1,12% στις 24.099 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi είναι αμετάβλητος στις 1986 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX υποχωρεί κατά 0,59%, κυρίως υπό την πίεση που δέχεται ο κλάδος των βασικών πόρων με τη νέα πτωτική πορεία που καταγράφεται στην τιμή του πετρελαίου, αλλά και των βασικών μετάλλων.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 1,36% στις 2938 μονάδες και ο CSΙ 300 κατά 0,66% στις 3124 μονάδες. Σημειώνεται πως κατά την χθεσινή συνεδρίαση, ο Shanghai Composite έκλεισε με άλμα 4,3% το Νοέμβριο κατέγραψε άνοδο 19%. Το ράλι της κινεζικής αγοράς αποδίδεται αφενός στη σύνδεση του χρηματιστηρίου της Σαγκάης με εκείνο του Χονγκ Κονγκ, αφετέρου στις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας και στην προσδοκία για νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αιφνιδίασε άπαντες στις 21 Νοεμβρίου όταν αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκιά της, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων κινήσεων. Τα σενάρια που κυκλοφορούν κάνουν λόγο για επικείμενη μείωση του λόγου υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες – που θα αποδεσμεύσει ρευστότητα στο σύστημα – αλλά και για νέα αναπτυξιακά μέτρα από την κυβέρνηση της Κίνας.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στις ΗΠΑ, όπου σήμερα ανακοινώνεται το ποσοστό ανεργίας. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει δηλώσει πως η πρόοδος που συντελείται την αγορά εργασίας θα καθορίσει τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής και το χρονοδιάγραμμα για την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά την χρηματοοικονομική κρίση. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε το Νοέμβριο έως και 200.000 νέες θέσεις εργασίας με το ποσοστό ανεργίας να διατηρείται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v